Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Να πει ΝΑΙ η Κατερίνη για κέντρο φιλοξενίας

Το θέμα για το προσφυγικό αναβλήθηκε (ήταν πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση από τον Άλλο δρόμο) και θα συζητηθεί σε επίπεδο επικεφαλής παρατάξεων όταν επιστρέψει ο δήμαρχος από την Αθήνα.
Ελπίζουμε ο κ. Χιονίδης να μεταπεισθεί και να προτείνει να αναλάβει και η Κατερίνη ένα κομμάτι από την φιλοξενία των προσφύγων - μεταναστών μιας και η πρόταση πολλών δημάρχων είναι να επιμεριστεί η φιλοξενία τους σε πολλά κέντρα υποδοχής κατά μήκος της Εθνικής Οδού.
Είναι καιρός οι δήμαρχοι και οι τοπικοί κοινωνίες με δεδομένο το πρόβλημα του ουσιαστικού κλεισίματος των βόρειων συνόρων και τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων - μεταναστών στην πατρίδα μας να προτείνουν και να δεχτούν να αναλάβουν και αυτοί ένα μέρος του βάρους της φιλοξενίας τους, αλληλέγγυοι τόσο στους ίδιους τους μετανάστες - πρόσφυγες όσο και στις τοπικές κοινωνίες που σήμερα στενάζουν από τους πρόσφυγες μετανάστες που υπερβαίνουν τα όρια αντοχής των δομών φιλοξενίας τους όπως στην Ειδομένη, στα νησιά μας, στο Σχιστό κλπ.
Ας πούμε λοιπόν να γίνει και στην ευρύτερη περιοχή μας ένα κέντρο φιλοξενίας στα πλαίσια ενός γενικότερου προγραμματισμού, με ανθρώπινες συνθήκες και διασφαλίζοντας την ασφάλειά του και την ασφάλεια των περιοίκων για να βοηθήσουμε και εμείς τόσο τους πρόσφυγες - μετανάστες όσο και τη χώρα μας δεχόμενοι μέρος του βάρους της φιλοξενίας.
Αλλά η λύση βρίσκεται στο σταμάτημα του πολέμου στη Συρία, και στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ - Αμερικής στην Μ. Ανατολή και στην Βόρεια Αφρική, στο σταμάτημα της πείνας και την οικονομική βοήθεια σε αυτές τις χώρες ώστε να μπορούν να σώσουν τους κατοίκους τους από τη φτώχεια. Αλλά μέχρι τότε ας μοιραστούμε στην πατρίδα μας το βάρος της φιλοξενίας. Εμπρός κ. Χιονίδη.

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος
πρώην δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης