Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Κοινή ημερομηνία για τα μπλόκα ψάχνουν οι αγρότες

Έτοιμοι για όλα και λίγο πριν τα μπλόκα οι αγρότες

Σε αναζήτηση κοινής ημερομηνίας που θα «στεγάσει» τις αντιδράσεις ολόκληρου του αγροτικού κόσμου ενάντια στα προωθούμενα μέτρα βρίσκονται οι συντελεστές της
αγροτικής παραγωγής, με τις προκαταρκτικές συσκέψεις να φουντώνουν από άκρο εις άκρο της χώρας, δίνοντας τα πρώτα μηνύματα στην κυβέρνηση για το μέγεθος της αντίδρασης που έρχεται.

Έτοιμοι να συγκρουστούν με την κυβέρνηση, ώστε να πάρει πίσω τα σκληρά μέτρα σε φορολογικό και ασφαλιστικό, δηλώνουν οι αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου και ανεβαίνουν στην Θεσσαλονίκη στο Βελλίδειο, στις 14 Ιανουαρίου για την Πανελλαδική Συνάντηση Αγροτών και Επιτροπών Αγώνα με πρόταση για πανελλαδική κάθοδο των τρακτέρ στις εθνικές οδούς και σε σημαντικούς κόμβους.
Ημερομηνία έναρξης των κινητοποιήσεων ορίστηκε μεταξύ 18-20 Ιανουαρίου στην έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησαν το βράδυ του Σαββάτου 9 Ιανουαρίου στο δημαρχείο Πλατυκάμπου πλήθος αγροτών και εκπροσώπων τους σε Συλλόγους, Ενώσεις και Ομοσπονδίες με την Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών-Κτηνοτρόφων νομού Λάρισας. Συντονιστής ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων τάχθηκε, όπως και η πλειοψηφία των παρευρισκομένων, υπέρ των δυναμικών μορφών αγώνα, της μαζικής συμμετοχής, του ενωτικού πνεύματος, του μεστού λόγου στην διατύπωση προτάσεων-λύσεων και της σωστής διαχείρισης των μπλόκων.
Πρόταση για δημιουργία τεσσάρων μπλόκων στον νομό Λάρισας κατέθεσε ο τ. πρόεδρος Πλατυκάμπου Φάνης Μπανές, γνωστός για τους αγώνες δεκαετιών στις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο οποίος τόνισε ότι αυτό θα είναι και το τελευταίο χαρτί των αγροτών, γι’ αυτό επιβάλλεται η άμεση συσπείρωση και η καθολική συμμετοχή τους.
Τις μέχρι τώρα προσπάθειες για την αναίμακτη επίλυση των αγροτικών προβλημάτων, τις εισηγήσεις στους αρμοδίους, αλλά και την επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Αγροτικών Θεμάτων Κώστας Σπανούλης. Ας σκεφτούν καλά πριν πράξουν οι ιθύνοντες, τόνισε ο κ. Σπανούλης, πριν τα Ταμεία στεγνώσουν, ερημώσει η ύπαιθρος, 120 παρεμφερή επαγγέλματα, που άμεσα ή έμεσα αποκτούν εισόδημα από τον πρωτογενή τομέα, καταστραφούν. Εκτός αν υπάρχει σχέδιο:
1.    Tα 5 δισεκατομμύρια ευρώ που φέρνουν τα αγροτικά προϊόντα που εξάγονται να μηδενιστούν και την θέση τους να πάρουν εισαγόμενα που θα πωλούνται έως και 10πλάσια τιμή.
2.    Να προωθηθούν τα μεταλλαγμένα προϊόντα.
3.    Να συγκεντρωθεί η γη σε χέρια λίγων.
Την αναμέτρηση των δυνάμεών τους ανά περιοχή ζήτησαν οι αγρότες, που βλέποντας την μαζικότητα και τον αγωνιστικό παλμό της συγκέντρωσης, αποφάσισαν να δηλώσουν το μέγεθος το ερχόμενο Σάββατο στις 11 το πρωί στον Σκαραβαίο Γαλήνης για να βγουν τα τρακτέρ στους δρόμους.

Ζεστοί για μπλόκα στην Καρδίτσα 
Κάλεσμα στους αγρότες της περιοχής να βγάλουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες απευθύνει εξάλλου ο Αγροτικός Σύλλογος Παλαμά.


Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά

To νέο ασφαλιστικό μαζί με τη φορολογία και τη νέα ΚΑΠ αποτελούν το τελειωτικό χτύπημα για τους μικρούς και μεσαίους αγρότες. 

Ήδη το 38% των αγροτών αδυνατεί να πληρώσει τις εισφορές του. Τα επόμενα χρόνια το ποσοστό αυτό θα αυξάνεται και σε μια τριετία θα ξεπεράσει το 80%. Σε συνδυασμό με τη δυσβάστακτη φορολογία και τις περικοπές της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής στις ενισχύσεις που φθάνουν ακόμη και το 60%, μιλάμε για το τέλος του μικρού και μεσαίου αγρότη. 

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ την εφαρμογή τέτοιων εκτρομάτων που θα διαλύσουν τους αγρότες, τα αγροτικά νοικοκυριά και την ύπαιθρο.

Καλούμε όλους τους αγρότες να ενισχύσουν τις κινητοποιήσεις βγάζοντας τα τρακτέρ στις πλατείες και να οργανωθούν μέσα από τον Αγροτικό Σύλλογο Παλαμά, τους κατά τόπους Συλλόγους  και την Ομοσπονδία για τα επερχόμενα μπλόκα σε πανελλαδικό συντονισμό. 

ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟΝ ΙΔΡΩΤΑ ΜΑΣ, ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗ ΓΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΙΣΟΠΕΔΩΣΟΥΝ ΤIΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ. 

Σε μια αγροτική περιοχή όπως είναι ο Νομός Καρδίτσας, η ισοπέδωση του μικρομεσαίου αγροτικού κόσμου θα οδηγήσει σε πλήρη συντριβή της τοπικής οικονομίας. 

Καλούμε όλα τα κοινωνικά στρώματα, τον έμπορο, τον ελευθεροεπαγγελματία, τον εργαζόμενο που είναι ο φίλος, ο συγγενής, ο γείτονας, να στηρίξουν τον αγώνα των αγροτών σε κοινό μέτωπο.

Κατάληψη ΟΓΑ Κοζάνης
Μετά την συγκέντρωση του Αγροτικού συλλόγου Βελβεντού ομόφωνα αποφασίστηκε η συνέχιση των κινητοποιησεων και η επόμενη θα είναι όπως είχε προταθεί στο υποκατάστημα του ΟΓΑ Κοζάνης, την επόμενη Τετάρτη στις 11.1.2016. 
"Θα είμαστε όλοι εκεί. ΌΧΙ ΣΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΌ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ. ΑΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΤΟΥΣ", αναφέρει ο Αγροτικός Σύλλογος Βελβεντού.


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ