Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

28οι Πανελλήνιοι Αγώνες Αιμοκαθαιρομένων και Μεταμοσχευμένων - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

 Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι 28οι Πανελλήνιοι Αγώνες Αιμοκαθαιρομένων και Μεταμοσχευμένων αθλητών, που έγιναν στην Αττική από 16-20 Μαρτίου 2016. Στους
αγώνες συμμετέχουν αθλητές που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση-περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου σώματος και αγωνίζονται σε κατηγορίες αναλόγως της ηλικίας τους. 


Οι 80 συμμετέχοντες έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, αγωνίστηκαν, όπως κάνουν καθημερινά στον στίβο της ζωής, αυτή την φορά στους αθλητικούς στίβους. Ο ευγενής συναγωνισμός, ο σεβασμός προς τον συναθλητή και η αξιοπρεπείς παρουσία όλων των συμμετεχόντων άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στους εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που επισκέφτηκαν τους αγωνιστικούς χώρους για να στηρίξουν τον θεσμό των αγώνων και τους αθλητές.



Τα αθλητικά σωματεία που έλαβαν μέρος ήταν οι:
Σύλλογος Αθλουμένων Νεφροπαθών (Σ.Α.Ν.) με 22 αθλητές (11 αιμοκαθαιρόμενους – 11 μεταμοσχευμένους)
Π.Α.Σ.Μ. «Δρομέας» με 29 αθλητές ( 5 αιμοκαθαιρόμενους – 24 μεταμοσχευμένους)
Α.Σ.Ν.Μ. «Λέοντες Πειραιά» με 13 αθλητές ( 5 αιμοκαθαιρόμενους – 8 μεταμοσχευμένους)
Π.Σ.Μ. «Διαγόρας» με 14 αθλητές (5 αιμοκαθαιρόμενους – 9 μεταμοσχευμένους )
Σύνδεσμος Μεταμοσχευμένων Κύπρου 3 αθλητές (μεταμοσχευμένους)
Την Πέμπτη 17 Μαρτίου, πρώτη μέρα του αγωνιστικού προγράμματος, οι συμμετέχοντες αγωνίστηκαν στο άθλημα του bowling, όπου και πέτυχαν για άλλη μια φορά εξαιρετικές επιδόσεις. Οι Κώστας Μόκκας, Ιωάννης Παπαπέτρου, Νίκος Τζανακάκης, Μιχάλης Ελ Λατίφ, Πρατσινάκη Κατερίνα του Σ.Α.Ν. διατήρησαν τις περσινές πρωτιές και άφησαν υποσχέσεις για διακρίσεις στους 9ους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες της Φιλανδίας το ερχόμενο καλοκαίρι. Πολύ καλή εντύπωση έκανε και ο Στέλιος Γαλατιανός επίσης αθλητής του Σ.Α.Ν. που έπιασε το όριο πρόκρισης κατακτώντας ταυτόχρονα και την πρωτιά στην κατηγορία του όπως και ο Μάριος Μαρκόπουλος, επίσης με πρωτιά, που συμμετείχε έπειτα από 6 χρόνια απουσίας στο συγκεκριμένο άθλημα. Τα όρια πρόκρισης πέτυχαν ακόμη οι Στέλιος Δερμιτζάκης, Γιάννης Μανίκας, του Σ.Α.Ν. και Γιάννης Αρκάς, Μάνος Μανουλάκης, Αντώνης Χατζησάββας του Δρομέα.


Την επόμενη μέρα, Παρασκευή 18 Μαρτίου ήταν η σειρά της κολύμβησης και του στίβου. Στην κολύμβηση η συμμετοχή ήταν μικρή αλλά αυτό δεν εμπόδισε τους αθλητές να πετύχουν πολύ καλές επιδόσεις. Την πιο σημαντική παρουσία είχε ο Βενιαμίν των αγώνων 22χρονος Γιώργος Κοτζαπαναγιώτης, αθλητής του Σ.Α.Ν. από την Καβάλα με 4 χρυσά μετάλλια. Πραγματικά στην πρώτη του εμφάνιση τα σάρωσε όλα!! Τον ακολούθησε ο Δημήτρης Καλλίδης, επίσης αθλητής του Σ.Α.Ν. με 3 χρυσά.
Περνώντας στον στίβο οι αθλητές που διακρίθηκαν ήταν οι Σήφης Τζουγανάκης (Δρομέας), Μπεναρντ Πρίφτι (Σ.Α.Ν.) και Δημήτρης Γαλατιανός (Σ.Α.Ν.) στα 100 μέτρα, Ισίδωρος Ματσκίδης (Σ.Α.Ν.) στο ύψος και σφαίρα, Απόστολος Χαριτωνίδης (Δρομέας) και Παναγιώτης Σφακιανάκης (Σ.Α.Ν.) στο ελαστικό μπαλάκι και την σφαίρα. Εξαιρετικός ήταν ο πρωτάρης στους αγώνες, αλλά όχι στην ζωή, βετεράνος Σάββας Αβετίδης (Σ.Α.Ν.) από την Βέροια με 3 χρυσά στα 100μ, 3000μ βάδην και το άλμα εις ύψος. 
Την ίδια μέρα έγινε για πρώτη φορά το άθλημα της ποδηλασίας με νικητή τον Δημήτρη Κοντονίνα ( Σ.Α.Ν.)
Την τρίτη και τελευταία μέρα των αγώνων, Σάββατο 19 Μαρτίου έγινε η επιτραπέζια αντισφαίριση στον Πύργο του Πειραιά. Ο Μάριος Μαρκόπουλος (Σ.Α.Ν.) στους αιμοκαθαιρόμενους, κέρδισε το χρυσό μετάλλιο για 10η συνεχή χρονιά πετυχαίνοντας ένα ρεκόρ που δύσκολα θα σπάσει στο μέλλον από άλλον αθλητή. Ιστορικό σερί χρυσών μεταλλίων στους μεταμοσχευμένους και για τον βετεράνο του αθλήματος Χρήστο Ξένο (Δρομέας) που κερδίζει συνεχώς από το 2000. Επίσης, πολύ καλή εμφάνιση από τον Κώστα Καλό (Δρομέας) αλλά και τον μικρό σε ηλικία, 16 ετών,  αλλά εξαιρετικά υποσχόμενο Αλέξανδρο Διακουμάκο (Λέοντες). Στα διπλά οι Ξένος-Αρκάς κέρδισαν το χρυσό, με αργυρούς τους Καλό-Ανδρεάδη και χάλκινους τους πρωτοεμφανιζόμενους σαν δυάδα Μαρκόπουλο-Διακουμάκο. 


Όλοι οι προαναφερόμενοι αθλητές πήραν την πρόκριση για τους 9ους Πανευρωπαϊκούς αγώνες Αιμοκαθαιρομένων και Μεταμοσχευμένων της Φιλανδίας που θα γίνουν 10-17 Ιουλίου 2016. Η ομάδα που θα αντιπροσωπεύσει την χώρα μας σε αυτούς τους αγώνες θα γίνει γνωστή στα μέσα Απριλίου προκειμένου να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την έγκαιρη δήλωση συμμετοχής και τον προγραμματισμό της προετοιμασίας των αθλητών.
Οι αθλητές που συμμετείχαν ανανέωσαν το ραντεβού τους στους επόμενους Πανελλήνιους Αγώνες αλλά και το καθημερινό ραντεβού στους αθλητικούς χώρους εκγύμνασης, καθώς τα οφέλη που προσδίδει ο αθλητισμός στους αιμοκαθαιρόμενους και μεταμοσχευμένους τους βοηθά στην καλύτερη ποιότητα και μακροβιότητα  της ζωής τους.