Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Πριμ για αγορά στρεμμάτων και φυτών για οργανώσεις παραγωγών στα Σχέδια

Ανοίγει η βεντάλια δράσεων του Β’ Πυλώνα για συλλογικούς φορείς

Κίνητρα συσπείρωσης των παραγωγών δίνει το νέο θεσµικό πλαίσιο του
Β’ Πυλώνα που ανοίγει τον κατάλογο των δικαιούχων για τα περισσότερα επενδυτικά Μέτρα προσθέτοντας ως δυνητικά επωφελούµενους τους συλλογικούς φορείς του αγροτικού τοµέα ενώ παράλληλα επεκτείνει την γκάµα των επενδυτικών επιλογών στη µεταποίηση, για τους συνεταιρισµούς.
Ενδεικτικά οι οργανώσεις των παραγωγών θα µπορούν να ενταχθούν στα περισσότερα γεωργοπεριβαλλοντικά Μέτρα (νιτρικά, βιολογικά, αυτόχθονες φυλές κλπ), να φτιάξουν φάκελο για Σχέδια Βελτίωσης (συν 20% ενίσχυση), να πιστοποιήσουν οµαδικά το προϊόν τους και να έχουν συµβουλευτική στήριξη.

Συγχωνεύσεις οργανώσεων
Όσον αφορά την ενίσχυση για την ίδρυση και εκσυγχρονισµό µεταποιητικών µονάδων, οι δικαιούχοι που συνδέονται µε συγχωνεύσεις οργανώσεων παραγωγών θα λάβουν προσαύξηση στην ενίσχυση κατά 20% οπότε τα ποσοστά φτάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις 60% (∆υτ. Μακεδονία, Στ. Ελλάδα, Αττική), 70% (Αν. Μακεδονία, Θεσσαλία, Ήπειρος, ∆υτ. Ελλάδα, Κ. Μακεδονία, Ιόνιο, Πελοπόνησος, Κρήτη) και 90% (µικρά νησιά του Αιγαίου). Σηµειώνεται ότι σε περίπτωση από κοινού εγκατάστασης νέων γεωργών µαζί µε άλλους γεωργούς ή και νέους γεωργούς, η οργάνωση αυτή, µπορεί πλέον να λάβει το πριµ πρώτης εγκατάστασης.

Για τα πρώτα βήµατα
Ένα βασικό εργαλείο στην προσπάθεια ενθάρρυνσης για τη σύσταση οµάδων και οργανώσεων παραγωγών στα πλαίσια των Προγραµµάτων, θα είναι το Μέτρο 9 που θα προσφέρει ετήσια στήριξη σε νεοσύστατους φορείς για την κάλυψη των οργανωτικών δαπανών. 
∆ικαιούχοι θα είναι νέες οµάδες και οργανώσεις παραγωγών, οι οποίες αναγνωρίζονται επίσηµα από την αρµόδιες αρχές. Περιορίζεται σε οµάδες και οργανώσεις παραγωγών που ανήκουν στην κατηγορία των Πολύ Μικρών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΜΜΕ), όπως αυτές ορίζονται στη σύσταση της Επιτροπής (2003/361/ΕΚ).
Η ενίσχυση θα είναι πενταετής και θα καταβάλλεται ως κατ’ αποκοπή ποσό και µέχρι 100.000 ευρώ, µε σκοπό την επίτευξη των στόχων του επιχειρηµατικού τους σχεδίου.
Για το σκοπό του παρόντος µέτρου:
-οι οµάδες παραγωγών φυτικής παραγωγής πρέπει να έχουν ελάχιστο αριθµό µελών, τους 10 παραγωγούς,
-οι οµάδες παραγωγών ζωικής παραγωγής πρέπει να έχουν ελάχιστο αριθµό µελών, τους 5 παραγωγούς,
-οι οργανώσεις παραγωγών φυτικής και ζωικής παραγωγής έχουν τον ελάχιστο αριθµό µελών ως προβλέπεται στο αντίστοιχο εθνικό θεσµικό πλαίσιο.

Βρείτε εδώ oλόκληρο το φάκελο από το 537ο φύλλο της Agrenda: Neos B pylwnas 2014-2020.pdf



http://www.agronews.gr/