Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Ομιλία – Εκδήλωση για την Ποντιακή φορεσιά στην «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» Κατερίνης

 Μια πολύ ιδιαίτερη όσο και χρήσιμη ομιλία-παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στην «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» Κατερίνης, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015.


Καλεσμένος ομιλητής ο κ. Διονύσης Πιστοφίδης και ακροατήριο τα παιδιά των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου ηλικίας 12 έως 16 ετών.


 Ο κ. Πιστοφίδης ερευνητής και μελετητής της Ποντιακής παράδοσης αναφέρθηκε με τρόπο γλαφυρό και κατανοητό αλλά και παραστατικό στην Ποντιακή φορεσιά, ανδρική (ζίπκα) και γυναικεία (ζουπούνα), στην ιστορία, το συμβολισμό και την αξία της σε όλες τις περιοχές του Πόντου και σε όλους τους καιρούς. 



Τα παιδιά-χορευτές/χορεύτριες έμαθαν σπουδαία πράγματα, έλυσαν απορίες, κατανόησαν και ερμήνευσαν συμπεριφορές και επιλογές των προγόνων μας. Η περίφημη Ποντιακή φορεσιά, που ταυτίστηκε με κάθε έκφραση της ζωής και της δράσης στον ιστορικό Πόντου, αποτελεί μέχρι σήμερα αγαπημένο και χαρακτηριστικό στοιχείο στον Ποντιακό χώρο, που πλέον παρουσιάζεται κυρίως μέσω των Ποντιακών παραδοσιακών χορών.



Το Δ.Σ. της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΟΥΜΕΛΑ» ευχαριστεί τον κ. Πιστοφίδη για την παρουσία του την πολιτιστική στέγη του συλλόγου και ενημερώνει πως σύντομα θα επανέλθει με ανάλογα θέματα που εμπλουτίζουν τις γνώσεις και ενδυναμώνουν την Ποντιακή συνείδηση όλων και κυρίως των νεαρών χορευτών και χορευτριών.

Ευχόμαστε σε όλους ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ !



Με τιμή το Δ.Σ.
Ποντιακός Σύλλογος Κατερίνης "ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ"
Ηλιουπόλεως 40, 60100-Κατερίνη
Τηλ/Φαξ: 23510 21596