Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Στις διεθνείς αγορές ταξιδεύει το ελληνικό μέλι

Διέξοδο να φτάσει σε ΗΠΑ και Βραζιλία αναζητεί το μέλι
Τα µεγάλα περιθώρια διείσδυσης του ελληνικού µελιού σε αχανείς υπερατλαντικές αγορές επιβεβαίωσε µε τον καλύτερο τρόπο το Μελισσοκοµικό Συνέδριο που
πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο του 7ου Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda. To Φεστιβάλ διοργανώθηκε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (ΣΕΦ), το τριήµερο από Παρασκευή 4 έως και Κυριακή 6 ∆εκεµβρίου.
Όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος Συνδέσµου Ελλήνων Τυποποιητών Συσκευαστών Εξαγωγέων Μελιού (ΣΕΤΣΕΜ), Γιώργος Πίττας, πρόσφατα Αµερικανός και Βραζιλιάνος επιθεωρητής ελέγχου τροφίµων ήρθαν στην χώρα µας, για να διαπιστώσουν, αν εταιρείες τυποποίησης ελληνικού µελιού και µελισσοκοµία έχουν την υποδοµή για να επιτρέψουν εισαγωγές του ελληνικού µελιού στην χώρα τους.
Την ίδια ώρα σύµφωνα µε στοιχεία του Μελισσοκοµικού Κέντρου της ΠΑΣΕΓΕΣ, που έδωσε το παρόν στο ΣΕΦ, µεγάλα είναι τα περιθώρια ανάπτυξης για το ελληνικό προϊόν, λόγω και της εξαιρετικής του ποιότητας. Μόνο το 2014, µε βάση τα ίδια στοιχεία, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 97% σε σύγκριση µε το 2011, µε τις ποσότητες να φτάνουν τους 1.545 τόνους περίπου, αντιπροσωπεύοντας αξία 7,2 εκατ. ευρώ µε µέση τιµή πώλησης 4,69 ευρώ για κάθε κιλό.

Κάµψη εισαγωγών
Παράλληλα κάµψη εµφάνισαν οι εισαγωγές µελιού στην Ελλάδα το 2014, γεγονός που αποδίδεται από το µελισσοκοµικό κόσµο και τις οργανώσεις τους, στη θεσµοθέτηση της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας συγκοµιδής του προϊόντος στις ετικέτες.
Μιλώντας στην Agrenda ο πρόεδρος της Οµοσπονδίας Μελισσοκοµικών Συλλόγων, Βασίλης Ντούρας, σηµείωσε την ανάγκη «καλύτερης εκπαίδευσης των ελεγκτών», ώστε να παταχθούν περαιτέρω οι ελληνοποιήσεις µελιού.

Χρυσάφι το µέλι, λέει ο Μπόλαρης
Επίσκεψη στο ΣΕΦ πραγµατοποίησε και ο Μάρκος Μπόλαρης, ο οποίος εξήρε την εξαιρετική ποιότητα του µελιού από όλη την Ελλάδα, καθώς για ακόµη µια χρονιά συµµετέχουν περισσότεροι από 250 µικροί παραγωγοί, όπως από τη Βυτίνα, τη Μάνη, το Λασίθι, την Πιερία, την Ηµαθία, τα Χανιά, τη Μεσσηνία, την Ηλεία, τη Ροδόπη, την Αµοργό, την Ικαρία, την Κάρπαθο, την Κέα, τη  Λήµνο, τη Λέσβο, την  Τήνο και τα Ιωάννινα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε για το εγχωρίως παραγόµενο προϊόν:
«Το ελληνικό χρυσάφι, το οποίο µε καινοτόµες συσκευασίες που αναδεικνύουν την ποιότητα και τις θεραπευτικές του ιδιότητες δικαιούται µια θέση στα ακριβότερα ράφια της παγκόσµιας αγοράς. Αυτό αποτελεί την παρούσα πρόκλησή µας και υποχρέωση µας».
Στα προϊόντα οικοτεχνίας τα καινοτόµα

∆υνατές προοπτικές για καινοτόµα προϊόντα που παράγει η ελληνική µελισσοκοµία ανοίγει το νέο πλαίσιο για τις οικοτεχνίες, αρµοδιότητας υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων.
Γι’ αυτο το λόγο και µε σκοπό ν’ ανοίξουν δουλειές στον κλάδο, η Οµοσπονδία Μελισσοκοµικών Συλλόγων (ΟΜΣΕ), επιµένει να προστεθούν στα προϊόντα οικοτεχνίας τα µελισσοκέρια, οι κεραλοιφές, τα σαπούνια µε µέλι και πρόπολη. Επίσης, το βάµµα πρόπολης, το ρακόµελο, το υδρόµελι, το ξύδι από µέλι και άλλα παραδοσιακά ή και καινοτόµα προϊόντα µε προϊόντα µέλισσας, που δείχνουν δυναµική εντός και εκτός χώρας.