Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

ΣΕΒΕ: Πολύτιμη για τη διασφάλιση των Ελλήνων εξαγωγέων η ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων


Πολύτιμη για τη διασφάλιση των Ελλήνων εξαγωγέων η ασφάλιση εξαγωγικών πιστώσεων - Συνεργασία ΣΕΒΕ με ΟΑΕΠ και αίτημα ΣΕΒΕ για κατάργηση της εισφοράς 0,6% στο πρόγραμμα χρηματοδότησης-ασφάλισης ΟΑΕΠ-ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ

Τη σημασία της ασφάλισης εξαγωγικών πιστώσεων για τους Έλληνες εξαγωγείς επιβεβαίωσαν σε συνάντησή τους στην Θεσσαλονίκη (στις 09.02.16) ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δρ Κυριάκος Λουφάκης και ο Πρόεδρος και νέος Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) κ.κ. Θεμιστοκλής Καλπακτσόγλου και Στυλιανός Κροκιδάς, στην οποία συμμετείχε και η Προϊσταμένη Κατάρτισης Συμβολαίων και Εξυπηρέτησης Πελατών του Γραφείου  του ΟΑΕΠ στην Θεσσαλονίκη κα. Λυδία Μουρατίδου.
                                                                                          
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα συζητήθηκε η συνέχιση και ενίσχυση της ήδη στενής και γόνιμης συνεργασίας ΣΕΒΕ-ΟΑΕΠ για την ενημέρωση των εξαγωγικών επιχειρήσεων ως προς την αναγκαιότητα της ασφάλισης πιστώσεων και την καλύτερη αξιοποίηση του προγράμματος ΟΑΕΠ-ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ. Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα του ΣΕΒΕ προς τα καθ’ ύλη αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος για κατάργηση της εισφοράς 0,6% (στον αγροτικό τομέα η εισφορά ανέρχεται σε 0,12%) του Ν. 128/75 στις χορηγήσεις των επιχειρήσεων και ιδίως των εξαγωγικών, που θα βοηθήσει έστω και μερικώς στη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, σε μια περίοδο που η ρευστότητα και μάλιστα με επαχθείς μη ανταγωνιστικούς όρους είναι το ζητούμενο. Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω κατάργηση πρέπει να προχωρήσει κατά προτεραιότητα για τις παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις, όπως ανάλογα είχε γίνει στο παρελθόν με τον ΕΦΤΕ, ενώ άμεση θα πρέπει να είναι η κατάργηση της εισφοράς για το πρόγραμμα ασφάλισης-χρηματοδότησης ΟΑΕΠ-ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ.

Ο κ. Λουφάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του ΣΕΒΕ για την, λαμβανομένων υπόψη των σημερινών οικονομικών συνθηκών, πρόσφατη συμφωνία της Διοίκησης του Οργανισμού με  όλες τις συνεργαζόμενες τράπεζες για το πρόγραμμα ΟΑΕΠ-ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ για τη μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων που  ξεκινούν πλέον από 3,60% (στο οποίο προστίθενται έξοδα σύμφωνα με την τιμολογιακή πολιτική που ανακοινώνει η κάθε Τράπεζα). Εκτιμούμε ότι η εν λόγω μείωση θα συμβάλλει στην καλύτερη αξιοποίηση του ιδιαίτερα χρήσιμου αυτού προγράμματος από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ακόμη δε περισσότερο αν συνδυαστεί με την προαναφερόμενη κατάργηση της εισφοράς του Ν. 128/75.

Συμπληρωματικά ο ΣΕΒΕ κατέθεσε το αίτημα μελών του για εξέταση από τη Διοίκηση του Οργανισμού της δυνατότητας αύξησης του ποσοστού κάλυψης στις ασφαλιστικές πιστώσεις ειδικά ως προς το εν λόγω πρόγραμμα, ώστε από 80% που είναι σήμερα (με ανώτατο ανακυκλούμενο πιστωτικό όριο ανά εξαγωγέα το 1.000.000 €) να γίνει αντίστοιχο με αυτό του  εξαγωγικού factoring που φθάνει μέχρι και το 100% της ονομαστικής αξίας των τιμολογίων.

Οι εκπρόσωποι των Διοικήσεων συμφώνησαν καταρχήν σε από κοινού δράσεις με έμφαση στην περιφέρεια, οι οποίες θα εξειδικευτούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ ευχήθηκε στο νέο Γενικό Διευθυντή του ΟΑΕΠ κάθε επιτυχία στα καθήκοντά του.