Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΔΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΟΧΘΗΣ ΤΟΥ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ

Μεγάλης σημασίας πρωτοβουλία ανέλαβε ο Δήμος - Πύδνας Κολινδρού για την άρδευση των περιοχών της δεξιάς όχθης του Αλιάκμονα , από τη Βεργίνα μέχρι το Κίτρος. Προ
ημερών  απεστάλη επιστολή - πρόταση συνεργασίας στους Δήμους Αλεξάνδρειας, Βέροιας, στις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πιερίας και στη ΔΕΗ α.ε., με σκοπό τον μεταξύ τους συντονισμό για τη βελτίωση των συνθηκών άρδευσης.

Με την επιστολή προτείνεται η σύναψη πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ των προαναφερόμενων αυτοδιοικητικών φορέων, με τη συμμετοχή και της ΔΕΗ α.ε., για κοινές και συντονισμένες δράσεις για τη μελέτη και ένταξη  έργων άρδευσης στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 των περιοχών που ανήκουν στις Δημοτικές Ενότητες Βεργίνας, Μελίκης, Αιγινίου, Κολινδρού, Μεθώνης και Κίτρους. Η περιοχή αυτή παρουσιάζει ομοιογενή χαρακτηριστικά ενιαίου λειτουργικού και παραγωγικού χώρου και, επομένως, με κοινές και συντονισμένες δράσεις, μπορούν να υπάρξουν δραστικά αποτελέσματα και μέγιστα ωφελήματα.

Άμεσοι στόχοι είναι:

Ο συντονισμός μεταξύ των προαναφερόμενων φορέων ώστε να υποβοηθηθεί διοικητικά και πολιτικά  η προσπάθεια υλοποίησης του έργου της Άρδευσης των περιοχών της δεξιάς όχθης του Αλιάκμονα.

Ο κάθε συνεργαζόμενος φορέας να συγκεντρώσει και να διαθέσει όλα τα στοιχεία που αφορούν την αρδευτική κατάσταση στη προαναφερόμενη περιοχή και συγκεκριμένα:
·         Καταγραφή Υφιστάμενων Έργων Άρδευσης.
·         Συνθήκες για τη δυνατότητα κατασκευής λιμνοδεξαμενών και φραγμάτων για άρδευση περιοχών με υψόμετρο μεγαλύτερο των εκατό μέτρων (+150 μέτρα).
·         Προτάσεις Έργων προς υλοποίηση
·         Ιεράρχηση Αυτών

Να υπάρξει κοινή πρόταση για να τροποποιηθεί το υπάρχον σχέδιο διαχείρισης των νερών του Αλιάκμονα με πρόβλεψη και δέσμευση για την άρδευση της δεξιάς όχθης.
Να εκπονηθεί προκαταρκτική προμελέτη για κάθε Δήμο ξεχωριστά ή από κοινού που θα αφορά στη σύνταξη ενός Συνολικού Διαχειριστικού Σχεδίου Άρδευσης της δεξιάς όχθης του Αλιάκμονα. 
Το σχέδιο αυτό, Συνολικό Διαχειριστικό Σχέδιο Άρδευσης της δεξιάς όχθης του Αλιάκμονα  , να προταθεί από κοινού στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης , για να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα μελετών, ώστε να συνταχθούν οι  οριστικές  μελέτες  και να υποβληθεί για τη χρηματοδότηση της κατασκευής του στο Σ.Ε.Σ. 2014-2020 «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης» (νέο ΕΣΠΑ).

Σημαντικό είναι να αναφερθεί, ότι σε πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Πύδνας-Κολινδρού κ. Ευάγγελος Λαγδάρης στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκο Μπόλαρη για το θέμα, επιβεβαιώθηκε από τον κ. Υπουργό ότι τόσο η μελέτη όσο και η κατασκευή του έργου είναι επιλέξιμα και μπορούν να ενταχθούν στο «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης» (νέο ΕΣΠΑ) 2014-2020.