Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Μπέττυ Σκούφα: Απλοποιείται η χορήγηση βίζας στους πολίτες εκτός Σένγκεν

Η διαδικασία απλούστευσης χορήγησης βίζας στους τουρίστες εκτός Σένγκεν, όπως η Ρωσία, για την οποία η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, είναι η πρώτη περιοχή σε
εξαγωγική δραστηριότητα, αποτελούσε πάντοτε ένα πάγιο αίτημα των πολιτών της Πιερίας, ούτως ώστε ο τόπος μας, να προσελκύσει περισσότερους τουρίστες από τις συγκεκριμένες περιοχές και να επιμηκυνθεί παράλληλα η τουριστική σεζόν.
Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση, του Υπουργείου Εξωτερικών που συζητήθηκε, τις προηγούμενες ημέρες στη Βουλή, ολοκληρώνεται η διαδικασία προετοιμασίας της χώρας για την υποδοχή τουριστών από τη Ρωσία και άλλες χώρες που δεν ανήκουν στη Ζώνη Σένγκεν.
Πιο συγκεκριμένα, "από φέτος -για πρώτη φορά- η έκδοση τουριστικής θεώρησης εισόδου (visa) γίνεται με λήψη βιομετρικών δεδομένων των αιτούντων και ηλεκτρονικό έλεγχο των αιτήσεων, για λόγους ενίσχυσης της ασφάλειας. Το νέο Πληροφοριακό Σύστημα Θεωρήσεων (VIS) εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ζώνης Σένγκεν και είναι ιδιαιτέρως απαιτητικό ως προς τη διαχείριση των αιτήσεων.
Ήδη, από τα μέσα Δεκεμβρίου, συστάθηκε με εντολή του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Νίκου Ξυδάκη, Ομάδα Εργασίας, με καθήκον να εξετάσει τα νέα δεδομένα και να εισηγηθεί (όπως και έπραξε, στις 5 Ιανουαρίου 2016) τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί το Υπουργείο ώστε οι αρμόδιες Προξενικές Αρχές να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του νέου Συστήματος.
Ως αποτέλεσμα, προβλέφθηκε η άμεση ενίσχυση των Προξενικών μας Αρχών με πρόσθετους σταθμούς εργασίας (πρόκειται για πλήρεις μονάδες με το κατάλληλο hardware/software λήψης και διασταύρωσης βιομετρικών δεδομένων). Η σχετική προμήθεια εντάχθηκε σε συγχρηματοδοτούμενο, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόγραμμα (ISF Visa) κατά συνέπεια επιβαρύνει, εν μέρει, το ελληνικό δημόσιο.
Επιπλέον, προβλέφθηκε η επείγουσα ενίσχυση του Γενικού Προξενείου Μόσχας με έμπειρο προσωπικό που αποσπάται από το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Προστασίας Πολίτη, ενώ με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και συζητείται σήμερα, 23 Φεβρουαρίου 2016, δίνεται πρώτη φορά η δυνατότητα στους Προξένους της χώρας μας στο εξωτερικό, να προσλαμβάνουν, επιτοπίως, εποχικό προσωπικό με ολιγόμηνες συμβάσεις για τη στελέχωση της υπηρεσίας έκδοσης θεωρήσεων.
Τέλος, δόθηκε οδηγία στις προξενικές Αρχές στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη να ζητήσουν από τον τοπικό συνεργάτη της χώρας (πάροχο) να αυξήσει κατά 50% τον αριθμό των κέντρων παραλαβής αιτημάτων των Ρώσων πολιτών, ώστε να διευκολυνθούν ακόμα περισσότεροι που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα. Στην ίδια κατεύθυνση, αξιοποιούνται πλήρως οι κινητές μονάδες κατάθεσης αιτημάτων που, ήδη, διαθέτει ο «πάροχος» στη Ρωσία.
Σχετικά, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε: «Ο τουρισμός είναι -ίσως- ο πιο δυναμικός τομέας της οικονομίας μας. Κάθε αύξηση στο τουριστικό εισόδημα, ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε, έχει εξαιρετικά θετικές επιπτώσεις στην κοινωνία και στη μείωση της ανεργίας. Το Υπουργείο Εξωτερικών κάνει τη δουλειά που του αντιστοιχεί, ώστε να μην υπάρξει έστω και ένας χαμένος τουρίστας για τη χώρα, το 2016. Από εκεί και πέρα, είναι η σειρά της τουριστικής μας βιομηχανίας να δουλέψει ποιοτικά και παραγωγικά, όπως γνωρίζει δηλαδή, ώστε οι τουρίστες αυτοί να φύγουν με άριστες εντυπώσεις και να γίνουν οι καλύτεροι διαφημιστές της χώρας μας για το μέλλον»."

(Σχετική ενημέρωση από το Υπουργείο Εξωτερικών, στον παρακάτω σύνδεσμο: