Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Μ. Φωτόπουλος: "Να απαγορευθούν οι καύσεις τους μήνες Οκτώβριο - Δεκέμβριο"

Μ. Φωτόπουλος: "Να απαγορευθούν οι καύσεις τους μήνες Οκτώβριο - Δεκέμβριο"
 Μετά την προφορική παρέμβασή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου για την απαγόρευση καύσης των γεωργικών υπολλειμμάτων κατά τους μήνες Οκτώβριο - Δεκέμβριο, ο Δήμαρχος Δέλτα Ευθύμιος Φωτόπουλος ζητά και με επιστολή, που απέστειλε τις προηγούμενες μέρες, την τροποποίηση του σχετικού κανονισμού ώστε οι καύσεις των αγρών να επιτρέπονται μόνο μετά τις 15 Ιανουαρίου. 
            Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
            «Είναι γνωστό το πρόβλημα που δημιουργείται κάθε χρόνο τέτοια εποχή (Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος) από την καύση των αγρών στην περιοχή μας και στους όμορους παραθαλάσσιους Δήμους του κάμπου της Κεντρικής Μακεδονίας.
          Ήδη από τον Οκτώβριο 2014, μόλις αναλάβαμε τη διοίκηση του Δήμου, προχωρήσαμε σε ευρεία ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για τις δυσμενείς συνέπειες της καύσης των αγρών στο περιβάλλον, στις καλλιέργειες, στη δημόσια υγεία, ιδίως αυτή την περίοδο λόγω της υγρασίας που παράγει καπνό.
          Δυστυχώς, ο νόμος επιτρέπει στους αγρότες να προβαίνουν σε καύσεις κατόπιν άδειας, με αποτέλεσμα οι καύσεις να συνεχίζονται και να έχουμε και φέτος το ίδιο πρόβλημα.
          Με την παρούσα ζητούμε την τροποποίηση του υπ' αριθμ. 9/2000 (ΦΕΚ Β' 1459/30.11.2000) κανονισμού ρύθμισης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις ώστε να επιτρέπεται η καύση των αγρών μόνο μετά τις 15 Ιανουαρίου, οπότε τα γεωργικά υπολείμματα έχουν αποξηρανθεί.  

          Πάντα στη διάθεσή σας».