Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2015

Δήμος Κατερίνης: Σύγχρονα ιατρικά επιστημονικά δεδομένα παρουσιάστηκαν από διακεκριμένους καθηγητές στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο

 Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΖΩΕΣ
Με κεντρικό μήνυμα «η πρόληψη σώσει ζωές» πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, ημερίδα με τίτλο: «Πρόληψη και σύγχρονα
επιστημονικά δεδομένα». Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον  Δήμο Κατερίνης, τον ΟΠΠΑΠ, τον Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας και την Ένωση Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και έθεσε στο επίκεντρο την πρόοδο, που έχει επιτελέσει η επιστήμη σε μία σειρά ιατρικών θεμάτων.
Σάββας Χιονίδης: «Επιθυμία μας είναι  η πόλη της Κατερίνης να είναι αδελφοποιημένη με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Αθήνας»


Όπως σημείωσε σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης: «Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά και ξεχωριστή τιμή για την πόλη, να έχουμε μαζί μας το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και μάλιστα την περίφημη Ιατρική Σχολή του. Ευχαριστούμε πολύ για την πρόταση του Θανάση Παπαβασιλείου που αποτελεί καμάρι για την Πιερία, καθώς και την καθηγήτρια Έφη Μπάσδρα, που όλα αυτά τα χρόνια δεν ξέχασαν τη γενέτειρα πόλη τους και βοηθούν με κάθε τρόπο τον τόπο μας. Ο Δήμος μας είναι ανοικτός για την οργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων με το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και στο μέλλον. Επιθυμία μας είναι  η πόλη της Κατερίνης να είναι αδελφοποιημένη με το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και δη με την Ιατρική Σχολή για την υλοποίηση εκδηλώσεων,  οι οποίες έχουν  ενδιαφέρον και συμβάλλουν  καθοριστικά σε μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Ελπίζουμε σε μία καλή συνεργασία, την οποία θα σχηματοποιήσουμε το επόμενο διάστημα με την συνδρομή των συμπατριωτών μας Θανάση Παπαβασιλείου και Έφης Μπάσδρα. Τις εισηγήσεις της ημερίδας θα τις δημοσιοποιήσουμε μέσα από τις ιστοσελίδες του Δήμου, ενώ θα μεταδοθούν και από το Δημοτικό Ραδιόφωνο, ώστε να γίνουν κοινωνοί και όλοι όσοι συμπολίτες μας δεν μπόρεσαν να παραστούν σήμερα».


Όπως επισήμανε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας Ηρακλής Τσανικίδης: «Είναι πολύ σημαντικό να γίνονται εκδηλώσεις από καθηγητές αυτής της εμβέλειας. Είμαστε πάντα ανοικτοί  ως ιατρικός σύλλογος σε τέτοιου είδους ημερίδες, που αφορούν τους συμπολίτες μας. Άλλωστε το έχουμε αποδείξει και ήδη και με την συνδρομή  του Δήμου και της Περιφέρειας έχουμε οργανώσει πολλές σημαντικές δράσεις».
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης, οι βουλευτές Πιερίας, Χαρίλαος Τζαμακλής, Κώστας Κουκοδήμος, ενώ παρέστησαν η πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Έφη Μπάσδρα, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Θεόδωρος Παυλίδης, δημοτικοί σύμβουλοι κ.α. εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων και πλήθος πολιτών. Εκ μέρους της Ιατρικής Σχολής κατά την έναρξη της εκδήλωσης βραβεύτηκε ο Δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης από τον συμπατριώτη μας, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Α.Παπαβασιλείου και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας Ηρακλής Τσανικίδης από το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΙΠΑ Α.Μαχαίρα, για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης.
Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της Ένωσης Καθηγητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Π.Σκανδαλάκης τονίζοντας μεταξύ άλλων:


«Σκοπός της εκδήλωσης είναι να πείσουμε τους πολίτες ότι η πρόληψη σώζει ζωές. Πρέπει να αναπτύξουμε και να θεσμοθετήσουμε ένα θεσμό ενημέρωσης στους πολίτες σε συνεργασία με τον Δήμο, τον Ιατρικό Σύλλογο και με το Πανεπιστήμιο. Καμία κοινωνία δεν μπορεί να θεωρείται σύγχρονη, εξελιγμένη αν δεν παρέχει  βασικές παροχές δημόσιας υγείας για όλους τους πολίτες, ενώ και οι πολίτες έχουν υποχρέωση να έχουν γνώση στην πρόληψη. Στο πλαίσιο αυτό, η αναβάθμιση της ιατρικής και ενημέρωσης  με μεγαλύτερη έμφαση στον τομέα της πρόληψης αποτελεί προτεραιότητα. Επιθυμώ να ευχαριστήσω προσωπικά τους συναδέλφους μου καθηγητές της Ιατρικής Σχολής, οι οποίοι ενέκριναν την πρόταση του πατριώτη σας καθηγητού κου Παπαβασιλείου μέλους του Δ.Σ. της ΕΚΙΠΑ  να έρθουμε εδώ στην Κατερίνη. Επίσης τον Τάσο Μαχαίρα, ο όποιος είναι και αυτός στο προεδρείο της ΕΚΙΠΑ. Εκφράζω τις θερμές ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια μου στον Δήμαρχο Κατερίνης, αγαπητό μου φίλο  Σάββα Χιονίδη. Θέλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές και τους συνεργάτες τους για την προσφορά τους και τον ακούραστο ενθουσιασμό τους. Ευχαριστώ τους δημότες της Κατερίνης που είναι σήμερα εδώ. Ευχαριστώ όσους βοήθησαν να υλοποιηθεί η εκδήλωση, την κα Χάιδω Παπαχατζή, τους συναδέλφους μου καθηγητές. Να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας και τους ιατρούς της Πιερίας για την ζεστή φιλοξενία και προσφορά τους στο λαό της Πιερίας. Επίσης, την καθηγήτρια κα Μπάσδρα γέννημα θρέμμα της Κατερίνης, σύζυγο του κου Παπαβασιλείου».


Όπως συμφώνησαν όλοι οι εισηγητές, η δημόσια υγεία αποτελεί προϋπόθεση για την κοινωνική ευημερία και ανάπτυξη, ενώ η αποτελεσματικότερη ενημέρωση δίνει προστασία και προαγωγή στην υγεία. Ακολούθησαν συμβουλές διατυπωμένες με απλή ορολογία πώς να προλάβουμε επιπλοκές σε ορισμένα ιατρικά προβλήματα από τους: Ν. Κατσιλάμπρο, Ομότιμο Καθηγητή Παθολογίας με θέμα: Διατροφή στον Διαβήτη, Π. Ταρενίδη, Ιατρό – Καρδιολόγο με θέμα: οδηγίες για την αντιμετώπιση της δυσλιπιδαιμίας, Σ. Αθανασέλη, Καθηγητή Τοξικολογίας με θέμα: Τοξικολογική Διερεύνηση του Τροχαίου Ατυχήματος,  Α. Παγανά, Επιμελητή ΕΣΥ Γενικής Ιατρικής με θέμα: Μύθοι και Πραγματικότητες στην οστεοπόρωση, Γ. Γερουλάκο, Καθηγητή Αγγειοχειρουργικής με θέμα: Η άσκηση κάνει καλό και Π. Μουτσάτσου, Καθηγήτρια Κλινικής Βιοχημείας με θέμα: Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το Θεραπεύειν (Ιπποκράτης 460-377 π.Χ.), Σύγχρονα Δεδομένα της Ελληνικής Χλωρίδας στην πρόληψη.