Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2015

Έναρξη ομιλιών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης

Καθήλωσε επί τρίωρο το κοινό της Σχολής Γονέων Κατερίνης το οποίο απαρτιζόταν σε μεγάλο μέρος του από εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων ο Καθ. κ.Γεώργιος Παυλίδης στην πρώτη διάλεξη
του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης για την περίοδο 2015-2016.


Την Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015 για 27η χρονιά και μετά την ευλογία της εκκλησίας, με τον καθιερωμένο αγιασμό από τον πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Παύλο Ντούρο, ξεκίνησε η Ακαδημαϊκή χρονιά της Σχολής Γονέων-Ανοικτού Πανεπιστημίου Κατερίνης , στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κατερίνης.


Πρώτος ομιλητής ο εφευρέτης-καθηγητής κ. Γεώργιος Παυλίδης, καθηγητής Μαθησιακών Δυσκολιών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με θέμα "Bullying Σχολικός Εκφοβισμός ( Βιασμός της Αξιοπρέπειας ) Σχέση με Δυσλεξία, Διάσπαση Προσοχής( ΔΕΠΥ)".


Ο σχολικός εκβιασμός είναι ο βιασμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας μέσω της αναίτια σκόπιμης, επαναλαμβανόμενης σωματικής, λεκτικής, οπτικής, κοινωνικής ,ρατσιστικής και σεξουαλικής βίας.


Αφορμή αποτελούν για τους θύτες- που έτσι νομίζουν ότι κυριαρχούν και καταξιώνονται-η αδυναμία και η διαφορετικότητα ή ιδιαιτερότητα και σκοπό έχουν την πρόκληση πόνου. Στις μέρες μας ο εκβιασμός-θα το αναφέρουμε ως Β κατά το διεθνή όρο bullying- εκφράζεται και ηλεκτρονικά σε κάθε άνθρωπο. Δυστυχώς η χώρα μας έρχεται 3η χειρότερη σε 41.


Στη σχολική ζωή παρατηρούνται τα κρούσματα από το δημοτικό έως και το λύκειο συνήθως στη διάρκεια του διαλείμματος, στους διαδρόμους και στη γυμναστική. Τα αγόρια υφίστανται Β περισσότερο από τα κορίτσια και οι έρευνες δείχνουν ότι θύματα , ίσως από φθόνο, είναι κάποιες φορές οι άριστοι μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί καλό είναι να επαγρυπνούν, διότι οι επιπτώσεις άγχους, ψυχοσωματικών προβλημάτων , μειωμένης επίδοσης, κατάθλιψης, απελπισίας μπορεί να τα συνοδεύουν σε όλη τη ζωή τους.


Πολλές φορές θύματα Β είναι μαθητές με δυσλεξία ( έξυπνοι με αργή ανάγνωση) ,με πρόβλημα αυτοσυγκέντρωσης, παρορμητικοί και υπερκινητικοί. Τα  παιδιά αυτά τα αποδεχόμαστε γονείς και δάσκαλοι και αντιμετωπίζουμε με γνώση και ενδιαφέρον τα προβλήματά τους κι όχι ως απλοί παρατηρητές.


Ο εκφοβισμός δεν εξαλείφεται αλλά μειώνεται με τη σωστή εκπαίδευση , την κοινωνική ευαισθητοποίηση και το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο. Ήταν φυσικό ένα τέτοιο θέμα που το διαπραγματεύτηκε ένας ειδήμων ομιλητής να προκαλέσει γόνιμο διάλογο στο πολυπληθές ακροατήριο που αποτελείτο κυρίως από εκπαιδευτικούς.


Η επόμενη ομιλία θα γίνει την επόμενη Δευτέρα 9/11/2015 από τον δικηγόρο κ.Νικόλαο Τσιρέλη με θέμα << Η 3η άλωση της Πόλης-60 χρόνια από τα Σεπτεμβριανά>>.