Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

Συνέντευξη του Κατερινιώτη Σ. Παντελιάδη, ποδοσφαιριστή του Αστέρα Τρίπολης στο Νίκο Κολίτση

Σ. Παντελιάδης (Αστέρας Τρίπολης): «Πιο δύσκολοι αντίπαλοι Βιεϊρίνια, Γκαρσία» Αποκλειστική συνέντευξη στον Νίκο Κολίτση‏‎

Ο Κατερινιώτης ποδοσφαιριστής του Αστέρα Τρίπολης, Σάκης Παντελιάδης, (έχει αγωνιστεί στο παρελθόν σε Βέροια, Πιερικό, Εθνικό Κατερίνης, Πανσερραϊκό και Απόλλωνα Σμύρνης) μίλησε αποκλειστικά στο metrosport.gr και στον Νίκο Κολίτση.

«Απ' όλους τους Έλληνες παίκτες που έχω συνεργαστεί, ενδεικτικά θα διάλεγα, σε μία ιδανική ομάδα, εκτός του Αστέρα Τρίπολης, τους Τζόρβα, Γιαζιτζόγλου, Τασίδη, Μπαγγέα, Κωνσταντινίδη, Ανάκογλου, Μπακασέτα, Μίγκα, Στεφανίδη, Θάνο και Φρέντερικς. Η Κατερίνη και οι Σέρρες είναι δύο ποδοσφαιρικές πόλεις με ιστορικές ομάδες. Παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε μεταβατικό στάδιο, ο κόσμος ασχολείται καθημερινά μ' αυτές. Ο Αστέρας Τρίπολης μέρα με τη μέρα μεγαλώνει και ο κόσμος όλο και πιο πολύ δένεται και ακολουθεί την ομάδα. Το όνομα ενός ποδοσφαιριστή έρχεται από τη διάρκεια και το χρόνο συμμετοχής. Όσο μεγαλύτερη είναι η κατηγορία και η ομάδα, τόσο καλύτερες είναι και οι συνθήκες που παίζουν μεγάλο ρόλο τελικά στην εξέλιξή του.

Ο δυσκολότερος αντίπαλος (επιθετικός, Έλληνας και ξένος) που έχω αντιμετωπίσει στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, ως αμυντικός, είναι ο Βιερίνια και ο Γκαρσία του ΠΑΟΚ. H πιο έντονη συναισθηματικά στιγμή που έχω ζήσει μέχρι τώρα, ήταν η είσοδος στους ομίλους του Europa League με τον Αστέρα Τρίπολης και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι ήρθε κόντρα στις προβλέψεις.

Είναι αλήθεια ότι στο πρωτάθλημα της Superleague (και στον Αστέρα Τρίπολης) αγωνίζονται πολλοί ποδοσφαιριστές με καταγωγή από την Πιερία. Αν ήμουν πρόεδρος του Αστέρα Τρίπολης, θα έπαιρνα σίγουρα τους Κωνσταντινίδη (αδυναμία μου!), Μαλεζά, Τζιόλη, Μυστακίδη, Τσιτόντα από Λεβαδειακό και Γιαννούλη από Βέροια, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άλλοι που ξεχνάω αυτή τη στιγμή, με κοινή καταγωγή από την Πιερία.

Αν μπορούσα ν' αγωνιστώ σ' ένα πρωτάθλημα του εξωτερικού, θα διάλεγα το αγγλικό και την Manchester United. Δε  νομίζω ότι είναι απαγορευτικό οι Έλληνες ποδοσφαιριστές να δηλώνουν τις ομαδικές τους προτιμήσεις, αρκεί ο καθένας να τιμά και να σέβεται την ομάδα που αγωνίζεται. Ανάμεσα στις αθλητικές εκπομπές Κυριακή και Kick off, επειδή είμαι λίγο ρομαντικός, προτιμώ την Αθλητική Κυριακή. Λόγω της οικονομικής κρίσης, οι Έλληνες παράγοντες αναγκάστηκαν να κάνουν στροφή στους Έλληνες παίκτες, καθώς πολλοί ξένοι ποδοσφαιριστές που έρχονται στην Ελλάδα, είναι αμφιβόλου ποιότητας και αξίας και δεν είναι καλύτεροι των Ελλήνων. H γλώσσα του ποδοσφαίρου είναι κοινή για όλους και επειδή έχω αρκετούς ξένους συμπαίκτες κάθε μέρα γίνεται και πιο ωραία η επικοινωνία μας και ο ένας μαθαίνει από τον άλλον. 

Το βασικό προσόν που πρέπει να έχει ένας αμυντικός για ν' αγωνιστεί σε υψηλό επίπεδο, είναι η αντίληψη και η αυτοσυγκέντρωση. Από εκεί και πέρα σημαντικό είναι το να επικεντρώνεται στα δυνατά του σημεία και με αυτά να προσπαθεί να αντιμετωπίσει επιτυχώς οποιοδήποτε αντίπαλο. Αν δε γινόμουν ποδοσφαιριστής, πιστεύω θα έκανα κάποιο άλλο άθλημα. Δεν μπορώ να ξέρω σίγουρα αν σε δέκα χρόνια από τώρα θα είμαι προπονητής, αλλά πιστεύω ότι θα βρίσκομαι στο χώρο του ποδοσφαίρου και παράλληλα των επιχειρήσεων. Το ποδόσφαιρο είναι μικρογραφία της κοινωνίας που ζούμε και τις περισσότερες φορές ο καθένας στη ζωή παίρνει αυτό που του αξίζει. Το σημαντικότερο για έναν ταλαντούχο ποδοσφαιριστή για να πετύχει και να πάρει σημαντικές αποφάσεις είναι το περιβάλλον του και η πίεση που του ασκείται από τους γύρω του. Χρειάζεται να δουλεύει σκληρά, να θέτει στόχους και κάθε μέρα να είναι καλύτερος από την προηγούμενη.

Θυμάμαι έντονα τον τελικό κυπέλλου ερασιτεχνών της περιόδου 1995-96, με τον Εθνικό Κατερίνης κυπελλούχο, που βραβεύτηκε στο φετινό τελικό της ΕΠΣ Πιερίας, ως πολυνίκης του θεσμού. Μου έχει μείνει χαραγμένος στη μνήμη και για το λόγο ότι η κατάκτηση του κυπέλλου ήταν αφιερωμένη στον αδικοχαμένο αδερφό μου! Ήταν ένας από τους πιο ωραίους τελικούς. Για τον Εθνικό Κατερίνης, που είναι η ομάδα που μεγάλωσα και έγινα επαγγελματίας, εύχομαι να επιστρέψει στα επαγγελματικά σαλόνια με μεγαλύτερες επιτυχίες και να βγάζει πολλά ταλέντα. Για την ομάδα μου, τον Αστέρα Τρίπολης, εύχομαι κάθε χρόνο να μας βρίσκει ένα σκαλοπάτι ψηλότερα.