Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Προβολή της υποψήφιας για Όσκαρ ταινίας 'Μανταρίνια' από την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης

H Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης προβάλλει την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου την ταινία "Μανταρίνια". Οι προβολές γίνονται στις 19.30 και 22.00, στην αίθουσα 2 του κινηματογράφου Ευκαρπίδη.

Σκηνοθεσία: Ζάζα Ουρουσάντζε
Παίζουν: Λέμπιτ Ούλφσακ, Έλμο Νουγκάνεν, Γκιόργκι Νακασίντζε

Η Αμπχαζία αποτελεί διά του νόμου αυτόνομη δημοκρατία της Γεωργίας, αλλά έχει διακηρύξει την ανεξαρτησία της μετά τον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός Εσθονού καλλιεργητή μανταρινιών (στην περιοχή της Αμπχαζίας υπάρχουν εσθονικά χωριά), ο οποίος μέσα στο πόλεμο, περιθάλπει με περίσσια ανθρωπιά δύο βαριά τραυματισμένους από αντίπαλα στρατόπεδα. Ο ένας μισθοφόρος Τσετσένος και ο άλλος Γεωργιανός. Η συμβίωση κάτω από την στέγη του γενναιόδωρου Εσθονού θα τους κάνει να καταλάβουν ότι περισσότερα πράγματα τους ενώνουν, παρά τους χωρίζουν.
Η ταινία που έφερε για πρώτη φορά την Εσθονία στις υποψηφιότητες για Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, είναι ένα εξαιρετικό και επίκαιρο όσο ποτέ, αντιπολεμικό  δράμα.  Κατορθώνει να μεταδώσει το μήνυμά της με έναν μοναδικό τρόπο, θέτοντας πιο βαθιά ερωτήματα σε σχέση με την έννοια της πατρίδας, του δικαίου, της πίστης και της απώλειας.