Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016

Ψηφίσματα Δημοτικού Συμβουλίου Βεροίας

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Από το υπ’ αριθ. 1/18-1-2016 πρακτικό συνεδρίασης

του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας


Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με την αρ. 3/2016 απόφασή του αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:


ΨΗΦΙΣΜΑ

«Το Δ.Σ. Βέροιας εκφράζει την συμπαράστασή του στα δίκαια αιτήματα των φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών που βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα στήνοντας αγωνιστικά μπλόκα στα σχέδια Ε.Ε. μεγάλου κεφαλαίου και κυβέρνησης.

Το Δ.Σ. Βέροιας απαιτεί από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα παρακάτω δίκαια αιτήματα των αγροτών:
1. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιοριμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της Ε.Ε., να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της. Σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.
2. Την κατάργηση του εμπάργκο.
3. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, και κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 30.000€ προσαυξημένο κατά 5.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα για τους μεγαλο-αγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000€.
4. Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποιήσεις ψεκαστικών κ.α., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, στις ζωοτροφές, στα τρόφιμα, στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες. 
5. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίου αγροκτηνοτρόφους.
6. Καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές του ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία-Πρόνοια. Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
7. Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροτοκτηνοτροφικού κεφαλαίου, ΕΛΓΑ κρατικός φορέας, που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
8. Να παραμείνουν οι φυτωριούχοι, η δαπάνη πιστοποίησης φυτών να γίνεται με ευθύνη των υπηρεσιών της πολιτείας.
9. Καμία κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000€. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000€ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
10. Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση νόσων των ζώων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
11. Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
12. Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς κι οι δικαιούχοι (Εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο κ.α.). Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
13. Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείρση των νερών όπως προβλέπει η Οδηγία 60/2000 της Ε.Ε.
14. Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία κι η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων».

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   


             ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                          ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ

        ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ                               ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ








ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Από το υπ’ αριθ. 1/18-1-2016 πρακτικό συνεδρίασης
του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με την αρ. 4/2016 απόφασή του αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:


ΨΗΦΙΣΜΑ

«Το Δ.Σ. Βέροιας τάσσεται κατά του σχεδιαζόμενου νέου φορολογικού και ασφαλιστικού νομοσχεδίου των αγροτών και ζητά άμεσα από το Υπουργείο Εργασίας και τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων:
1. Να αναγνωριστεί η υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στον Ο.Γ.Α. και τους αγρότες ασφαλισμένους του.
2. Να προχωρήσει στην εκπόνηση μιας μελέτης βιωσιμότητας του Ο.Γ.Α.
3. Να διαχωριστούν οι παροχές και οι συντάξεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών από τις παροχές και συντάξεις τύπου «κοινωνικών πολιτικών» που έχει επωμισθεί ο Ο.Γ.Α. από όλες τις πολιτικές που ασκήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.
4. Να αποτιμηθεί το προνοιακό έργο του Οργανισμού και να του αποδοθούν όλες οι επιχορηγήσεις που του αναλογούν για τις υπηρεσίες που προσφέρει.
5. Να προχωρήσουμε άμεσα στον εκσυγχρονισμό και στην πλήρη αξιοποίηση της τεχνολογίας ώστε να μειωθούν οι λειτουργικές δαπάνες του Οργανισμού (Ανασυγκρότηση του Οργανισμού)
6. Να αξιοποιηθούν και να υποστηριχθούν τεχνολογικά οι υπηρεσίες των τοπικών ανταποκριτών οι οποίοι για μας τους αγρότες αποτελούν τον μοναδικό συνδετικό κρίκο με τον Οργανισμό.
7. Να ενταχθούν με αλλαγή του ισχύοντος νομικού καθεστώτος όλοι οι αλλοδαποί αγρεργάτες στο καθεστώς του εργοσήμου με τεράστια οφέλη για τον Οργανισμό και ανάλογη αύξηση της πενιχρής αγροτικής σύνταξης.
Εν κατακλείδι δηλώνουμε ότι το ασφαλιστικό και το φορολογικό των αγροτών είναι για μας αλληλένδετα και χαρακτηρίζουν την τάξη των αγροτών. Κάθε προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαλείψει την έννοια «Αγρότης» αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία και μοναδικό φαινόμενο.
Το Δ.Σ. Βέροιας δηλώνει ξεκάθαρα ότι κάθε τέτοια προσπάθεια θα μας βρει δυναμικά απέναντί σας μέχρι εσχάτων».


Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

        ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                              ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ


         ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ                    ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ







ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Από το υπ’ αριθ. 1/18-1-2016 πρακτικό συνεδρίασης

του Δημοτικού Συμβουλίου Βέροιας


Το Δημοτικό Συμβούλιο Βέροιας με την αρ. 5/2016 απόφασή του αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:


ΨΗΦΙΣΜΑ

«Το Δ.Σ. Βέροιας εκφράζει την αλληλεγγύη του στους αγώνες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών και μικρομεσαίων αγροτών, της νεολαίας να μην προχωρήσει η σχεδιαζόμενη από Ε.Ε. και κυβέρνηση παραπέρα διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Το Δ.Σ. Βέροιας απαιτεί από την κυβέρνηση να αποσύρει το κυβερνητικό σχέδιο.
Το Δ.Σ. Βέροιας απευθύνει κάλεσμα στον λαό του Δήμου μας να παλέψει οργανωμένα για την ανατροπή των κυβερνητικών αντιασφαλιστικών σχεδίων».


    Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ   

 

             ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ                                          ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ


        ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ                               ΧΑΤΖΗΑΘΑΝΑΣΙΟΥ