Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΥΔΝΑΣ-ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ

 Συνεδρίασε τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Αιγίνιο η Επιτροπή Διαβούλευσης του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού με θέμα το Τοπικό
Σχέδιο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων που εκπονεί ο Δήμος. Το Τοπικό Σχέδιο, όπως παρουσιάστηκαν οι άξονές του, επικεντρώνεται στην ανακύκλωση με προτεραιότητα τη  διαλογή στη πηγή και περιλαμβάνει όλες τις νέες πολιτικές για τη διαχείριση των αστικών στερεών  απορριμμάτων,  παράλληλα ανταποκρίνεται πλήρως στους στόχους  του νέου Εθνικού Σχεδιασμού και συμβαδίζει με το πλαίσιο της  αναθεώρησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού.



Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης που προήδρευσε ο Δήμαρχος κ. Ευάγγελος Λαγδάρης τέθηκαν εύστοχες παρατηρήσεις και ουσιαστικές προτάσεις βελτίωσης του Τοπικού Σχεδίου και από το σύνολο των μελών. Επιγραμματικά αναφέρουμε ότι τα μέλη της Επιτροπής Διαβούλευσης επεσήμαναν την αναγκαιότητα να δοθεί βαρύτητα στην ενημέρωση, στην προσθήκη κάδων και στη πύκνωση των σημείων ανακύκλωσης, στη δημιουργία στεγασμένου χώρου αποθήκευσης πιθανώς επαναχρησιμοποιούμενων απορριμμάτων, στην αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου στόλου οχημάτων και του μηχανολογικού εξοπλισμού, στη σύσταση από το Δήμου ευέλικτης  διοικητικής δομής για την ανακύκλωση, στην αναθεώρηση και σε τακτά χρονικά διαστήματα  τροποποίηση του κανονισμού καθαριότητας , στη πρόβλεψη της διαχείρισης των απορριμμάτων των μυδοκαλλιεργειών, καθώς και τη στενή συνεργασία με τα πιστοποιημένα εθνικά συστήματα ανακύκλωσης (απόβλητα συσκευασιών, μικρές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, μπαταρίες, μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές, κ.λ.π.) και ιδιαίτερα με το σύστημα ανακύκλωσης αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (μπάζα ) για το οποίο θα πρέπει να υποδειχθούν δημοτικοί χώροι σε κάθε Τοπική Κοινότητα για τη συγκέντρωση αυτών.
Το τελικό Τοπικό Σχέδιο Στερεών Αποβλήτων του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού μαζί με τις προτάσεις της  Επιτροπής Διαβούλευσης  θα εισαχθεί σύντομα προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο.