Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Από το υπ’ αριθ. 25/9-11-2015 πρακτικό συνεδρίασης

του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με την αρ. 651/2015 απόφασή του αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

ΨΗΦΙΣΜΑ

«Πριν από λίγες μέρες γίναμε μάρτυρες της τηλεοπτικής εμφάνισης του Υπουργού Παιδείας κ.Φίλη που, αφού κατάφερε να δρομολογήσει… τις λύσεις στα ζέοντα, οξυμένα και μεγάλα ζητήματα της παιδείας, προκάλεσε οργή στους έλληνες ποντιακής καταγωγής αλλά και στους πανέλληνες, δηλώνοντας ότι οι σφαγές και οι εκτοπισμοί που διαπράχθηκαν κατά την περίοδο 1914-1923, σε βάρος 350.000 ελλήνων του Πόντου, από το κίνημα των Νεότουρκων και των Κεμαλιστών, δεν ήταν γενοκτονία αλλά κατά την άποψη των ιστορικών, που αυτός υιοθετεί και ασπάζεται…, ήταν εθνοκάθαρση.

Ο κ.Φίλης οφείλει να γνωρίζει ότι η φύση και η μέθοδος της γενοκτονίας των ελλήνων του Πόντου από τους Νεότουρκους και τους Κεμαλικούς έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τη γενοκτονία των Εβραίων από τη ναζιστική Γερμανία. Μπορεί να μην είχε την ίδια ιδεολογική και κοσμοθεωρητική θεμελίωση της ναζιστικής Γερμανίας αλλά οι εκτοπίσεις, οι εξορίες, οι εξοντωτικές οδοιπορίες μέρα και νύχτα στα χιόνια και στις κακουχίες αποτέλεσαν ένα Ausschwitz εν ροή. Οι πληθυσμοί οδηγούνταν πεζοπορώντας μέσα από κακουχίες στον εξευτελισμό και στο θάνατο.
Η διεθνής βιβλιογραφία και τα κρατικά αρχεία πολλών χωρών κ.Φίλη, βρίθουν μαρτυριών για το ειδεχθές έγκλημα που διαπράχθηκε εναντίον των ελλήνων του Πόντου.
Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού πραγματοποιήθηκε παράλληλα με την γενοκτονία και των υπόλοιπων χριστιανών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (Αρμένιων, Ασσυρίων).

Ένα ταξίδι προς το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων δεν είναι εθνοκάθαρση κ.Φίλη αλλά ο ορισμός της γενοκτονίας όπως το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε ομόφωνα το 1994 βασιζόμενο σε ισχυρότατη επιστημονική ιστορική τεκμηρίωση έγκριτων επιστημόνων που βέβαια εσείς αμφισβητείται… να γνωρίζεται ότι η 19 Μαΐου ως ημέρα μνήμης της γενοκτονίας υπογραμμίζει την τραγικότητα της εφαρμογής μιας θηριωδίας, ενός απάνθρωπου σχεδίου εξολόθρευσης και αφανισμού εκατοντάδων χιλιάδων ελλήνων του Πόντου. Ανοσιούργημα προς αποφυγή.
Τιμή στα θύματα, μακριά από μισαλλοδοξίες και στείρες εθνικιστικές διαστρεβλώσεις.
Οφείλει να ξέρει καλά ο κ.Φίλης, ότι η γενοκτονία των ελλήνων του Πόντου έχει αναγνωριστεί (από το 2007) από τη διεθνή επιτροπή μελετών γενοκτονιών και από τα εθνικά κοινοβούλια Ευρώπης, Αμερικής και Αυστραλίας.
Σήμερα 9 Νοεμβρίου 2015, το Δ.Σ. Βέροιας, την ημέρα μνήμης κατά του φασισμού (όπως καθιερώθηκε η 9η Νοεμβρίου), με τούτο το ψήφισμα αποδοκιμάζει τις ανιστόρητες απόψεις του Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων κ,Φίλη και του ζητά:
· Να σέβεται την ιστορία και να μην την παραχαράσσει κατά τις αντιλήψεις!
· Να σέβεται και να τηρεί τις αποφάσεις της Βουλής των Ελλήνων!
· Να ασχολείται πρωτίστως και περισσότερα με τα σπουδαιότατα ζητήματα που υπαγορεύονται από το μεγάλο θεσμικό του χρέος ως Υπουργού Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Επαναφέρουμε στο προσκήνιο ένα αίτημα που δυστυχώς έπεσε στη λήθη, όπως και τόσα άλλα: Να μετονομαστεί η Πλατεία Ελευθερίας στη Θεσσαλονίκη, (που πήρε το όνομα της από την απόφαση των Νεότουρκων για «Ελευθερία» των Τούρκων, μέσω της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής) «σε πλατεία γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολής».
Εκεί, σε ειδικό μνημείο που θα στηθεί για το σκοπό, όλοι μαζί οι πρόσφυγες που έχουμε υποστεί γενοκτονία θα μπορούμε να τιμούμε εφεξής τα θύματα και να διατρανώνουμε την αντίθεση μας απέναντι στη μήτρα των γενοκτονιών που είναι ο απανταχού εθνικισμός.

Αυτή θα είναι η ιστορική παρακαταθήκη που οφείλουμε να παραδώσουμε στους απόγονους των γενοκτονημένων Ελλήνων της Ανατολής, με την ευχή να μην ζήσουμε γενοκτονία και γι’ αυτή θα αγωνιστούμε».