Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

“Άκου” τον Βενιζέλο κ. Τσίπρα... - Άρθρο Σταύρου Θεοδωράκη

 Του Σταύρου Θεοδωράκη,
Επικεφαλής του «Ποταμιού».

Αν έπρεπε να πω ένα μόνο πράγμα για τον μεγάλο Ελευθέριο Βενιζέλο, αυτό θα ήταν ότι υπήρξε αγωνιστής των έργων και όχι πολιτικός των λόγων.


Ο μαχητής που δεν εδίστασε να αναγγείλει “θλιβεράς αληθείας όταν καθήκον αληθείας το επέβαλλεν”. Έδωσε ένοπλες μάχες για τη λευτεριά της Κρήτης, έδωσε πολιτικές μάχες για την ανόρθωση και τον εκσυγχρονισμό της χώρας, έδωσε στρατηγικές μάχες για τον διπλασιασμό της Ελλάδας, έδωσε διπλωματικές μάχες για να επουλώσει την πληγή της Μικρασιατικής καταστροφής και να εδραιώσει την εθνική κυριαρχία στα σημερινά σύνορα.

Ο Βενιζέλος δεν έλεγε μεγάλες κουβέντες, απλώς πήγαινε την Ελλάδα από τη Θεσσαλία στη Θράκη. Ο Βενιζέλος δεν μεμψιμοιρούσε πάνω στη στάχτη, απλώς πετύχαινε τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ο Βενιζέλος δεν πτοείτο από τις βρώμικες ή και δολοφονικές επιθέσεις, απλώς έστηνε τα θεμέλια του σύγχρονου κράτους.

Ένας Κρητικός που έδωσε περιεχόμενο στη λέξη πατριώτης. Ένας Ευρωπαίος πολιτικός πριν η χώρα ανακαλύψει την Ευρώπη. Κάνει κανείς θλιβερές σκέψεις όταν αποτολμά συγκρίσεις με το σήμερα. Όταν βλέπει την πολιτική ζωή της χώρας να κινείται μεταξύ προπαγάνδας και ψέματος.

Χορτάσαμε από λόγια και από τους προηγούμενους και από τους τωρινούς και στην πράξη βλέπουμε την πατρίδα μας να βουλιάζει αργά και σταθερά. Είναι θλιβερό να διαπιστώνει κανείς ότι στο τιμόνι της χώρας που κάποτε κάθισε ένας Βενιζέλος, κάθισαν στη συνέχεια δειλοί και ανίκανοι πολιτικοί της ατέρμονης πολιτικολογίας, των κούφιων λόγων και του μηδενικού αποτελέσματος.


Σήμερα ζούμε μια ανεστραμμένη πραγματικότητα. Ο κ. Τσίπρας που 5 χρόνια κατήγγελλε τη λιτότητα έρχεται σήμερα να πάρει μέτρα χειρότερης λιτότητας.  Όταν οι άλλοι έκοβαν μισθούς και συντάξεις μιλούσε για νεοφιλελεύθερη λαίλαπα, τώρα ο ίδιος εξανεμίζει ακόμα περισσότερο το εισόδημα και πετσοκόβει τις συντάξεις. Πέντε χρόνια κατακεραύνωνε την ύφεση και τώρα παίρνει τα χειρότερα υφεσιακά μέτρα που γνώρισε η χώρα. Μιλούσε για κατάργηση του φόρου ακινήτων και σήμερα φορολογεί ό,τι κινείται και ό,τι δεν κινείται.
Τα στελέχη του, που τώρα είναι υπουργοί, ούρλιαζαν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και σήμερα κατεβάζουν δραματικά το όριο κατάσχεσης των σπιτιών.

Έκλεισαν τις τράπεζες και νέκρωσαν την αγορά και τις επιχειρήσεις. Δεν έκαναν τη συμφωνία όταν μπορούσαν ακόμη να διαπραγματευθούν, αλλά όταν ήταν πια με την πλάτη στον τοίχο.
Κατηγορούσαν τους προηγούμενους που διόριζαν μόνο γαλάζια και πράσινα παιδιά και αυτοί τοποθετούν και προάγουν μόνο τους συγγενείς τους και τους κολλητούς τους. Πολεμούν δήθεν τους ολιγάρχες, αλλά στην ουσία, με κάθε τρόπο, προωθούν τους δικούς τους ολιγάρχες και κάποια από τα παλιά συμφέροντα που τους στήριξαν και τους στηρίζουν. Έλεγαν ότι τα Νοσοκομεία είναι Νεκροταφεία και σήμερα κόβουν ακόμα περισσότερο τη χρηματοδότηση του Ε.Σ.Υ. Φώναζαν ότι η Δημόσια Παιδεία έγινε βορά του νεοφιλελευθερισμού και σήμερα διαλύουν το δημόσιο σχολείο αδιαφορώντας για τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών. Μιλούσαν για δολοφονίες όταν παιδιά πέθαιναν από μαγκάλια και σήμερα μειώνουν το επίδομα θέρμανσης.

Καθημερινά στα παράθυρα της τηλεόρασης έλεγαν για στρατιές ανέργων, για “ουρές κολασμένων” και καπηλεύονταν τις αυτοκτονίες των απελπισμένων και τώρα -από τον Γενάρη και μετά- βλέπουν την κοινωνία μόνο πίσω από τα φιμέ τζάμια των αυτοκινήτων τους. Έκαναν καταλήψεις στη Νομική και τη Βίλα Αμαλία για να στεγάσουν τους μετανάστες και σήμερα παρακολουθούν απαθείς τις πλατείες να ξεχειλίζουν από πρόσφυγες. Λοιδορούσαν τους λιμενικούς λέγοντας ότι έπνιξαν παιδιά μεταναστών στο Φαρμακονήσι και σήμερα προσπαθούν να καρπωθούν την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό των λιμενικών, των εθελοντών και των τοπικών κοινωνιών.

Τους λέγαμε να διαπραγματευθούν ώστε οι προσφυγικές ροές να σταματούν στην Τουρκία και να μην πνίγονται οι άνθρωποι στο Αιγαίο και αυτοί μιλούσαν για πρόσφυγες που λιάζονται και για νησιά που πλουτίζουν.

Χορτάσαμε κορώνες, ιδεολογίες, υποσχέσεις, όλες να διαψεύδονται, η μια μετά την άλλη.

Έργα, πράξεις, αποτελέσματα μηδέν.

Ένα πράγμα έχω να συμβουλεύσω τον κ. Τσίπρα και την παρέα του. Να προμηθευτούν και να μελετήσουν μία σύντομη βιογραφία του Ελευθέριου Βενιζέλου.  Ίσως αντιληφθούν ότι η πολιτική είναι γενναιότητα, σχέδιο, όραμα, δράση και όχι φουσκωμένα λόγια, συνθήματα, ιδεοληψίες και αδράνεια.

Νεωτερικότητα και προοδευτικές λύσεις έχει ανάγκη ο τόπος και όχι τον αριστεροδεξιό συντηρητισμό τους.