Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Ο Δήμος Κατερίνης έδωσε μια οφειλομένη απάντηση, όπως λέει, στο δημοσίευμα της Λαϊκής Επιτροπής Κατερίνης ‘‘Ο αγώνας έφερε τη νίκη’’. Τι μας λέει ο κύριος Αντιδήμαρχος
για λογαριασμό του Δήμου; Επιβεβαιώνει τις οφειλές των εργαζομένων στην καθαριότητα σε σχολεία και δικαιολογεί αυτήν την κατάσταση  λόγω της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης  από το υπουργείο παιδείας κατά 10%. Μας ενημερώνει οτι η κρατική επιχορήγηση  δεν φτάνει για τη μισθοδοσία των  εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων και οτι η διαφορά καλύπτεται από έσοδα  που προέρχονται από τα μισθώματα  των κυλικείων και κάποιων καταστημάτων, χωρίς καν να αναφέρει πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, ούτε πήρε θέση για τις σχέσεις εργασίας σκλαβιάς. Ψεκάστε,  σκουπίστε τελειώσατε.  
1) Δηλαδή για να καταλάβουμε. Οι συμβάσεις έργου δεν είναι εργασιακές σχέσεις  ζούγκλας; Ναι ή όχι; Συμφωνεί ή διαφωνεί o δήμος με τις εργασιακές σχέσεις λάστιχο; Και αν διαφωνεί τότε γιατί δεν καταγγέλλει αυτό το καθεστώς; Γιατί δεν διατυπώνει θέσεις και δεν αγωνίζεται για να καταργηθεί αυτό το καθεστώς ομηρίας  ώστε να υπάρχει σταθερή και μόνιμη δουλειά για τους εργαζόμενους; 
2) Για το γεγονός οτι οι κρατικές δαπάνες είναι κατά 10% μειωμένες δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι. Αυτό οφείλεται στην πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως έκαναν και οι  προηγούμενες κυβερνήσεις, και αυτή η μείωση των  κρατικών δαπανών φορτώνεται στις πλάτες του λαού. Μήπως η πολιτική της  λεγόμενης οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Διοίκησης δε φορτώνει στις πλάτες του λαού νέα οικονομικά βάρη; Αυτήν την πολιτική στηρίζει η πλειοψηφία των δήμων στην ΚΕΔΚΕ, και ανάμεσα τους και ο  Δήμος  Κατερίνης. Ή μήπως είναι ψέμα  ότι η Τοπική Διοίκηση  μέρα με τη  μέρα  μετατρέπεται σε μάνατζερ  στην υπηρεσία  των επιχειρηματιών για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους; Ο Δήμος Κατερίνης συμφωνεί  με αυτήν την πολιτική και αυτό  επιβεβαιώνεται καθημερινά αλλά και  από την απάντηση  που δίνει ο κύριος Αντιδήμαρχος στην προσπάθεια του  να   δικαιολογήσει την όλη κατάσταση και μιλά για τη δυσπραγία του κράτους. Για τη δυσπραγία της λαϊκής οικογένειας πότε θα ενδιαφερθείτε; Στην ουσία ο δήμος  συμφωνεί να έχουν  εργαζόμενους να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας με λίγα ευρώ και να είναι και ευχαριστημένοι, αφού ο δήμος έχει μεγάλη καρδιά και έβαλε 20.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό, «που τα φέρανε από το σπίτι τους», για να πληρώσει τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των σχολείων.
Φυσικά  δεν μας  προκαλεί  εντύπωση η απάντηση  του δήμου Κατερίνης. Είναι  ξεκάθαρο  ότι θέλουν εργαζόμενους δούλους,  χωρίς δικαιώματα, πολιτικά ομήρους, να φοβούνται να ζητήσουν ακόμα και τα δεδουλευμένα, να μη σηκώσουν   ανάστημα,  να μη διεκδικούν το αυτονόητο, όπως για παράδειγμα το να πληρώνονται κάθε μήνα.  
 Η Λαϊκή Επιτροπή Κατερίνης είναι μαζί με τους εργαζόμενους  και τις εργαζόμενες  στην καθαριότητα. Τους καλούμε να μην υποκύψουν σε αυτή τη λογική της μείωσης των απαιτήσεων τους, να παλέψουν οργανωμένα μέσα από το σωματείο τους   χωρίς συμβιβασμό απαιτώντας να πάρουν  τώρα τα δεδουλευμένα, καθώς επίσης  να διεκδικήσουν το δικαίωμα να  έχουν σταθερή και μόνιμη δουλειά με σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. 

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΛΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ