Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Υπό την προεδρία του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη στην Κατερίνη, η συνεδρίαση της ΚΕΔΕ και του Δικτύου των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

 Στην Κατερίνη, υπό την προεδρία του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη,  η συνεδρίαση του προεδρείου της Επιτροπής Χωροταξίας Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ και του Δικτύου των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων


Στην τοπική αυτοδιοίκηση ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος για τον εθνικό σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμμάτων

Από το Δημαρχείο Κατερίνης πέρασε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης, η τελική ευθεία για τη διατύπωση της πρότασης της ΚΕΔΕ για τους ΦοΔΣΑ (Δίκτυο Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) και πιο συγκεκριμένα για το επίκαιρο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αναφορικά με τον εθνικό σχεδιασμό. Ειδικότερα, υπό την προεδρία του Δημάρχου Κατερίνης, πρόεδρου της Επιτροπής Χωροταξίας Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ, Σάββα Χιονίδη πραγματοποιήθηκε η κοινή συνεδρίαση του προεδρείου της Επιτροπής και του Δικτύου των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.
Στην συνεδρίαση παρέστησαν ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου, ο Δήμαρχος Χερσονήσου Κρήτης Γιάννης Μαστοράκης, Πρόεδροι και Στελέχη των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, πλήθος αιρετών από όλη την χώρα, εκπρόσωποι παρατάξεων από το Δ.Σ. της Επιτροπής Χωροταξίας, Υποδομών και Περιβάλλοντος της ΚΕΔΕ.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Δήμαρχος Κατερίνης, Σάββας Χιονίδης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην πόλη της Κατερίνης και σημείωσε μεταξύ άλλων :
«H ΚΕΔΕ έχει σχηματοποιημένους στόχους,  επεξεργασμένες προτάσεις,  για το σύνολο του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του τομέα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, τις οποίες θέλουμε να κλείσουμε με το επικείμενο συνέδριο (τον Ιανουάριο), το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιήσει καινοτόμες διαδραστικές πρακτικές. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να δώσουμε μία εύλογη παράταση, στην οποία να μπορούμε να προσδιορίσουμε τα ενδιάμεσα στάδια, εξειδικεύοντας το τι θα πράξουμε σε κάθε περίπτωση» .
Η παράταση όπως επισημάνθηκε από το σύνολο των ομιλητών θα πρέπει να είναι όχι γενική και αόριστη αλλά με ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αμοιβαίες δεσμεύσεις με το Υπουργείο, η ΚΕΔΕ να θέσει το πλαίσιο, τι πραγματικά θέλει η αυτοδιοίκηση και έως ένα συγκεκριμένο διάστημα να έχει κλείσει ο σχεδιασμός, να δοθεί μία μεταβατική περίοδος και εν συνεχεία να ακολουθήσει η λειτουργία με ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο, που θα αποτελέσει τη βάση για την επόμενη δεκαετία. «Εκεί να μπει και το τέλος ταφής, το οποίο θα εστιάζεται στην επιπλέον ποσότητα σε αυτόν που δεν πετυχαίνει τους στόχους της ανακύκλωσης και όχι στην συνολική ποσότητα των απορριμμάτων» υπογράμμισε ο κος Χιονίδης επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Πολυεπίπεδη βιωσιμότητα και αποτελεσματικότητα θα πρέπει να είναι οι κατευθύνσεις. Να έχουμε καθορίσει εμείς το δρόμο και να είναι συγκεκριμένος ο ρόλος μας. Να δώσουμε τους βαθμούς ελευθερίας, με τη λογική της επίβλεψης των ΦοΔΣΑ από τους Δήμους,  να εξετάσουμε τη δυνατότητα αν θα μπορούσαν να είναι διαπεριφερειακοί και να ελέγχονται από το κράτος. Από εκεί και πέρα να δούμε τι αποφασίζουν οι τοπικές κοινωνίες, αν είναι καλά να γίνουν τα εργοστάσια τα μεγάλα, αν είναι καλό να υπάρχει και η αποτέφρωση. Προτείναμε και στην κυβέρνηση μεταβατικό στάδιο και με στόχους για την υιοθέτηση των αλλαγών αυτών. Να θέσουμε σημεία ελέγχου. Επιπλέον, να πάμε στη λογική της ανακύκλωσης γιατί είναι και ανάγκη. Με επιστημονικό και πολύ συντεταγμένο τρόπο θα πρέπει να θέσουμε στόχους και να προχωρήσουμε».
Σάββας Χιονίδης: «Προτεραιότητα να δοθεί ασφάλεια στην κοινωνία και να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον»
Σύμφωνα με τον κο Χιονίδη: «Το κρίσιμο θέμα σχετίζεται με το σχήμα των ΦοΔΣΑ. Είναι μία λογική ανώνυμης εταιρείας; Είναι ή πρέπει να είναι αυστηρά δημόσιου χαρακτήρα; Αυτό που λέγεται συνήθως είναι το πόσο κοστίζει στο δημόσιο τομέα η αποκομιδή  και πόσο στους ιδιώτες; Ερωτώ έχουμε τις ίδιες συνθήκες; Δεν είμαι κατά του ιδιωτικού τομέα. Είμαι καταρχήν υπέρ του δημόσιου. Ο ιδιωτικός τομέας είναι σε καλύτερη κατάσταση και στο θέμα της αποκομιδής και γενικότερα; Για να μην απαξιώσουμε τον μηχανολογικό μας εξοπλισμό και τις υποδομές μας, αλλά κυρίως για να διατηρήσουμε και τις θέσεις εργασίας των δημοτικών υπαλλήλων, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε σοβαρά τη δυνατότητα κοινοπρακτικού σχήματος δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με διαχείριση του ιδιώτη και αυστηρή επίβλεψη δική μας. Έτσι δίνουμε ασφάλεια στην ίδια την κοινωνία και προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον ακόμα καλύτερα».

Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά από το σύνολο των ομιλητών: «Η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στον σχεδιασμό, την υλοποίηση και τη λειτουργία των έργων», ενώ όπως ειπώθηκε για τους φορείς κοινωνικής οικονομίας «έχουν ενδιαφέρον εφόσον μπουν σε στέρεα βάση για να υπάρχει ισορροπία». Επιπλέον, διατυπώθηκε μία σειρά ερωτημάτων όπως: Θα υπάρχει η οικονομική δυνατότητα; Τα διοικητικά όρια αποτελούν και όρια της διαχείρισης απορριμμάτων; Μήπως είναι και κάτι περισσότερο; Σε όλες τις τοποθετήσεις διατυπώθηκε η πίστη στην ελευθερία της αυτοδιοίκησης, η ανάγκη να μην περιορίζονται τα διοικητικά όρια όπως ορίζει ο νόμος σήμερα, αλλά και αν δεν γίνει αυτό, να μπορούν να προκύπτουν διαπεριφερειακές συνεργασίες.
Όπως προαναφέρθηκε οι βασικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα αναμένεται να σκιαγραφηθούν μέσα από καινοτόμες  διαδραστικές πρακτικές στη διάρκεια του προσεχούς συνεδρίου της ΚΕΔΕ.