Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Δεκτό επί της αρχής το σχέδιο ανασυγκρότησης της ΕΒΖ

«Από την Τράπεζα Πειραιώς, έχει γίνει αποδεκτό το σχέδιο ανασυγκρότησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης έχει ήδη συμφωνηθεί το πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους της και απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο υλοποίησης του».
Αυτό υποστηρίζει η εταιρεία σε ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο. Παράλληλα, εκφράζει την αισιοδοξία ότι από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει η εξόφληση των παραγωγών και η εξομάλυνση της λειτουργίας της Επιχείρησης. Με βάση αυτά τα δεδομένα, όπως υπογραμμίζει η Γεωπονική Διεύθυνση της EΒΖ εργάζεται ήδη για τη διανομή των σπόρων και στην περιοχή της Ορεστιάδας καθώς εκτιμά ότι φέτος είναι μια καλή χρονιά από όλες τις απόψεις και η EΒΖ πρέπει να επωφεληθεί από τη θετική συγκυρία.
Σε κάθε περίπτωση  το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ζαχαροβιομηχανίας αποτελεί την ύστατη ευκαιρία για την επιβίωση της και σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπει:
- Γενναίες περικοπές στους μισθούς των εργαζομένων με μειώσεις 30% έως 40%.
- Εκτεταμένη αναδιάρθρωση των δανείων που μπορεί να φτάσουν ως και το 60% του σημερινού ανοίγματος.
- Πώληση των περισσότερων  «μη παραγωγικών ακινήτων» της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένων και των δύο θυγατρικών εταιρειών της ΕΒΖ στη Σερβία.
Στόχος είναι η προβληματική εταιρεία να εξυγιανθεί οικονομικά και να ξαναγίνει ανταγωνιστική σε όρους κόστους παραγωγής με ορίζοντα το 2018 οπότε απελευθερώνονται οι εισαγωγές ζάχαρης, και, ει δυνατόν, μέχρι τότε η ΕΒΖ να έχει πουληθεί σε στρατηγικό επενδυτή ο οποίος θα επενδύσει νέα κεφάλαια ώστε να μην αφανιστεί η τευτλοκαλλιέργεια στην Ελλάδα.
Και ενώ οι εξελίξεις τρέχουν, υπενθυμίζεται  η απόφαση της διοικούσας επιτροπής του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, για την αναστολή από την 1η Μαρτίου της διαπραγμάτευσης της μετοχής της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η απόφαση ελήφθη καθώς κρίθηκε ότι δεν διασφαλίζεται η πλήρης και ορθή πληροφόρηση που απαιτείται για την ενημέρωση των επενδυτών και συνακόλουθα δεν διασφαλίζεται η ομαλή λειτουργία της αγοράς των μετοχών της εταιρείας. Μάλιστα, όπως διευκρινίζεται, η αναστολή της διαπραγμάτευσης θα διαρκέσει έως ότου ο ορκωτός ελεγκτής λογιστής διατυπώσει μη διαφοροποιημένη γνώμη επί των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας.
Ολόκληρη η ανακοίνωση
Η νέα Διοίκηση της EΒΖ έθεσε ως προτεραιότητα την εκπόνηση ενός ρεαλιστικού Επιχειρησιακού Σχεδίου για την επιβίωση της EΒΖ. Στόχος είναι η μείωση του παραγωγικού κόστους στα επίπεδα των αντίστοιχων Ευρωπαϊκών ζαχαρουργείων ως προϋπόθεση για την επιβίωση και την ανάπτυξη της Επιχείρησης.
Με το Επιχειρησιακό Σχέδιο αυτό, η Διοίκηση της EΒΖ διαμορφώνει το πλαίσιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Επιχείρησης, τη βιωσιμότητά της, καθώς και την ανάπτυξη της τευτλοπαραγωγής στην χώρα μας.
Η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου είναι μεγάλη, δύσκολη αλλά ενδιαφέρουσα πρόκληση. Απαιτεί μεθοδική και επίμονη προσπάθεια από όλους τους συνεργαζόμενους παράγοντες: τευτλοπαραγωγούς, εργαζόμενους, χρηματοδοτικούς φορείς, πελάτες και προμηθευτές.
Όλοι έχουν συμφέρον από μια ενεργή και κερδοφόρα EΒΖ και στη βάση αυτή δημιουργείται η κοινότητα συμφερόντων που είναι απαραίτητη για την ανασυγκρότηση της EΒΖ. Η Διοίκηση της EΒΖ οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον συντονισμό όλων των συμβαλλόμενων μερών, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να είναι θετικό.
Η ΕΒΖ έχει τεράστιες δυνατότητες που τα τελευταία πολλά χρόνια είχαν ενταφιαστεί από κακοδιαχείριση, αδιαφορία για τις παραγωγικές εγκαταστάσεις και σχεδόν εγκληματικές αποφάσεις για εμπορικά θέματα.
Με ισχυρή παρουσία στη Σερβία και ως μοναδικός παραγωγός ζάχαρης στην Ελλάδα, η EΒΖ είναι αντικειμενικά ισχυρός παράγων στη Βαλκανική αγορά των 65.000.000 καταναλωτών. Με εξελίξεις που αναβαθμίζουν τη θέση της χώρας μας, στην αγορά και διακίνηση της ζάχαρης, η EΒΖ οφείλει να αναδειχθεί σε κύριο παράγοντα στον χώρο της ζαχαρουργίας και να συμβάλλει θετικά στην Εθνική οικονομία.
Στις σημερινές συνθήκες και στην κατάσταση που βρίσκεται η εταιρία, ο σχεδόν μοναδικός τρόπος χρηματοδότησης της EΒΖ είναι από το τραπεζικό σύστημα, οπότε η συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς είναι απαραίτητη και χρήσιμη για όλους.
Από την Τράπεζα Πειραιώς, έχει γίνει αποδεκτό το σχέδιο ανασυγκρότησης της ΕΒΖ έχει ήδη συμφωνηθεί το πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους της EΒΖ και απομένουν οι τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο υλοποίησης του.
Άμεση συνέπεια αυτής της συμφωνίας είναι το ότι από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει η εξόφληση των παραγωγών και η εξομάλυνση της λειτουργίας της Επιχείρησης.
Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Γεωπονική Διεύθυνση της EΒΖ εργάζεται ήδη για τη διανομή των σπόρων και στην περιοχή της Ορεστιάδας. Φέτος, είναι μια καλή χρονιά από όλες τις απόψεις και η EΒΖ πρέπει να επωφεληθεί από τη θετική συγκυρία και θα το κάνει.».
Διπλό το στοίχημα
Αναμφίβολα το στοίχημα είναι μεγάλο τόσο για την Τράπεζα Πειραιώς η οποία καλείται να διαχειριστεί αποδοτικά τα δάνεια της ΕΒΖ ύψους 160 εκατ. ευρώ που απέκτησε όταν απορρόφησε το υγιές  κομμάτι της Αγροτικής Τράπεζας, αλλά και για την κυβέρνηση η οποία αφενός επιδιώκει να διασώσει την βιομηχανία απαλλάσσοντας την από νοοτροπίες και βαρίδια του παρελθόντος.
Εξάλλου, μετά και την ανακοίνωση της ΕΒΖ φαίνεται ότι ανοίγει ο δρόμος για κάποιου είδους προσύμφωνο με την Τράπεζα Πειραιώς για την περαιτέρω χρηματοδότηση της εταιρείας η οποία εκτός από τις οφειλές 8 εκατ. ευρώ χρειάζεται να διασφαλίσει άμεσα άλλα 5-6 εκατ. ευρώ σε κεφάλαια κίνησης.
Η πρόταση που βρίσκεται υπό συζήτηση σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση δανείων ύψους 160 εκατ. ευρώ προβλέπει:
- την διατήρηση μιας βασικής οφειλής προς την τράπεζα Πειραιώς της τάξης των 50 – 60 εκατ. ευρώ η οποία θα εξυπηρετείται κανονικά.
- την μετατροπή ποσού 50 ευρώ σε δάνειο «balloon», η αποπληρωμή του οποίου θα παγώσει με απώτερο στόχο να διαγραφεί στο μέλλον εφόσον αποπληρωθεί η βασική οφειλή.
- την ανταλλαγή του υπόλοιπου δανείου ύψους 50 εκατ. ευρώ που οφείλεται στην Πειραιώς με ακίνητα της ΕΒΖ τα οποία χαρακτηρίζονται ως «μη παραγωγικά» όπως τα δύο ζαχαρουργεία της εταιρείας στις Σέρρες και στην Ορεστιάδα, και πολύ πιθανόν την «εξαγορά» των δύο θυγατρικών της εταιρείας στη Σερβία οι οποίες αποφέρουν πάνω από το 50% των πωλήσεων.

(Μαρία Γιουρουκέλη για το agronews.gr)