Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

AIKATEΡΙΝΕΙΑ 2015 - Ο Ήχος της Κρητικής και Ποντιακής λύρας συναντά το Ηπειρώτικο κλαρίνο

AIKATEΡΙΝΕΙΑ 2015 - Το Σάββατο 05 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης, Ώρα 19:00 Ο Ήχος της Κρητικής και Ποντιακής λύρας συναντά το
Ηπειρώτικο κλαρίνο


 ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2015
Δήμος Κατερίνης – Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ)



Το Σάββατο 05 Δεκεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης,  Ώρα 19:00
Ο Ήχος της Κρητικής και Ποντιακής λύρας συναντά το Ηπειρώτικο κλαρίνο
Με την εκδήλωση αυτή, ο Δήμος Κατερίνης και ο ΟΠΠΑΠ συμμετέχουν στον Μεγάλο Τηλεμαραθώνιο Αγάπης της UNICEF «Βοηθήστε τα προσφυγόπουλα»


Το άκουσμα των ήχων της Κρητικής και Ποντιακής λύρας συνδιαλέγεται με το Ηπειρώτικο Κλαρίνο καλλιεργώντας μια ξεχωριστή προσέγγιση της δημοτικής μουσικής,  που επικεντρώνεται στην καλλιτεχνική της αξία. Αυτή η μοναδική ζύμωση, φέρνει στο προσκήνιο τη δύναμη της παράδοσης, στην εκδήλωση, την οποία, στο πλαίσιο των «ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ», διοργανώνουν ο Δήμος Κατερίνης και ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), το Σάββατο 05 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00 στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης.  
Πρωταγωνιστούν δημοφιλείς καλλιτέχνες της παραδοσιακής μουσικής σκηνής και ειδικότερα ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, ο Γιώργος Κωτσίνης, ο Σάββας Σιάτρας, ο Γιώργος και ο Δημήτρης Αμπερίδης κ.α.
Την εκδήλωση συνδιοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ράχης «ΤΑ ΠΑΤΡΙΑ».
Ώρα έναρξης : 19:00.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Παράλληλα, με την εκδήλωση αυτή, ο Δήμος Κατερίνης και ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), συμμετέχουν στο Μεγάλο Τηλεμαραθώνιο Αγάπης της UNICEF «Βοηθήστε τα προσφυγόπουλα».
Πιο συγκεκριμένα, προαιρετικά και με ελάχιστη συμμετοχή ένα ευρώ για τη UΝΙCEF, το κοινό θα μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση του «κουμπαρά» του τηλεμαραθωνίου για την αγορά εμβολίων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης για τα προσφυγόπουλα. Πλάνα από την εκδήλωση θα μεταδοθούν στο μεγάλο τηλεοπτικό πρόγραμμα του τηλεμαραθωνίου, που θα γίνει στην ΕΡΤ, την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.


 ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Χαράλαμπος Γαργανουράκης, κρητική λύρα - τραγούδι
Ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης συμπλήρωσε 50 χρόνια διαδρομής στην ελληνική δισκογραφία. Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης και μεγάλωσε σε μια γειτονιά λυράρηδων. Μαγεμένος από τους ήχους της λύρας και του λαούτου πρωτόπιασε τη λύρα στα χέρια του σε ηλικία δώδεκα ετών.

Το 1973 ξεκίνησε η συνεργασία του με το Γιάννη Μαρκόπουλο, ο οποίος του εμπιστεύθηκε ορισμένα από τα σημαντικότερα τραγούδια του, πολλά εκ των οποίων έγιναν μεγάλες επιτυχίες όπως "Τα λόγια και τα χρόνια", "Κρήτη μου όμορφο νησί", "Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου", "Στου ψηλορείτη τη κορφή" κ.ά. κάνοντας τον γνωστό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες συναυλίες ανά τον κόσμο προσκεκλημένος από τους απόδημους Έλληνες του εξωτερικού πάντα με μεγάλη επιτυχία.

Γιώργος Κωτσίνης, κλαρίνο
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Κατάγεται από τη Στρατίνιστα Πωγωνίου Ιωαννίνων, όπου και μυήθηκε στην ελληνική παραδοσιακή μουσική. Υπήρξε μαθητής του Τάσου και Πετρο-Λούκα Χαλκιά, του Νίκου Φιλιππίδη κ.ά.
Είναι διπλωματούχος βυζαντινής μουσικής. Μελέτησε, επίσης, ανατολική μουσική και κανονάκι στην τάξη της Ανιές Αγκοπιάν και αρμονία. Επί σειρά ετών δίδαξε κλαρίνο στο Μουσικό Γυμνάσιο-Λύκειο Παλλήνης. Έχει συνεργαστεί με διάφορα ιδρύματα και πολιτιστικούς συλλόγους σε εκπαιδευτικά σεμινάρια παραδοσιακής μουσικής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Έχει συμμετάσχει σε συναυλίες παραδοσιακής μουσικής και ηχογραφήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα, είναι σολίστας σε μεγάλες ορχήστρες, όπως η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ.
Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών και είναι καλλιτεχνικός διευθυντής του τομέα παραδοσιακής μουσικής στο Ωδείο «Φίλιππος Νάκας». Έχει συγγράψει δύο βιβλία πάνω στην τέχνη του κλαρίνου.
Σάββας Σιάτρας, τραγούδι
Ο Σάββας Σιάτρας κατάγεται από την Καρίτσα, ένα χωριό της Δωδώνης, 20 χιλιόμετρα έξω από τα Γιάννενα. Σπούδασε για δυο χρόνια στο τότε παράρτημα της Ζωσιμαίας σχολής στη Ζίτσα.
Αποτελεί εξέχουσα προσωπικότητα της παραδοσιακής μας μουσικής και συγκαταλέγεται σε εκείνη τη γενιά τραγουδιστών, που με την συνδρομή σπουδαίων μουσικών, συνέβαλαν τα μέγιστα στην καταγραφή του συγκεκριμένου είδους τραγουδιού σε βινύλιο ή αργότερα σε cd και γενικότερα ψηφιακή μορφή.
Επί χρόνια τήρησε και τηρεί με ξεχωριστή συνέπεια το σεβασμό στις παραδοσιακές φόρμες του Ηπειρώτικου τραγουδιού, το οποίο και μετέφερε τόσο στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, όσο και στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, όπου χτυπάει η καρδιά του απόδημου Ελληνισμού. 
Δημήτρης Αμπερίδης, ποντιακή λύρα

Ασχολείται με την Ποντιακή Παραδοσιακή Μουσική από το 1984 όταν σε εφηβική ηλικία ακόμα καταπιάστηκε με τη μύηση στο αντιπροσωπευτικότερο Παραδοσιακό μουσικό όργανο των Ποντίων. Πολύ γρήγορα η συμμετοχή του σε εκδηλώσεις κοινωνικές, πολιτιστικές εξελίχθηκε σε συχνό φαινόμενο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά: «η γνώση και η εμπειρία με τις παλαιότερες γενιές, σε συνδυασμό με την αγνότητα, την καλή πρόθεση και την εντατική μελέτη μπορούν να συντηρήσουν στο διηνεκές την απλότητα και αυθεντικότητα της παραδοσιακή μουσικής».

Γιώργος Αμπερίδης, ποντιακή λύρα

Ο Γιώργος Αμπερίδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο περιβάλλον μιας αντιπροσωπευτικής παραδοσιακής οικογένειας. Από τότε είναι σε αδιάλειπτη επαφή με την ποντιακή μουσική παράδοση. Σε ηλικία 10 ετών ξεκινά συνειδητά και συστηματοποιημένα μαθήματα στην σχολή του πατέρα του. Στην συνέχεια διδάσκεται λύρα από τον Παναγιώτη Ασλανίδη. Το 2011 εισήχθη στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής στην Άρτα, ένα μουσικολογικό τμήμα, το οποίο ασχολείται επιστημονικά με την λαϊκή και παραδοσιακή μουσική. Εκεί διδάσκεται λύρα από τον Μιχάλη Καλιοντζίδη. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται σε εκδηλώσεις, ενώ μελλοντικός του στόχος είναι η έρευνα της Ποντιακής μουσικής και η εξέλιξή της σε όλα τα επίπεδα.


Μαζί με τους σολίστ και ερμηνευτές θα βρεθεί επί σκηνής και ένα εκλεκτό επιτελείο μουσικών της παραδοσιακής μουσικής. Ειδικότερα συμμετέχουν:
Καραβυράκης Νικόλαος, λαούτο
Κουκουριτάκης Αλέξανδρος, λαούτο
Ιμιρτζίδης Τάσος, νταούλι
Μπίνιας Νίκος, ντέφι
Καστανάρας Σάκης, λαούτο