Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΧΩΡΟ «ΣΤΡΙΒΟΥ» - ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΤΥΜΒΩΝ

Στο πλαίσιο της πανελλήνιας δράσης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων με στόχο την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, οργάνωσε
και πραγματοποίησε εκπαιδευτική δράση στον αρχαιολογικό χώρο στη θέση «Στριβός», όπου αναπτύσσεται εκτεταμένο νεκροταφείο τύμβων της Ύστερης Εποχής Χαλκού και της Πρώιμης Εποχής Σιδήρου (β’ μισό 2ης χιλιετίας). 



Για την εκδήλωση ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία με Δελτίο Τύπου και e-mail, που φρόντισε εγκαίρως να αποστείλει η ΕΦΑ Πιερίας.Τη δράση ανέλαβαν και έφεραν εις πέρας οι Μυτελέτσης Μιλτιάδης και Κουλίδου Σοφία, αρχαιολόγοι και οι τεχνικοί Ιακωβίδου Όλγα, Τοπογράφος Μηχανικός και Ευθυμιάδης Αλκιβιάδης, Σχεδιαστής.



      Αρχικά, η δράση είχε προγραμματιστεί για την 21η Οκτωβρίου 2015. Οι κακές καιρικές συνθήκες (βροχερή ημέρα) οδήγησαν στην αναβολή της και πραγματοποίησή της στις 04 Νοεμβρίου 2015.

      Στην δράση συμμετείχε η Α’ Λυκείου του ΓΕΛ Κ. Μηλιάς, συνολικά 47 μαθήτριες και μαθητές, και στόχο είχε την ενημέρωση της μαθητικής κοινότητας για το ρόλο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στην προστασία και μελέτη των μνημείων, για τον τρόπο και τη σημασία της δουλειάς του αρχαιολόγου, καθώς και για το έργο της ΕΦΑ Πιερίας πάνω στην μελέτη, έρευνα και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

      Ειδικότερα, παρουσιάστηκαν θέματα οργάνωσης-προετοιμασίας (τοπογράφηση, χάραξη καννάβου, αποτύπωση, συντήρηση, προστασία, μελέτη) και διενέργειας μιας ανασκαφικής έρευνας. Το μαθητικό κοινό περιηγήθηκε στο χώρο και ταυτόχρονα ενημερώθηκε για το ιστορικό, αρχαιολογικό και γεωγραφικό πλαίσιο της περιοχής, τις ταφικές πρακτικές που συναντάμε σε νεκροταφεία τύμβων, για τις μεθόδους εντοπισμού μιας αρχαιολογικής θέσης, καθώς και τη ζημία που προκαλείται από την αρχαιοκαπηλική δράση.

      Οι μαθήτριες και οι μαθητές επέδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τις καινούριες για αυτούς γνώσεις. 

Τις εντυπώσεις τους, μάλιστα, τις αποτύπωσαν σε άρθρο με τίτλο «Όταν οι μαθητές γίνονται αρχαιολόγοι -Γίνε κι εσύ ένας μικρός αρχαιολόγος!» και τις δημοσίευσαν στο blog του Σχολείου τους στη διεύθυνση:  http://blogs.sch.gr/lykkatmil/2015/11/05/.