Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ό, τι του φανεί του λωλοστεφανή με τις πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης

Φουντώνει αντί να καταλαγιάζει η οργή των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής όσο περνούν οι ώρες και ολοένα και περισσότεροι αγρότες τσεκάρουν το
λογαριασμό τους, βλέποντας να έχουν λάβει είτε κουτσουρεμένα τα ποσά της α’ δόσης ενιαίας ενίσχυσης, είτε έχουν αποκλειστεί εντελώς.
Το μέγεθος του μπερδέματος που φαίνεται να ξεφεύγει από τα όρια των μικρολαθών μαρτυρά και η όλο νόημα ανάρτηση της πρώην αντιπροέδρου του οργανισμού που είναι επιφορτισμένος με τις πληρωμές (ΟΠΕΚΕΠΕ), Δήμητρας Χαλικιά, νυν γραμματέα διαχείρισης πόρων στο υπουργείο Εργασίας.
«Μοιράστηκαν τα νέα δικαιώματα για τη νέα ΚΑΠ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. ''Παρουσιάστηκαν'' πολλά μα πάρα πολλά προβλήματα σε ΟΛΗ την ύπαιθρο . Δίνω κάποια παραδείγματα : ΝΕΟΣ κτηνοτρόφος με 475 ζωικές μονάδες λαμβάνει 4.000 ευρώ. Παλαιότερος κτηνοτρόφος με 7 ζωικές μονάδες λαμβάνει 80.000 (ναι ογδόντα χιλιάδες ευρώ)», σημειώνει το πρώην ανώτατο στέλεχος του ΟΠΕΚΕΠΕ. 
Δεν παραλείπει να ζητήσει αλλαγές στο μηχανισμό του οργανισμού: «Τα κεφάλια των συγκεκριμένων διευθυντών του ΟΠΕΚΕΠΕ πότε θα πέσουν; Πότε έτρεξαν εικονική πληρωμή για να δουν τι θα γίνει; Ποιες/ποιοι είναι αυτές και αυτοί που ξεφτιλίζουν έτσι την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ; Πόσο καιρό θα κωφεύουν κάποιoι;»
Αντιπροσωπευτικά του «κουρνιαχτού» που έχει σηκώσει στην ύπαιθρο μια διαδικασία εδώ και αρκετά χρόνια γίνονταν ομαλά, κατά τις πλείστες των περιπτώσεων έχει δώσει λαβή για σχόλια εκ μέρους των παραγωγών, που διαμαρτύρονται προς πάσα κατεύθυνση. 
Αλλά και τα σχόλια που αναρτούν οι αναγνώστες του AgroNews είναι σαφώς ενδεικτικά της απογοήτευσης και της αγανάκτησης των παραγωγών, που άλλα περίμεναν να δουν στους λογαριασμούς τους και άλλα ποσά είδαν τελικά.
«Δεν ξέρω αν θα πρέπει να κλάψω ή να γελασω με αυτό που είδα στον λογαριασμό, έρχεται και ο Ελγα με το ΟΓΑ από πίσω και μας από τελειώσαμε. Με 150 στρέμματα με μείναν 700 τα λιπάσματα να πλήρωσε τα καυσιμα...... Πρώτη φορά αριστερά», λέει ο Χρήστος, ενώ η Βασιλική γράφει: «ποια δικαιώματα, 100 πρόβατα και 200 στρέμματα καλλιέργειες και μπήκαν στην τράπεζα 1.500 ευρώ με σύνολο δικαιωμάτων 26, ενώ γιαγιά με σύνολο δικαιωμάτων 0,55 θα πάρει 3.500 ευρώ». 
Νωρίτερα το AgroNews έγραφε:
Περί τους 564.624 παραγωγούς και ένα ποσό της τάξης των1.010.217.964,51 ευρώ περιλαμβάνει η διαδικασία πληρωμής της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς προκαταβολή του τσεκ παραμένει 1 στους 4 αγρότες.
Την ίδια στιγμή μεγάλο είναι το πρόβλημα σε ότι αφορά τους συμψηφισμούς, που ήδη έσπευσαν να κάνουν οι φορείς στους οποίους οι αγρότες έχουν οφειλές, με πρώτους τον ΟΓΑ και τον ΕΛΓΑ. 
Σημειωτέον ότι η πίστωση της ενιαίας ενίσχυσης γίνεται μέχρι στιγμής μόνο από την τράπεζα Πειραιώς, ενώ στις υπόλοιπες τράπεζες τα ποσά αναμένεται να εμφανιστούν από το απόγευμα της Τρίτης και μετά.
Μια μέρα νωρίτερα το Agronews έγραφε τα εξής:
Δευτέρα μετά τις 8μμ η προκαταβολή, για ΕΛΓΑ οι πρώτοι συμψηφισμοί
Υπό το φόβο του… λογισμικού, κινείται η διαδικασία των πληρωμών της ενιαίας ενίσχυσης, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να επιλέγει αυτή τη φορά τη μέθοδο της άτυπης ενημέρωσης και όχι της επίσημης ανακοίνωσης για να πει ότι… τα όποια χρήματα θα είναι διαθέσιμα στους λογαριασμούς των παραγωγών το απόγευμα της Δευτέρας 7 Δεκεμβρίου, δηλαδή μέχρι σήμερα το βράδυ.
Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δόθηκε εντολή από το υπουργείο για την προετοιμασία της πληρωμής από την τράπεζα Πειραιώς και αναμένονται από ώρα σε ώρα οι καταστάσεις με τα ονόματα και τα ποσά των δικαιούχων.
Εν τω μεταξύ η ενημέρωση από τους αγρότες λέει ότι, άρχισαν οι παρακρατήσεις.
Η άτυπη ενημέρωση έχει ως εξής:
«Σύμφωνα με την ενημέρωση από τον αρμόδιο οργανισμό ΟΠΕΚΕΠΕ, σήμερα 7 Δεκεμβρίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών της χώρας το 90% της βασικής ενίσχυσης.
Με βάση τις εκτιμήσεις του Οργανισμού και της Τράπεζας Πειραιώς, τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα από τις απογευματινές ώρες και μετά».
Είναι σαφές ότι οι πολλές φορές «άκυρο» που έχουν ακουσθεί μέχρι σήμερα σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα πληρωμών των παραγωγώνκάνουν και τον ίδιο τον υπουργό διστακτικό να αναλάβει ευθύνη,επικαλούμενος (και ο ίδιος) ενημέρωση από τον αρμόδιο οργανισμό (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Μεγάλη βέβαια είναι η σύγχυση που υπάρχει σε ότι αφορά το ύψος της προκαταβολής, αφού «το 90% της βασικής ενίσχυσης» που αναφέρεται συνεχώς (και σήμερα) από την πλευρά του υπουργείου, είναι παραπλανητικό και δεν σημαίνει το 90% των χρημάτων που έχουν να λαβαίνουν οι δικαιούχοι αλλά μετά βίας το 50%, δηλαδή τα μισά απ’ αυτά.
Σημειωτέον ότι με βάση τον κανονισμό της νέας ΚΑΠ η «βασική ενίσχυση» αντιστοιχεί στο 60% των άμεσων ενισχύσεων, δηλαδή του συνόλου του τσεκ και επ’ αυτού οι αγρότες έχουν να περιμένουν μέχρι το βράδυ το 90% και επί της ουσίας κάτι λιγότερο από τα μισά λεφτά.Εκτός πληρωμής θα είναι το «πρασίνισμα» που αντιστοιχεί στο 30%, οι συνδεδεμένες (8%) και το πριμ των νέων γεωργών (2%).
Eν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αντιδράσεις αγροτών από όλη τη χώρα στο αντίκρισμα των προσωρινών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης που έχουν αναρτηθεί στο υπό διάλυση μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις προέρχονται από τους νεοεισερχόμενους στο σύστημα των ενισχύσεων, καθώς ξεκινούν με ένα πολύ μικρό ποσοστό του μέσου όρου της ενίσχυσης που προβλέπεται για τις αντίστοιχες κατηγορίες (αροτραία, μόνιμες, βοσκοτόπια) και διαχέονται σε όλο το φάσμα των δικαιούχων.

Από το βράδυ της Δευτέρας, οι αγρότες άρχισαν να λαμβάνουν μηνύματα στα κινητά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι πιστώθηκαν οι λογαριασμοί τους και αναφέρονται και τα ποσά.

Όπως όλα δείχνουν μετά την αποψινή πληρωμή και εφόσον τελικά αυτή καταστεί δυνατή, έρχεται νέος κύκλος ακόμα μεγαλύτερων αντιδράσεων, οι οποίες έχουν να κάνουν μ’ αυτό που ο κάθε δικαιούχος αγρότης περίμενε σαν πίστωση στο λογαριασμό του και μ’ αυτό που τελικά πιστώνεται.

http://www.agronews.gr/