Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Ενημέρωση για το AIDS στο Γενικό Λύκειο Κάτω Μηλιάς

Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου ο εκπαιδευτικός Θανάσης Πολύζος, βιολόγος στο 2ο ΓΕΛ Κατερίνης, ανταποκρινόμενος στην πρόσκλησή μας, ανέλαβε την ενημέρωση των μαθητών του ΓΕΛ
Κάτω Μηλιάς για το AIDS. Η ενημέρωση είχε οριστεί για την 1η Δεκεμβρίου, την παγκόσμια ημέρα κατά του AIDS, αλλά για πρακτικούς λόγους μετατέθηκε για  την  18η.
 Σε μια εμπεριστατωμένη παρουσίαση, με εμβρίθεια επιστημονικής εργασίας αλλά και  εκλαϊκευμένο επιστημονικό λόγο, μίλησε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για όλα όσα αφορούν το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας. Εξήγησε  από πού προήλθε ο ιός, πότε αναγνωρίστηκε επίσημα, πόσα είναι τα  θύματά του παγκοσμίως, ποια είναι τα συμπτώματα που φανερώνουν την ύπαρξή του, με ποιους τρόπους μεταδίδεται, πώς αντιμετωπίζεται, αλλά και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η αναφορά του σε περιπτώσεις διασήμων που πέθαναν από το AIDS, αλλά και η παράθεση πολλών μαρτυριών ανώνυμων φορέων του ιού που φανερώνουν ότι η κοινωνία μας δυστυχώς δεν είναι ακόμα έτοιμη να αγκαλιάσει αυτούς τους ασθενείς.  Απάντησε σε ερωτήσεις, έλυσε απορίες μαθητών και προσπάθησε να γκρεμίσει προκαταλήψεις που συνδέονται με αυτή την ασθένεια.
Τον ευχαριστούμε γι’ αυτό το  ιδιαίτερο μάθημα Βιολογίας αλλά και για τα διδάγματα ανθρωπιάς που μας προσέφερε. Ευχαριστούμε επίσης τη διεύθυνση του 2ου Λυκείου Κατερίνης που διευκόλυνε, με την τροποποίηση του ωρολογίου προγράμματος, την παρουσία του κ. Πολύζου στο σχολείο μας, αποδεικνύοντας πόσο απαραίτητη στην εκπαίδευση είναι η συνεργασία σχολείων και εκπαιδευτικών.