Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Το έθιμο των Προδρομιτών αναβίωσε και φέτος 7 Ιανουαρίου 2016 ανήμερα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου από την Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών στην Κατερίνη

Το έθιμο των Προδρομιτών αναβίωσε και φέτος 7 Ιανουαρίου 2016 ανήμερα  του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου από την Μορφωτική Ένωση Καταφυγιωτών στην Κατερίνη.



Το πρωί οι Προδρομίτες μετά των εκκλησιασμό τους έψαλαν τα Προδρομίτικα τραγούδια στον συνοικισμό των Καταφυγιωτών αλλά και σε διάφορα σημεία μέσα στη πόλη. Ο καλός καιρός  φέτος ήταν σύμμαχος των Προδρομιτών στη συνέχιση ενός μοναδικού εθίμου που συντελείτε για πάνω από δύο αιώνες στο Καταφύγι και σήμερα συνεχίζεται από την Μ.Ε.Κ.. Σκοπόςτης διατήρησης των εθίμων μας είναι να μην ξεχνάμε τις ρίζες μας την ταυτότητά μας , με αποτέλεσμα να χάσουμε  την ταυτότητά μας. Γιατί αυτή είναι που μας κάνει να ξεχωρίζουμε μέσα  σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία που μας θέλει όλους ίδιους και ομογενοποιημένους.


Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στήθηκε γλέντι στον κεντρικό πεζόδρομο της συνοικίας όπου ο πρόεδρος της Μορφωτικής Ένωσης Καταφυγιωτών  κύριος Καραλέκας Γεώργιος αφού ευχήθηκε καλή χρονιά,  ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους και ιδιαίτερα  τους Προδρομίτες για την αξιέπαινη προσπάθεια που καταβάλουν κάθε χρόνο για την διατήρηση του εθίμου και παρουσίασε το νέο CD,παραγωγή της ΜΕΚ με ανέκδοτα τραγούδια του Καταφυγίου. Κατάτη διάρκεια της εκδήλωσης , κυρίες του συλλόγου  προσέφεραν κρασί κι εδέσματα στον κόσμο όπου παρακολουθούσε. Μετά την εξήγηση και εξιστόρηση του εθίμου από την κυρία Δημάκη Ιφιγένεια ,μέλος του  συλλόγου ακολούθησε ο μεγάλος χορός με το κρέμασμα των σύκων στους Προδρομίτες, και στη συνέχεια όλος ο κόσμος έγινε μια παρέα μπαίνοντας κι αυτός στο χορό. Όλοι εύχονταν χρόνια πολλά ο ένας στον άλλο και το έθιμο αυτό, όπως και τα άλλα του έθνους μας να συνεχίζονται έτσι ώστε να διατηρούμε την ιδιαιτερότητά μας ως έθνος, με τόση πλούσια ιστορία κι ένδοξο πολιτισμό.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκτός από πλήθος κόσμου ο μητροπολίτης Κατερίνης, Κίτρους και Πλαταμώνος Κύριος Γεώργιος, ο βουλευτής Πιερίας κύριος Τζαμακλής Χαρίλαος, αντιπρόσωπος του βουλευτή Πιερίας κυρίου Κουκοδήμου Κωνσταντίνου ,η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κυρία Σοφία Μαυρίδου ο, Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Κατερίνης  κύριος Λιακόπουλος Αθανάσιος,η δημοτική σύμβουλος και αντιπρόσωπος του δημάρχου κυρία Ροδή Ελευθεριάδου, η δημοτική σύμβουλος κύρια Νταρλαγιάννη Αλεξάνδρα, ο πρόεδρος της κοινότητας Καταφυγίου κύριος Τζέλας Ιωάννης , ο  Αρχιμανδρίτης  κύριος Ιωακείμ, η πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου Καταφυγίου κυρία Γκρίτζα Μαρία, η πρόεδρος της φιλόπτωχουΚαταφυγιωτών κυρία ΚλαυδίαΤσιαφύλη Σφήκα, και η πρόεδρος του συλλόγου Καταφυγιωτών Θεσσαλονίκης κυρία Μαρίτσα Σφήκα.