Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2015

Πώς οι Βουλευτές παρανομούν ομόφωνα, όταν πρόκειται για το πόθεν έσχες τους…

Το Σύνταγμά μας ορίζει, ότι Νόμος αλλάζει από άλλον Νόμο. Εκτός αν ο Νόμος αυτός αφορά Βουλευτές, οπότε απλώς παρακάμπτεται ή δεν τηρείται.
Έτσι, λοιπόν, με ομόφωνη απόφασή της, η Επιτροπή Πόθεν Έσχες της Βουλής στην οποία προΐσταται ο βουλευτής κ. Βαρεμένος, αποφάσισε παράνομα και κρυφά, να δώσει παράταση μέχρι τις 31/12 στην προθεσμία υποβολής πόθεν έσχες.
Ελάχιστοι πιθανόν να γνωρίζουν τον καινούργιο Νόμο 4304/2014 για το πόθεν έσχες, που ψηφίστηκε ως μνημονιακή υποχρέωση της Κυβέρνησης Σαμαρά. Τι λέει (μεταξύ άλλων) ο Νόμος αυτός;
– Ότι όποιος  είναι υπόχρεος, οφείλει να υποβάλλει δήλωση το αργότερο τρεις (3) μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
Φέτος, λόγω των capital controls, οι προθεσμίες υποβολής δήλωσης εισοδήματος έληξαν στις 26 Αυγούστου. Άρα σύμφωνα με τα νόμο θα έπρεπε να οριστεί ως καταληκτική ημερομηνία η 26η Νοεμβρίου το αργότερο.
Με βάση την πρόβλεψη του Νόμου, δηλαδή υποβολή μέχρι τις 26/11, πορεύτηκε  η επιτροπή υπό την προηγούμενη πρόεδρό της την κα Χαραλαμπίδου, μέχρι αποκαλύφθηκαν τα προβληματικά πόθεν έσχες υψηλόβαθμων πολιτικών προσώπων.
Τότε λοιπόν, ξανασυνεδρίασε η επιτροπή, υπό τον κ. Βαρεμένο αυτή την φορά, και με πρόσχημα την εξέταση των αμελών εκατομμυριούχων υπουργών, άλλαξε την ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων. Χωρίς να καλύπτεται από οποιαδήποτε νομική πρόβλεψη και χωρίς να υπάρχει σχετική ανάγκη για την αλλαγή.
Γι αυτό και έμπειροι νομικοί κύκλοι κρίνουν ότι πίσω από την παράταση της προθεσμίας, κρύβεται κάποια «Τακτοποίηση εκκρεμοτήτων» θέτοντας κρίσιμα ερωτήματα:
– Για ποιον λόγο παρανόμησε η επιτροπή;
– Ποιες προθεσμίες ήθελε να προλάβει;
– Τι ακριβώς ήθελε να συγκαλύψει;
– Γιατί η παράταση, χωρίς το γράμμα του νόμου, που έδωσε η πρώην ΓΓ. Δημοσίων Εσόδων την οδήγησε σε δίωξη, σε αντίθεση με τους βουλευτές που έδωσαν παράτυπη παράταση στον εαυτό τους; 
Θυμίζουμε ότι όποιος παραλείπει να υποβάλει δήλωση ή υποβάλλει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση, τιμωρείται με φυλάκιση και με χρηματική ποινή έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ.
Σε περίπτωση που ο υπόχρεος τελεί το αδίκημα με σκοπό την απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που απέκτησε επωφελούμενος της ιδιότητάς του, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ
Αν οι πράξεις τελέστηκαν από αμέλεια, επιβάλλεται χρηματική ποινή.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι βάσει του νόμου 4304/2014, η υποβολή των δηλώσεων θα πρέπει να από φέτος να γίνεται μόνον ηλεκτρονικά. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να διασυνδεθεί η βάση δεδομένων με εκείνη του Υπ.Οικ, να ελέγχονται καταθετικοί λογαριασμοί και φορολογικές δηλώσεις και να διασταυρώνονται αυτόματα οι διαφοροποιήσεις στην περιουσιακή κατάσταση. Παρότι είναι έτοιμη η σχετική εφαρμογή, και παρουσιάστηκε με θορυβώδη τρόπο, η  κυβέρνηση δεν έχει ακόμα εκδώσει (εδώ και 1 ½ χρόνο) τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις…
Λόγω αυτής της «αμέλειας» η υποβολή και φέτος θα γίνει με χαρτί και με μολύβι.
*Διαβάστε ακόμη