Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια του Σπύρου από το Μπουρούντι

Αίσιο τέλος στην περιπέτεια του Σπύρου από το Μπουρούντι
Σημαντικός ο ρόλος του Ψηφίσματος της Ευρωβουλής για την αθώωσή του, δήλωσε  ο Νότης Μαριάς

Αίσιο τέλος είχε η «Οδύσσεια»  του Ελληνικής καταγωγής  Σπύρου Χαγκαμπιμάνα στο Μπουρούντι,  που επί πέντε μήνες παρέμεινε έγκλειστος στις πλέον ανελέητες φυλακές του καθεστώτος.
Απόλυτα ικανοποιημένος για την έκβαση της  περιπέτειας του Σπύρου, δήλωσε ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, καθώς ο Σπύρος αθωώθηκε με δικαστική απόφαση και αναμένεται γρήγορα να απελευθερωθεί και να επισκεφθεί την Ελλάδα.
«Τον περιμένουμε κοντά μας» είπε ο Νότης Μαριάς, ο οποίος ασχολήθηκε με το θέμα από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε την περιπέτειά του , παραλαμβάνοντας μία επιστολή-έκκληση, την οποία ο ίδιος ο Σπύρος έγραψε μετά από 10 μέρες φρικτών βασανιστηρίων στις φυλακές του Μπουρούντι.  Στο εν λόγω κείμενό εξέφραζε φόβους για τη ζωή του, ζητούσε να γίνει γνωστή η υπόθεσή του και να πάρει θέση η Ευρωβουλή.
Πράγματι, ο Νότης Μαριάς προχώρησε σε αλλεπάλληλες παρεμβάσεις:
-          9 Σεπτεμβρίου 2015 ομιλία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στην οποία έκανε έκκληση στην παρευρισκόμενη  Ύπατη Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής  Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, για άμεση απελευθέρωση του Σπύρου, τονίζοντας τις συνεχείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Μπουρούντι. (https://www.youtube.com/watch?v=FY27_tUi7x4)
-          15 Σεπτεμβρίου 2015 επιστολή  στην  Φ.Μογκερίνι, για ενημέρωση ζητώντας ταυτόχρονα εκ νέου παρέμβαση της Ε.Ε. για την άμεση αποφυλάκιση του Σπύρου.
-          25 Νοεμβρίου 2015 νέα ομιλία στην Ολομέλεια του Ε.Κ. για άμεση παρέμβαση της Ε.Ε. για την αποφυλάκιση του Σπύρου, δεδομένου ότι η ζωή του βρισκόταν σε μεγάλο κίνδυνο. (https://www.youtube.com/watch?v=t-h3uxsjE1Q)
-          Τέλος, 17 Δεκεμβρίου 2015, εγκρίθηκε τελικά η πρόταση Ψηφίσματος που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής, καταδικάζοντας  έτσι η Ευρωβουλή την κατάσταση στο Μπουρούντι και ζητώντας άμεση απελευθέρωση του Ελληνικής καταγωγής Σπύρου.
«Η αθώωση του Σπύρου, σε αντίθεση με την αντιμετώπιση που έτυχαν οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί του, καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που είχε η παρέμβαση της Ευρωβουλής στην υπόθεση του και η δημοσιοποίηση του θέματος στην Ελλάδα και στην Ευρώπη» τόνισε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής.