Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δέλτα για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24/11/2015
Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δέλτα για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ

          Την κατάργηση "του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων και για τους Δήμους καθώς και την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της πολιτείας προς τους Δήμους" ζητά με ψήφισμά του το Δημοτικό Συμβούλιο Δέλτα, με απόφασή του κατά την τελευταία του συνεδρίαση.
          Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος έχει ως εξής:
           
"Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δέλτα έλαβε απόφαση για τη δημιουργία Κωδικού Αριθμού πληρωμής του ΕΝ.Φ.Ι.Α. του Δήμου μας, ενεργώντας σύμφωνα με τις επιταγές του νόμου.
          Ωστόσο, το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράζει τη διαφωνία του με την κυβερνητική απόφαση να επιβάλλει Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων ως μόνιμη φορολογική υποχρέωση σε όλους τους πολίτες και ιδίως στους πρωτοβάθμιους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι ένας φόρος οριζόντιος και δυσβάστακτος, επομένως άδικος, ο οποίος επιβλήθηκε εξαρχής με την υπόσχεση ότι θα είναι προσωρινός (για ένα χρόνο) ενώ η σημερινή κυβέρνηση υποσχέθηκε προεκλογικά την κατάργησή του.
          Πολύ δε περισσότερο που η ίδια η πολιτεία έχει μειώσει δραματικά την κρατική χρηματοδότηση μετά τη θέσπιση του Καλλικράτη, με αποτέλεσμα οι Δήμοι να είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν από το υστέρημα, σε βάρος άλλων δομών, όπως κοινωνικών ή εκπαιδευτικών. Ενδεικτικά, στο Δήμο μας από το 2011 η συνολική κρατική επιχορήγηση μειώθηκε σε ποσοστό άνω του 50%.

          Με αυτό το σκεπτικό, ζητούμε την κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων και για τους Δήμους καθώς και την εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων της πολιτείας προς τους Δήμους".