Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Γεροβασίλη: Η κυβέρνηση θα βάλει «τάξη» σε ραδιόφωνο και ενημέρωση μέσω διαδικτύου

Σχέδιο για... εξυγίανση της ενημέρωσης

Χρειάζεται ρύθμιση της πληροφόρησης και της ενημέρωσης, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης, χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί - Μετά το πέρας του διαγωνισμού για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες το σχέδιο που θα ρυθμίζει την λειτουργία των ιστοσελίδων και των ΜΜΕ στο διαδίκτυο

Μόλις ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το σχέδιό της για να βάλει τάξη στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς και τις ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, όπως επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη. 

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, η κυρία Γεροβασίλη εκλήθη να σχολιάσει σχετικές δηλώσεις του γενικού γραμματέα ενημέρωσης και υπογράμμισε: «Όσον αφορά την πρόθεση της κυβέρνησης να μπει τάξη και στο πεδίο το οποίο περιγράφετε, όπως και στις ραδιοφωνικές συχνότητες, όπως και στις περιφερειακές τηλεοπτικές άδειες, έχει ήδη αναγγελθεί από την κυβέρνηση και θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Μετά το πέρας, δηλαδή, του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες εθνικής εμβέλειας -για τις τέσσερις δηλαδή. Υπάρχουν σκέψεις, αλλά δεν έχει υπάρξει οργανωμένο και αποτυπωμένο το σχέδιο με το οποίο θα προχωρήσουμε. Επομένως, δεν μπορούμε να συζητήσουμε για λεπτομέρειες σε ένα σχέδιο που δεν υπάρχει ακόμα. Υπάρχει ως προσανατολισμός και ως σκέψη».

Συνεχίζοντας, η κυβερνητική εκπρόσωπος σημείωσε: «Δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω για τεχνικές λεπτομέρειες ενός σχεδίου, το οποίο δεν έχει κατατεθεί και δεν υπάρχει» και πρόσθεσε: «Όσον αφορά το άλλο σκέλος της ερώτησης: Είναι διαφορετικό πράγμα να λες ότι εγώ έχω αυτή την πολιτική θέση, αλλά γι` αυτούς τους λόγους στη συγκεκριμένη συγκυρία αναγκάζομαι να τροποποιήσω τη στάση μου και τη θέση μου και να το λες δημοσίως- και μάλιστα αυτό να το βάζεις και στον ελληνικό λαό για να το κρίνει δια των εκλογών- και είναι τελείως διαφορετικό πράγμα να παράγω ψευδή είδηση».

Μάλιστα, η Όλγα Γεροβασίλη εξήγησε και την άποψή της για αυτά που θεωρεί σαν ψευδείς ειδήσεις αναφέροντας: «Αν το βλέπουμε αυτό να συμβαίνει; Το βλέπουμε. Το βλέπετε και εσείς, ενδεχομένως πιο πολύ και από μένα. Υπάρχουν γεγονότα, πάνω στα οποία πατάμε σαν αφορμή και κάνουμε μια μυθοπλασία πάνω σ` αυτό που τα εμφανίζουμε ως γεγονός. Αυτό είναι διαφορετικό. Τώρα, για το πώς ακριβώς θα κριθεί αυτό, πραγματικά είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, ευαίσθητο και λεπτό, όπως το θέτετε. Χωρίς να έχουμε το σχέδιο δεν θα ήθελα να προχωρήσουμε παρακάτω στη συζήτηση αυτή».
Βερναρδάκης: Χρειάζεται ρύθμιση της πληροφόρησης και της ενημέρωσης
«Εγώ θεωρώ και εξακολουθώ να πιστεύω, για να μην έχετε καμία αμφισβήτηση επ' αυτού, ότι η βασική παθογένεια της δημοκρατίας στην Ελλάδα - και όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Αμερική και στην Ευρώπη και όπου αλλού θέλετε - είναι η αυτονόμηση συγκεκριμένων πολιτικοοικονομικών κύκλων διαμέσου των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, τα οποία δεν είναι δημοκρατικά, αλλά κάνουν κατάχρηση του δημόσιου χαρακτήρα της πληροφόρησης και της ενημέρωσης και προφανώς χρειάζεται ρύθμιση. Το τι ρύθμιση χρειάζεται είναι ένα άλλο θέμα, αλλά κατά τη γνώμη μου, αυτή είναι η βασική αφετηρία» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης μιλώντας στη Βουλή παράλληλα με όσα είπε στην αίθουσα ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών η Όλγα Γεροβασίλη.

Ωστόσο, στην δήλωσή του για την ανάγκη ρύθμισης της πληροφόρησης και της ενημέρωσης, ο κ. Βερναρδάκης δεν διευκρίνισε τι εννοεί ούτε πώς θα γίνει η ρύθμιση αυτή που επιδιώκει η κυβέρνηση δημιουργώντας ερωτήματα.

«Έχω την άποψη που έχω πολιτικά και θα σας διαβεβαιώσω και τώρα, ότι θεωρώ πως μια από τις μεγάλες παθογένειες του πολιτικοοικονομικού συστήματος στην Ελλάδα είναι η αυτονόμηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και η κατάχρηση που γίνεται του δημόσιου χώρου ενημέρωσης» τόνισε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του στη Βουλή ο κ. Βερναρδάκης.

 
Διαβάστε ό,τι συζητήθηκε στην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη:
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ