Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Στις αγορές του εξωτερικού το ελληνικό ρόδι

Στο χάρτη το ελληνικό ρόδι
Παγκόσµιος παίκτης αρχίζει σιγά-σιγά να γίνεται το ελληνικό ρόδι, µε τη ζήτηση τόσο
για το νωπό όσο και για το χυµό να είναι υψηλή απ’ το εξωτερικό, σύµφωνα µε τον διευθυντή του Α.Σ. Παραγωγών Οπωροκηπευτικών Αγ. Αθανασίου ∆ράµας, Παναγιώτη Αθανασιάδη και σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.
Πλέον ενδιαφέρονται και νέες αγορές για το νωπό προϊόν και το χυµό. Στα 50-60 λεπτά το κιλό πληρώνει την α’ ποιότητα ο ΑΣΟΠ ράµας.

Μάλιστα, φέτος η ζήτηση είναι αυξηµένη εκτός απ’ τις γνωστές αγορές (Γερµανία, Αν. Ευρώπη, Αγγλία) και από νέες, του Αραβικού κόσµου, λόγω της µειωµένης ελληννικής παραγωγής, κατά 30-40%, στους 10.000 τόνους.

Όπως τονίζει ο κ. Αθανασιάδης, οι τιµές που έδωσε φέτος ο Συνεταιρισµός κυµάνθηκαν µεταξύ 50-60 λεπτών το κιλό για τα πρώτης ποιότητας και στα 20 για τα β’. Αξίζει να σηµειωθεί ότι τα περισσότερα ρόδια της περιοχής είναι β’ ποιότητας, που προορίζονται δηλαδή για χυµό, λόγω του ότι τα δέντρα είναι ακόµα νεαρά. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις έντονες καιρικές συνθήκες, µε αποτέλεσµα φέτος η παραγωγή να αναµένεται µειωµένη.

http://www.agronews.gr/