Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016

Ανοίγει ξανά η αγορά της Ινδίας για τα μήλα της ΕΕ

Τη δυνατότητα εκ νέου εξαγωγών στην Ινδία μήλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016. Αν και από
το Σεπτέμβριο του 2015 όλα τα σημεία πρόσβασης των μήλων στην Ινδία ήταν κλειστά με την εξαίρεση ενός λιμανιού, από αυτή την εβδομάδα και έπειτα οι Ευρωπαίοι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να διαθέτουν στη χώρα αυτή τα μήλα τους μέσω λιμανιών και αεροδρομίων σε Καλκούτα, Τσενάι, Βομβάη, Κόχιν , όπως και στο Δελχί.

Ειδικότερα, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Κομισιόν, η αγορά της Ινδίας έχει τεράστια δυναμική.  Οι εξαγωγές μήλων της ΕΕ στην Ινδία το 2014 ήταν 7.000 τόνοι, κυρίως από Ιταλία, Γαλλία και Βέλγιο. Αν και προσωρινά στοιχεία καταδεικνύουν μια αύξηση περίπου στους 11.000 τόνους, η Ινδία έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει μεγαλύτερο μερίδιο των εξαγωγών της ΕΕ, δεδομένης της μέτριας εγχώριας παραγωγής (περίπου 1,5 εκατ. τόνοι το 2013, μέγεθος παρόμοιο με αυτή της Ιταλίας).

Καθώς συνεχίζεται το ρωσικό εμπάργκο, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί αναζητούν εναλλακτικές αγορές με τη στήριξη των κρατών μελών και της Κομισιόν. Σε αυτό το πλαίσιο η Πολωνία πέτυχε συμφωνία με την Ινδία και τα πρώτα πολωνικά μήλα μπήκαν στη ινδική αγορά τον Απρίλιο του 2015.

Σχετικά με το άνοιγμα της αγοράς της Ινδίας ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε τα εξής: «Η μεγαλύτερη πρόσβαση στην Ινδία αντιπροσωπεύει ένα θετικό βήμα στην προσπάθεια εξεύρεσης νέων εναλλακτικών αγορών για τους Ευρωπαίους παραγωγούς, εν μέσω της συνεχιζόμενης δύσκολης κατάστασης της αγοράς. Οι προσπάθειές μας να καταρρίψουμε οποιαδήποτε εμπόδια στις αγροτικές εξαγωγές και να ανοίξουμε αγορές για τους παραγωγούς είναι συνεχιζόμενες και αποτελούν μέρος των διπλωματικών μας κινήσεων για το 2016». 

(Πηγή: ec.europa.eu)


http://www.agronews.gr/