Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Μηνύσεις κατά ΕΚΤ, Fitch και S&P από την Ιταλία

European Central Bank sued by 200 investors over Greek debt deal
Protesters Camp Out In Front Of European Central Bank…FRANKFURT AM MAIN, GERMANY – OCTOBER 18: 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Telegraphπρόκειται για μία ομάδα
Ιταλών μικροεπενδυτών που θεωρούν ότι υπέστησαν ζημιά άνω των 12 εκατ. ευρώ από την ΕΚΤ, λόγω της εξαίρεσής της από την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, κατά παράβαση, όπως υποστηρίζουν, του καθεστώτος της ως «ισότιμου» πιστωτή.
Η εξαίρεση της ΕΚΤ από την ανταλλαγή των ομολόγων είχε ως αποτέλεσμα να μην υποστεί αυτή ζημία, ενώ οι ιδιώτες επενδυτές υπέστησαν «κούρεμα» κατά 53% των ομολόγων τους, αναφέρεται στην αγωγή.
Οι ενάγοντες – Accorinti και άλλοι – υποστηρίζουν ότι με τα μέτρα αυτά υπήρξε αδικαιολόγητη προνομιακή μεταχείριση της ΕΚΤ και επιβλήθηκαν μεγαλύτερες ζημιές στους ιδιώτες επενδυτές.
Εάν η απόφαση είναι θετική για τους μικροεπενδυτές, αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για πολλούς επενδυτές να προβάλλουν αντίστοιχες αξιώσεις κατά της ΕΚΤ για ζημιές που υπέστησαν, αναφέρει το δημοσίευμα.
Το δημοσίευμα σημειώνει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε φέτος τον Ιανουάριο ότι η ΕΚΤ δεν παραβίασε τη συνθήκη της ΕΕ με την εξαγγελία του προγράμματος αγοράς ομολόγων (OMT), στην προσπάθειά της να μειώσει τις αποδόσεις των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων.

fitch-thumb-large
Η Ιταλία προχωρεί σε μια καινοφανή κίνηση υποβάλλοντας μήνυση εναντίον των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s και Fitch, αλλά και προσωπικά κατά πέντε υπαλλήλων της πρώτης και ενός της δεύτερης. Οι κατηγορίες αφορούν τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας το 2011 και το 2012 καθώς οι ιταλικές εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν πως οι εν λόγω οίκοι και οι υπάλληλοί τους έβλαψαν την Ιταλία.
Οι δύο αγωγές προστίθενται στη σειρά μηνύσεων που έχουν υποβληθεί κατά των δύο οίκων σχετικά με τον ρόλο τους στη χρηματοπιστωτική κρίση. Μεταξύ άλλων έχουν μηνυθεί και για το γεγονός ότι έδιναν την υψηλότερη βαθμολογία στη Lehman Brothers ακριβώς πριν από την παταγώδη κατάρρευσή της. Σύμφωνα, όμως, με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, η ιταλική κοινή γνώμη παραμένει επιφυλακτική απέναντι σε τέτοιες κινήσεις. Η βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει την περίπτωση του λογιστηρίου του ιταλικού κράτους, που πέρυσι έγινε αντικείμενο χλεύης όταν διατεινόταν ότι μπορούσε να διεκδικήσει αποζημιώσεις άνω των 200 δισ. ευρώ από τη S&P επειδή στη βαθμολογία της δεν είχε συνεκτιμήσει την ιστορία της, όντως ιστορικής, γειτονικής μας χώρας. Από το 2012 έχει υποβαθμιστεί περαιτέρω το χρέος της Ιταλίας στο επίπεδο της μιας βαθμίδας πάνω από τα ομόλογα «σκουπίδια».
Prosecutors in Italy are preparing to reopen the wounds of the eurozone debt crisis as they fight a crisis-era downgrade that put Italian creditworthiness level with Kazakhstan’s.
Five employees from global credit rating agency Standard & Poor’s and one from Fitch are accused of inflicting unjustified damage to Italy for their role in credit rating decisions in 2011 and 2012.
The case is a late addition to the global lawsuits that have been raised against the world’s largest credit rating agencies for their role in the financial crisis.
What marks the trial sought in Trani, southern Italy, as unusual is that individual employees are being accused alongside the agencies, although given the time lag since Italy’s rating downgrade a number have since left S&P and Fitch and now work elsewhere. Read more here