Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

Με επικεφαλής εταίρο την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ολοκληρώθηκε το διετές στρατηγικό έργο 'AGRO_LESS'

 Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του συνεδρίου, με τίτλο «The role of EarthObservation in Agriculturetowards creating reliable data and new services for a competitiveAgri-SectorThe case of AGRO_LESS», στο Κέντρο
Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας, ΝΟΕSIS, στη Θεσσαλονίκη, με διοργανωτή την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επικεφαλής εταίρο του σχετικού έργου. 
Το διεθνούς βεληνεκούς συνέδριο εστίασε σε θέματα αξιοποίησης δεδομένων Παρατήρησης Γης προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου με τίτλο «Κοινές στρατηγικές αναφοράς για τις αγροτικές δραστηριότητες μειωμένων εισροών», με ακρωνύμιο «AGRO_LESS», του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Βουλγαρία 2007-2013». Επικεφαλής εταίρος του έργου είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο συνέδριο συμμετείχαν διακεκριμένοι επιστήμονες και στελέχη φορέων και οργανισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίοι κατέθεσαν την εμπειρία τους σχετικά με τον ρόλο της Παρατήρησης Γης στη γεωργία και ανέδειξαν τη συμβολή των αξιόπιστων δεδομένων και των νέων υπηρεσιών που δημιουργούνται από την Παρατήρηση Γης στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα.
Στο συνέδριο συμμετείχε και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Νικόλαος Στουπής, με τον χαιρετισμό του οποίου σηματοδοτήθηκε η έναρξη του συνεδρίου. Ο κ. Στουπής, αφού τόνισε την ανάγκη για παραγωγή αγροτικών προϊόντων με το μικρότερο δυνατό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εξήρε τη σημασία του συνεδρίου, υπογραμμίζοντας ότι τα αποτελέσματά του θα ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη από την πολιτική ηγεσία.



Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ιωάννης Ταχματζίδης, ο οποίος γνωστοποίησε την πρόθεση για τη δημιουργία εδαφολογικού χάρτη της Κεντρικής Μακεδονίας με σκοπό το σχεδιασμό και την εφαρμογή πολιτικών γεωργίας χαμηλότερου κόστους και μεγαλύτερης αποδοτικότητας.
Το συνέδριο χαιρέτησαν επίσης ο κ. Κυριάκος Φωτιάδης, Συντονιστής της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας του Ε.Π. Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Βουλγαρία 2007-2013» και ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤΕΕ Σπύρος Μάμαλης.
Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε με την ομιλία της η κ. Barbara Ryan, Γενική Διευθύντρια της Διακυβερνητικής Ομάδας Παρατήρησης της Γης (GEO) των Ηνωμένων Εθνών. Η κ. Ryan παρουσίασε τον ρόλο του GEO και τη σπουδαιότητα των Συστημάτων Παρατήρησης Γης (GEOSS) στον αγροτικό τομέα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ κυβερνήσεων και φορέων, ώστε τα Συστήματα Παρατήρησης Γης να αξιοποιηθούν προς όφελος της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, της ασφάλειας των τροφίμων και της σταθεροποίησης των τιμών τους. Πυλώνα της ομιλίας της αποτέλεσε η φράση: «Οι χώρες έχουν σύνορα. Τα συστήματα παρατήρησης γης όχι».

Στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας, την οποία συντόνισε ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, καθηγητής, Γεώργιος Ζαλίδης, μεταφέρθηκαν οι θέσεις διακεκριμένων επιστημόνων σχετικά με την ενσωμάτωση νέων διαστημικών, εναέριων και επίγειων πλατφόρμων στις αγροτικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, ο κ. Steffen Kuntz, Στέλεχος των μελλοντικών προγραμμάτων δορυφόρων της Airbus Defence & Space και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Freiburg, μίλησε για τις Πλατφόρμες Μεγάλου Υψόμετρου (High Altitude Pseudo-Satellites) και τη χρήση τους στην γεωργία μειωμένων εισροών. Ο κ. Eyal Βen Dor, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ και Επικεφαλής του Εργαστηρίου Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων, αναφέρθηκε στις σημαντικές δυνατότητες που διαμορφώνουν οι βιβλιοθήκες φασματοσκοπίας εδαφικών δειγμάτων (soil spectroscopy libraries) ενώ ο κ. Κυριάκος Θεμιστοκλέους, Καθηγητής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Γεωματικής), περιέγραψε τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας των εναέριων μη επανδρωμένων οχημάτων (drones), τα οποία αποτελούν  αναπόσπαστο εργαλείο στη γεωργία μειωμένων εισροών. Ο κ.Bernard Pacher, Σύμβουλος μετεωρολογικών δικτύων και πρώην CEO της Adcon Telemetry, τόνισε την ανάγκη εκπαίδευσης των αγροτών, ώστε να αντιληφθούν τα οφέλη της γεωργίας μειωμένων εισροών και να εφαρμόσουν σωστά τα αντίστοιχα πρωτόκολλα, ενώ υπογράμμισε την αξία της διαθεσιμότητας των δεδομένων που κατέχει η κάθε χώρα στην ενίσχυση του γεωργικού τομέα. Χαρακτηριστικά ανέφερε πως μέσα από την αξιοποίηση των δεδομένων Παρατήρησης Γης, το μέλλον της ελληνικής γεωργίας και των εξαγωγών της μπορεί να είναι λαμπρό.
Παρεμβάσεις σχετικά με την αξία των σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων στην γεωργία μειωμένων εισροών έκαναν μέσω τηλεδιάσκεψης ο κ. Mathew Bullock,  Ειδικός Επιστήμονας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, και ο κ. Karlheinz Kreuzberg, Πρόεδρος του οργανισμού Eurisy και πρώην επικεφαλής του γραφείου του Γενικού Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.


Την ανάλυση των εμπειριών της διεθνούς κοινότητας ακολούθησε η παρουσίαση του έργου AGRO_LESS, ενός έργου πρωτοποριακής φύσης για την ελληνική πραγματικότητα, από τον Εκπρόσωπο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνο Μιχαηλίδη.
επιστημονική ομάδα του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος, παρουσίασε ζωντανά τις ψηφιακές υπηρεσίες που αναπτύχθηκαν από τον οργανισμό για τη χωροχρονική σύσταση άρδευσης, λίπανσης και φυτοπροστασίας και τον τρόπο που αυτές εφαρμόστηκαν σε πιλοτικές περιοχές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Οι εταίροι του έργου ΑGRO_LESS από την Ελλάδα και την Βουλγαρία και ο κ. Γεώργιος Χαραλάμπους,Eκπρόσωπος της Κοινής Τεχνικής Γραμματείας του Προγράμματος «Ελλάδα - Βουλγαρία 2007-2013», ανέλυσαν τα αποτελέσματα και την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από το έργο AGRO_LESS, σε συνδυασμό με τη βιωσιμότητα και τις μελλοντικές προοπτικές των πρακτικών της γεωργίας μειωμένων εισροών, όχι μόνο στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία, αλλά σε ολόκληρη την περιοχή. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η συμμετοχή στη συζήτηση στρογγυλής τράπεζας του τελικού χρήστη του έργου, κ.Τάσου Καρκάτζαλου από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «ΝΕΣΤΟΣ», ο οποίος υπογράμμισε ότι οι πρακτικές της γεωργίας μειωμένων εισροών αποτελούν μονόδρομο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, καθώς η εφαρμογή αυτών, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα του έργου, έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής, τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των παραγόμενων προϊόντων.
Ένα επιτυχημένο διετές στρατηγικό έργο ολοκληρώθηκε με την πραγματοποίηση ενός υψηλού επιπέδου συνεδρίου, με επιρροές και απήχηση προς και από τη διεθνή κοινότητα, που αποτέλεσε το εφαλτήριο μιας ευρύτερης διατομεακής δικτύωσης σε Ελλάδα και εξωτερικό πάνω σε θέματα αξιοποίησης νέων τεχνολογιών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του γεωργικού τομέα.