Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

ΠΙΕΡΙΑ: ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΣΤΗΝ Ι. Μ. ΚΙΤΡΟΥΣ

 Την ημέρα των Θεοφανείων, Τετάρτη 6 Ιανουαρίου, πραγματοποιήθηκαν 13 Τελετές Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού σε ισάριθμες παραλιακές Ενορίες της Πιερίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος είχε ήδη ιερουργήσει σε Αγρυπνία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Άννας Κατερίνης, για την εξυπηρέτηση εργαζόμενων, νέων και όσων δεν θα μπορούσαν να εκκλησιαστούν το πρωί της κυριώνυμης ημέρας.
Το πρωί της κυριώνυμης, ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος μετέβη στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Πλαταμώνα, όπου τέλεσε τον Μέγα Αγιασμό.
Στη συνέχεια, σχηματίστηκε  λιτανευτική πομπή προς το παρακείμενο λιμάνι, όπου πραγματοποιήθηκε η Τελετή Καταδύσεως του Τιμίου Σταυρού.
Στις ιερές ακολουθίες συμμετείχε πλήθος κόσμου τόσο από τον Πλαταμώνα και την Κατερίνη, καθώς και πολλοί επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη, τη Λάρισα και άλλα μέρη της Θεσσαλίας.
Για την ανάσυρση του Τιμίου Σταυρού από τη θάλασσα συμμετείχαν 11 νέοι κολυμβητές, 10 από τον Πλαταμώνα και 1 από τα Ιωάννινα.
Στη συνέχεια, στις 1.30 το μεσημέρι ο Μητροπολίτης Κίτρους μετέβη στον Ιερό Ναό Αγίας Φωτεινής Σαμαρείτιδος Παραλίας Κατερίνης, όπου κάθε χρόνο πραγματοποιείται η κεντρική Τελετή Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού,
Μετά από σύντομη ακολουθία εντός του Ιερού Ναού, σχηματίστηκε λιανεία προς την παρακείμενη προβλήτα, υπό τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Κατερίνης και αγήματος της 24ης Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Λιτοχώρου. Συμμετίεχαν οι Εφημέριοι των Ενοριών της πόλης με παρουσία των Τοπικών Αρχών.
Η συμμετοχή των πιστών υπήρξε, όπως κάθε χρόνο, αθρόα, καθώς παρέστησαν χιλιάδες πιστοί από όλες τις Ενορίες της Κατερίνης και εκατοντάδες επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη, την Ημαθία, την Πέλλα κ.ά.
Για την ανάσυρση του Τιμίου Σταυρού από τη θάλασσα συμμετείχαν 17 κολυμβητές και μία κολυμβήτρια.
Παρόμοιες τελετές πραγματοποιήθηκαν στε παράλιες Ενορίες, όπως Ν. Πόρρους, Παντελεήμονα, Σκοτίνα, Λιτόχωρο, Λεπτοκαρυά, Ολυμπιακή Ακτή, Καλλιθέα, Κορινό, Μακρύγιαλο, Ν. Αγαθούπολη, Μεθώνη, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπου υπάρχουν ποτάμια και συντριβάνια.