Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

"ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ: ΕΜΠΟΡΙΟ ΦΟΒΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ" - Εξαιρετικό άρθρο του Νίκου Σαλπιστή

Αν έχεις ήδη στοχοποιήσει κάποιον για Χ λόγους θα βρεις χίλιες δυο δικαιολογίες για να του επιτεθείς, ασήμαντους,προσχηματικούς, ανύπαρκτους.

Και αυτή τη στιγμή έχουν στοχοποιηθεί οι πρόσφυγες, ευτυχώς από μια μικρή μερίδα του ελληνικού λαού, που κι αυτή δεν είναι ενιαία.
Άλλοι φοβούνται  τους τζιχαντιστές, άλλοι ότι θα χάσουν τη δουλειά τους, άλλοι ότι θα ισλαμοποιηθούμε (δεν λένε από ποιους και γιατί, την ώρα που καταπίνουν την αμερικανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας  εδώ και δεκαετίες) και άλλοι συστηματικά καλλιεργούν και διογκώνουν βάσιμους ή αβάσιμους φόβους  για να στρέψουν την οργή του κόσμου για τα όσα παθαίνει τα τελευταία χρόνια ενάντια σε ανυπεράσπιστους ανθρώπους και όχι ενάντια σε αυτούς που μας έφεραν ως εδώ.
Η αόριστη δήλωση του πρόεδρου του Επιμελητηρίου Πιερίας ότι  «φίλοι μου μου είπαν ότι έχουμε ακυρώσεις ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 40% των κρατήσεων από τα τουριστικά πρακτορεία για την Πιερία»  έγινε  «ΜΕΙΩΣΗ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ 40%».

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Όπως διατυπώθηκε από τον πρόεδρο, μπορεί να υποθέσει κανείς, ότι  το ποσοστό των ακυρώσεων μπορεί να έφτασε για έναν 40% και για ενενήντα εννιά σε 1%, οπότε θεωρητικά το ποσοστό των ακυρώσεων μπορεί να είναι 1,39%( αν δεν κάνω λάθος).
Ο ρατσιστής  θα πάρει την οροφή, θα τη γενικεύσει και θα μιλήσει για 40%. Σκοπός του δεν είναι η προστασία του τουρισμού, έτσι γενικά. Αν ήταν θα είχε διαμαρτυρηθεί για το πλήγμα που είχε υποστεί ο τουρισμός από τον πόλεμο του ΝΑΤΟ  κατά της Γιουγκοσλαβίας, από τη διέλευση και τις ασκήσεις αμερικανικών στρατευμάτων  στο Λιτόχωρο, θα είχε κατέβει σε καμία διαδήλωση, θα είχε διαμαρτυρηθεί για  τους μισθούς πείνας  και την ανασφάλιστη εργασία όσων εργάζονται σε τουριστικές επιχειρήσεις, θα είχε διαμαρτυρηθεί για τη φυγή ελληνικών κεφαλαίων και επιχειρήσεων στα Βαλκάνια , φυγή που στέλνει στην ανεργία χιλιάδες συμπατριώτες μας).
Ένα δεύτερο ζήτημα είναι ότι ο πρόεδρος δεν αναφέρει τις αιτίες των ακυρώσεων, στο βαθμό που υπάρχουν.
Βέβαια δεν θα φτάσουμε στο άλλο άκρο για να πούμε ότι δεν θα έχουμε επιπτώσεις από το προσφυγικό στην καθημερινή μας ζωή, . (Εδώ είχαμε απίστευτες ανατροπές τα τελευταία χρόνια χωρίς το προσφυγικό, φρόντισε για αυτό ο καπιταλισμός).
Οι επιπτώσεις αυτές θα μπορούσαν να είναι μικρότερες, αν  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ δεν κινούνταν μέσα στα ευρωενωσιακά και Νατοϊκά πλαίσια. Έπειτα μην ξεχνάμε ότι αντίστοιχο κλίμα ξενοφοβίας και πανικού καλλιεργούν και οι αντιδραστικές κυβερνήσεις των βαλκανικών χωρών, για να στρέψουν τη δυσαρέσκεια του κόσμου σε άλλη κατεύθυνση , γεγονός που επηρεάζει ένα μέρος του πληθυσμού.


ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ ΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ ΌΛΟΙ
Όμως εδώ κρίνεται ακριβώς ο ανθρωπισμός μας, η αρχαιοελληνική, για κάποιους, κληρονομιά μας, η χριστιανική, για κάποιους άλλους, υπόσταση μας, η προσφυγική καταγωγή μας, ΣΤΑ ΔΥΣΚΟΛΑ.
Γιατί πώς να το κάνουμε, όταν κινδυνεύουν δυο αγαθά αξιολογείς ποιο είναι πιο σημαντικό και το διασώζεις, σε βάρος του άλλου, λιγότερου σημαντικού αγαθού. Προτιμάς να σώσεις τη ζωή ενός μικρού παιδιού από την  αύξηση των κερδών ενός επιχειρηματία (στο βαθμό που η παρουσία των παιδιών ή και μεγαλυτέρων επηρεάζει τα κέρδη του).
Πολλοί κόπτονται για την τουριστική εικόνα της χώρας και ας έχουμε κάτω από το χαλί της υποδοχής χιλιάδες πνιγμένους. Ο ελληνικός λαός (και δεν εννοούμε την υποκριτική φιλανθρωπία), με τη στάση του σώζει για μια ακόμη φορά την τιμή των λαών όλης της Ευρώπης, όπως το έκανε και τη δεκαετία του 1940 με την πάλη του ενάντια στο φασισμό και το  ναζισμό.
Δεν μένουμε όμως μόνο στην αλληλεγγύη. Σχέδια εκμετάλλευσης του Προσφυγικού υπάρχουν και είναι γνωστοί όσοι τα εκπονούν. Είναι αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα και έχουν ονόματα , έστω και αν κάποιοι δεν τολμούν να τα πουν. Καπιταλισμός, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ ,Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παλεύουμε ενάντια στις αιτίες  που δημιουργούν το πρόβλημα , ενάντια στις στρατιωτικές επεμβάσεις των «φίλων» μας  της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ. Διώχνουμε τις ξένες στρατιωτικές βάσεις από τη χώρα μας (και αυτή τη στιγμή μόνο το ΚΚΕ αγωνίζεται γι αυτό το σκοπό).


Υ.Γ. Για να μην ξεχνιόμαστε.
Στην πρώτη φωτογραφία κάποια στρατεύματα  που κατασκήνωσαν στις ρίζες του Ολύμπου και δεν ήσαν ελληνικά.  Μόλις είχαν τελειώσει το έγκλημα στην Γιουγκοσλαβία. Τότε κάποιοι κοιμήθηκαν Νατοϊκοί (η «εθνική ευαισθησία» τους απουσίαζε) και σήμερα (δεκαπέντε χρόνια μετά) ξύπνησαν εθνικά ευαίσθητοι ενάντια στους πρόσφυγες.
Τότε η κατασκήνωση ξένων στρατευμάτων (πάνω από το Αλεξάνδρειο) και οι στρατιωτικές ασκήσεις στην Πιερία δεν έδιωχναν τους τουρίστες.

Στη δεύτερη φωτογραφία, κάποιοι στο Λιτόχωρο έδειχναν τον ένοχο από το 2001 και ας ήσαν λίγοι. Αν ακουγόντουσαν, οι πρόσφυγες θα ήσαν στα σπίτια τους…

Νίκος Σαλπιστής , μέλος της ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ