Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016

Προειδοποίηση στην Αθήνα για αποκλεισμό από την Σένγκεν

Οι χώρες της ΕΕ που δεν εκπληρώνουν το ρόλο τους για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, θα πρέπει να ανασταλεί προσωρινά η συμμετοχή τους στο
χώρο Σένγκεν, είπε στη EurActiv ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Joseph Daul.
Η κλιμάκωση της κρίσης των προσφύγων έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και εξέθεσε τις διαφορετικές προσεγγίσεις για το θέμα από την ευρωπαϊκή κεντροδεξιά και κεντροαριστερά.
Οι κεντροδεξιοί πολιτικοί του του ΕΛΚ έχουν λάβει μια σκληρή γραμμή στο θέμα, ενώ οι σοσιαλιστές τηρούν μια πιο μετριοπαθή προσέγγιση.
Σε συνέντευξη με την γερμανική εφημερίδα Die Welt το Σάββατο (23 Ιανουαρίου) η Αυστριακή Υπουργός Εσωτερικών, Johanna Mikl-Leitner, απείλησε την Ελλάδα με αναστολή από το Σένγκεν, αν αποτύχει να ελέγξει τη ροή της μετανάστευσης.
«Εάν η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν κάνει τελικά περισσότερα για να εξασφαλίσει τα εξβτερικά σύνορα, τότε θα πρέπει να συζητήσουμε ανοιχτά μια προσωρινή αποβολή της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν»,  είπε η κεντροδεξιά πολιτικός.
«Είναι μύθος ότι τα ελληνικοτουρκικά σύνορα δεν μπορούν να ελεγχθούν», πρόσθεσε.
Οι σκληρές δηλώσεις της προκάλεσαν την αντίδραση του σοσιαλδημοκράτη (SPD) ο υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Frank -Walter Steinmeier, ο οποίος κατήγγειλε την προειδοποίηση της Βιέννης, χαρακτηρίζοντάς την «ψευδο-λύση».
«Δεν θα υπάρξει καμία λύση για το πρόβλημα των προσφύγων, αν εξαφανιστεί η αλληλεγγύη», είπε.
«Αντιθέτως, πρέπει να εργαστούμε από κοινού και να συγκεντρώσουμε όλες τις προσπάθειές μας να καταπολεμήσουμε τις αιτίες που ωθούν τους πρόσφυγες [να εγκαταλείψουν τιε χώρες τους], να ενισχύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και να πετύχουμε μια δίκαιη ανακατανομή [των αιτούντων άσυλο] στην Ευρώπη».
Ο αντιπρόεδρος της ομάδας Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Knut Fleckenstein, έχει την ίδια άποψη.
«Χρειαζόμαστε hotspots για την καταγραφή των προσφύγων και χρειαζόμαστε, επίσης, μια ποσόστωση για την εκ νέου κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Με τον τρόπο αυτό θα επιτρέψουμε τον καλύτερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και για ένα δικαιότερο καταμερισμό των βαρών. Πρέπει να εργαστούμε και για τα δύο», δήλωσε ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης ευρωβουλευτής στην EurActiv.
Το ΕΛΚ προειδοποιεί την Αθήνα


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ