Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Ισχυρός σεισμός ταρακούνησε την νότια Ελλάδα - Στους δρόμους οι κάτοικοι της Ηλείας - Κατολίσθηση στην εθνική οδό Πύργου-Τρίπολης

- Η ισχυρή σεισμική δόνηση 5.2 ρίχτερ έγινε στις 20:55 στην περιοχή της Ηλείας
- Έχουν αναφερθεί υλικές ζημιές στα Κρέστενα
- Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Πάτρα
- Ταρακουνήθηκαν και κάποιες περιοχές της Αθήνας, της Πελοποννήσου αλλά και η Ζάκυνθος
- Έχουν γίνει μετασεισμοί της τάξεως των τριών ρίχτερ
- Σεισμολόγοι εικάζουν ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό
- Τι λέει στο NewsIT.gr ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης  

Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή λίγο πριν τις 9:00 το βράδυ σε περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.


Σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, η δόνηση είχε μέγεθος βαθμών 5,2 της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε κοντά στα Κρέστενα της Ηλείας.
Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο βρισκόταν 17 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Πύργου.
Η σεισμική δόνηση ανησύχησε κατοίκους του Πύργου, της Αρχαίας Ολυμπίας και άλλων περιοχών της Ηλείας, ορισμένοι από τους οποίους βγήκαν απ' τα σπίτια τους.
Όπως είπε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης στο newsIT, ο σεισμός εγινε σε περιοχή με αρκετά ενεργά ρήγματα και κατα 80% πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Το εστιακό βάθος είναι στα 15 χιλιόμετρα και γι' αυτο εγινε τόσο αισθητός.
Ο κύριος Τσελέντης, θεωρεί απίθανο να προκαλέσει ντόμινο σε γειτονικά ρήγματα. Ακούστε όλα όσα είπε στο newsIT:
Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και τον γεωλόγο Λέκκα, η περιοχή έχει δώσει και στο παρελθον σεισμούς μέχρι και 5,6 ρίχτερ. Υπάρχουν επίσης, κάποιοι μετασεισμοί της τάξεως των τριών ρίχτερ. Οι σεισμολόγοι εικάζουν ότι πρόκειται για την κύρια δόνηση.
Ζημιές σε σπίτια στα Κρέστενα
Ζημιές μικρής έκτασης σε σπίτια στην ευρύτερη περιοχή των Κρεστένων, αναφέρονται μέχρι στιγμής, από μηχανικούς που είναι στην περιοχή σύμφωνα με το PatrasTimes. Τα προβλήματα εστιάζονται σε πτώσεις σοφάδων αλλά και σε οικοσκευές χωρίς να υπάρχει καμία ανησυχία επί του παρόντος. Επίσης, όπως διαβάζουμε στο PatrasTimes, για τις πρώτες αναφορές από την περιοχή όπου ήταν το επίκεντρο του σεισμού, ενημερώθηκε η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων
Αντιπεριφερειάρχης: Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλες τις περιοχές των δήμων Ανδρίτσαινας - Κρεστένων - Ζαχάρως
"Είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με δημάρχους, προέδρους τοπικών κοινοτήτων, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική για να δούμε αν υπάρχουν τυχόν ζημιές από την σεισμική δόνηση", ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος. Όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης, ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλες τις περιοχές των δήμων Ανδρίτσαινας - Κρεστένων - Ζαχάρως, όπου εκεί υπάρχουν αρκετές τοπικές κοινότητες και πολλά παλαιά σπίτια".
Ειδικότερα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο αντιπερειφερειάρχης Ηλείας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, οι ζημιές έχουν καταγραφεί σε σπίτια των κοινοτήτων Φρίξα, Διάσελο, Γρέκα, αλλά και στην πόλη της Κρέστενας και αφορούν κυρίως σε πτώσεις σοβάδων.
Επίσης, υπάρχουν αναφορές για κατολισθήσεις στην εθνική οδό Πύργου - Τρίπολης στο ύψος της γέφυρας του Ερυμάνθου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την δόνηση, πολλοί κάτοικοι του Πύργου, της Αρχαίας Ολυμπίας, της Ζαχάρως, της Ανδρίτσαινας, των Κρεστένων αλλά και τοπικών κοινοτήτων βγήκαν από τα σπίτια τους και παραμένουν σε εξωτερικούς χώρους.
Πηγή: Tempo24, ΑΠΕ-ΜΠΕ, PatrasTimes,


http://www.newsit.gr/