Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015

ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΔΟΙΚΟ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΕΔΕ, ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ»

Ολοκληρώθηκε την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2015, στο Βόλο, το 25ο  Συνέδριο
του Πανελληνίου  Δικτύου  Οικολογικών  Οργανώσεων, σε  συνδιοργάνωση  με την  ΚΕΔΕ    με    θέμα    «Οικονομική   Κρίση   και   Περιβάλλον».   
Το   συνέδριοπαρακολούθησαν  μέλη  του  Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ,  Δήμαρχοι και Δημοτικοί  Σύμβουλοι, στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορείς, οικολογικές  οργανώσεις και πολλοί πολίτες.



Ο    Πρόεδρος της   Επιτροπής   Περιβάλλοντος  της  ΚΕΔΕ  και  Πρόεδρος της Οργανωτικής  Επιτροπής  του  Συνεδρίου  κ.  Σάββας   Χιονίδης στην εισήγησή του τόνισε μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Η χώρα μας βιώνει τα τελευταία χρόνια μία πρωτοφανή οικονομική κρίση, μία κρίση που έχει αλλάξει άρδην λειτουργίες, συμπεριφορές, καταναλωτικά πρότυπα, συνήθειες και πρακτικές τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, στην ιδιωτική και τη δημόσια ζωή της χώρας.
Μία κρίση που αφήνει καθημερινά και βαθαίνει το αποτύπωμά μας στο οικονομικό και στο κοινωνικό πεδίο αλλά και στο ίδιο το περιβάλλον άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά.
 Η αειφόρος ανάπτυξη, ο έμπρακτος σεβασμός στο περιβάλλον (φυσικό, πολιτιστικό, ιστορικό, ανθρωπογενές) και η τήρηση των νόμων από κάθε πολίτη αλλά παράλληλα και από τη συντεταγμένη πολιτεία φαίνεται να είναι ένας αργός, επίπονος αλλά ασφαλής τρόπος διεξόδου από την οικονομική κρίση τώρα αλλά και πιθανόν μελλοντικά.
Καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για τους Δήμους της χώρας να οργανώσουν όλη τους τη δραστηριότητα στην εξοικονόμηση πόρων και λειτουργικών δαπανών χωρίς να υπάρχει η παραμικρή «έκπτωση» υπηρεσιών προς τους δημότες και χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει η οικονομική τους επιβάρυνση».
Παρουσιάσθηκαν πολλές εισηγήσεις σχετικά με τα προβλήματα περιβάλλοντος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και των κλιματικών αλλαγών, τα προβλήματα του φυσικού περιβάλλοντος, τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, την ανακύκλωση και τέλος τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις οικολογικές οργανώσεις.


Ακολούθησε ενδιαφέρων  και δημιουργικός διάλογος. Οι σύνεδροι κατέληξαν, πως τα συμπεράσματα του Συνεδρίου θα αποτελέσουν βάση  στον σχεδιασμό μιας περιβαλλοντικής πολιτικής για την  Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις οικολογικές οργανώσεις, και της συνεργασίας μεταξύ τους.



Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής
Σάββας Χιονίδης
Δήμαρχος Κατερίνης