Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Αιμοκάθαρση με… καρδιολόγο κάνουν οι νεφροπαθείς της Κατερίνης.

Στο έλεος του Θεού έχουν αφεθεί οι 70 νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση στο νοσοκομείο Κατερίνης.

Εδώ και τέσσερα χρόνια, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου παραμένει αποδεκατισμένη, καθώς διαθέτει μόνο μία μόνιμη νεφρολόγο, η οποία είναι και διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του νοσοκομείου και προσωρινά εκτελεί και χρέη διοικήτριας.

της Νικολέττας Μπούκα

Αποτέλεσμα είναι, όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι ασθενείς, όταν εκείνη απουσιάζει ή έχει ολοκληρώσει τον προβλεπόμενο αριθμό εφημεριών για...

κάθε μήνα (4 γενικές εφημερίες και τρεις ετοιμότητας), οι υπόλοιπες ημέρες εφημερίας του μήνα, οι βάρδιες και τα πρωινά ωράρια να καλύπτονται από έναν καρδιολόγο, ο οποίος είναι αποσπασμένος από την καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου, αλλά και από γενικούς γιατρούς που μετακινούνται για το σκοπό αυτό από τα κέντρα υγείας του νομού.

Το χειρότερο, όμως, είναι ότι, σύμφωνα με τους ασθενείς, ούτε ο καρδιολόγος, παρά την αρτιότητά του, ούτε φυσικά οι γενικοί γιατροί έχουν την απαραίτητη εκπαίδευση που προβλέπει ο νόμος προκειμένου να είναι υπεύθυνοι σε μια νεφρολογική κλινική. Συγκεκριμένα, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να είναι υπεύθυνος σε μια νεφρολογική κλινική ένας παθολόγος ή ένας καρδιολόγος, όταν δεν υπάρχει νεφρολόγος, υπό την προϋπόθεση ότι θα προηγηθεί τρίμηνη εκπαίδευσή τους στον τομέα αυτό.

Ερωτηματικά, εξάλλου, προκαλεί το γεγονός, ότι ενώ οι αρμόδιοι είναι ενημερωμένοι για την τραγική κατάσταση που επικρατεί, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική ενέργεια για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα. Ενδεικτικό είναι, ότι κανένας επικουρικός γιατρός δεν έχει... στεριώσει μέχρι σήμερα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Κατερίνης, ενώ υπήρξε περίπτωση επικουρικής γιατρού με καταγωγή από την Κατερίνη, η οποία προτίμησε να εργαστεί στην αντίστοιχη μονάδα του νοσοκομείου της Βέροιας, αντί σ' αυτήν του νοσοκομείου της Κατερίνης.

«Η κατάσταση στην Κατερίνη είναι απελπιστική. Απορώ πώς αντέχουν οι νεφροπαθείς. Μάλιστα, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου εξυπηρετεί και τα έκτακτα περιστατικά της ιδιωτικής Μονάδας που λειτουργεί στην πόλη. Οι αρμόδιοι είναι ενημερωμένοι για τις τρομακτικές ελλείψεις, αλλά δεν φαίνεται να ιδρώνει κανενός το αυτί», δηλώνει στη «Μ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης.

Οι κίνδυνοι

Παράλληλα, εξηγεί, ότι η υποβολή σε αιμοκάθαρση χωρίς την παρουσία νεφρολόγου ή με την παρουσία γιατρού άλλης ειδικότητας, ο οποίος δεν έχει την κατάλληλη τρίμηνη εκπαίδευση, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους ασθενείς. Κι αυτό, διότι σε περίπτωση που ένα φίλτρο αιμοκάθαρσης πήξει, ο υπεύθυνος γιατρός πρέπει να αποφασίσει εάν θα δώσει ηπαρίνη και σε ποια ποσότητα στον ασθενή, ενώ σε περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης στο φίλτρο αιμοκάθαρσης, πάλι ο γιατρός οφείλει να δώσει τις κατάλληλες οδηγίες.

Επιπλέον, ένας καρδιολόγος έχει εικόνα των βιολογικών δεικτών του ασθενούς που αφορούν στην καρδιά κι όχι των υπολοίπων, όπως για παράδειγμα υπερκαλιαιμία. Συνεπώς, δεν γνωρίζει πότε και σε τι ποσότητα πρέπει να δώσει ερυθροποιητίνη στον αιμοκαθαιρόμενο.

Η διοίκηση

Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Μακεδονίας, Γιώργος Κίρκος παραδέχεται στη «Μ» τις σοβαρές ελλείψεις γιατρών στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Κατερίνης, για τις οποίες είχε ενημερωθεί μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του από το δ.σ. του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας, παρουσία του συλλόγου των νεφροπαθών. Μάλιστα, ο ίδιος τονίζει ότι οι ελλείψεις αυτές ταλαιπωρούν τους ασθενείς εδώ και τέσσερα χρόνια. Πάντως, αναφέρει ότι εντός του Ιανουαρίου ή το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου, θα προκηρυχθεί η θέση ενός μόνιμου νεφρολόγου στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου Κατερίνης.


http://diktuoneonpierias.blogspot.gr