Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΑΙΩΝ

Το 3Ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο των Ελλήνων Σαρακατσαναίων οδηγός πορείας για το πάσχον Έθνος.

Δείγμα ανατάσεως του Ελληνισμού και αυτοσυνειδησίας.


Με το κυρίως επιστημονικό του πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις του έδειξε πόσο αστείρευτη πηγή γνώσεων είναι η Παράδοση και προσδιόρισε το εύρος των δυνατοτήτων και των εφεδρειών του Ελληνισμού ως συμαντικής έννοιας, με άφθαρτη προοπτική στο χώρο και το χρόνο.


Με τεράστια επιτυχία  ολοκληρώθηκε το 3ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο  Σαρακατσαναίων  από τις   4 έως και τις  6 Μαρτίου 2016.  με θέμα:  « Σαρακατσαναίοι, πορεία & προοπτική στο χώρο & στο χρόνο ».


Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία  Συλλόγων Σαρακατσαναίων  και υπό την Αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας,   στην πόλη της  Λαμίας.


Επιστήμονες –Ερευνητές παρουσίασαν και έθεσαν στη διάθεση του κοινού Νέες μελέτες και Νέα στοιχεία για την Κοινωνική , Οικονομική και Πολιτιστική παρουσία και συμβολή των Σαρακατσαναίων στο διάβα του χρόνου.


Σαν πρότυπο ενάρετου και ευσεβούς βίου, ανέδειξε, την Σαρακατσάνα Γυναίκα, η προσυνεδριακή εκδήλωση της  Παρασκευής, που πραγματοποιήθηκε  στο Κτίριο του Ο.Σ.Κ.στο πάρκο του λαού στην Στυλίδα,  σε συνεργασία με τον Δήμο Στυλίδας.


Μετά τον Αγιασμό, το Σάββατο 5 Μαρτίου και ώρα 10:00 π.μ, πραγματοποιήθηκε  η επίσημη τελετή έναρξης του συνεδρίου στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας παρουσία πλήθους κόσμου.


 Χαιρετίζοντας ο πρόεδρος της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, κ. Μουτσιάνας Ν. Γεώργιος το χαρακτήρισε ως ………….ένα  Επιστημονικό Συνέδριο αυτογνωσίας και ανίχνευσης της πραγματικότητας………… .και ως αντίρροπη δύναμη προς το άγνωστο που βαδίζουμε σήμερα.





Την εκδήλωση χαιρέτισαν:
Εκ μέρος της κυβέρνησης ο κ. Μάρκος Μπόλαρης.
Ο Γ. Γραμματέας του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτρης Κουτσούμπας
Ο πρώην υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας
Οι Σαρακατσαναίοι Βουλευτές κύριοι: Σαρακιώτης Ιωάννης και Κόκκαλης Βασίλειος
Ο Αντιπεριφερειάρχης Ν. Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος
Ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Νίκος Σταυρογιάννης
Ο Δήμαρχος Στυλίδας κ. Απόστολος Γκλέτσος.
Ο Επίτιμος Αρχηγός Γ.Ε.Σ. κ.  Κωνσταντίνος Ζιαζιάς
Οι πρώην Αντιπρόεδροι της Βουλής κύριοι Νίκος Κατσαρός και Γεώργιος Σούρλας


Κατά την διάρκεια των διήμερων εργασιών του συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν  εισηγήσεις από εξαίρετους επιστήμονες με θεματολογία σχετική με τον αξιακό χώρο, τα εικαστικά μας έργα, την άυλη πολιτιστική κληρονομιά, την οικονομική οργάνωση, τα γεναιολογικά δέντρα, την πορεία και την προοπτική στον χώρο των μουσείων, την συμβολή του έντυπου και περιοδικού τύπου των συλλόγων, την ιδεολογική και συμβολική συγκρότηση της Σαρακατσάνικης χορευτικής ταυτότητας, τογλωσσικό ιδίωμα, το δίκαιο των Σαρακατσαναίων,την ενδυμασία και γενικότερα αναλύθηκαν οι πτυχές της ιστορίας των Σαρακατσαναίων.


Επίσης   πραγματοποιήθηκε  «ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΤΡΑΠΕΖΑ»  ανταλλαγής απόψεων και προβληματισμών των συνέδρων με θέμα: «Σαρακατσαναίοι Πορεία και Προοπτική στον Χώρο και στον Χρόνο.
Καθ όλη την διάρκεια του 3ου Διεθνές Επιστημονικού Συνεδρίου Σαρακατσαναίων υπήρχαν παράλληλες εκδηλώσεις τις οποίες μπορούσαν να παρακολουθήσουν όλοι οι επισκέπτες του Συνεδρίου.
Στους  συμμετέχοντες χορηγήθηκαν  πιστοποιητικά  παρακολούθησης στο τέλος των εργασιών του Συνεδρίου.
Το Σάββατο βράδυ πραγματοποιήθηκε παραδοσιακό Σαρακατσάνικο γλέντι στο κοσμικό κέντρο «ΑΡΙΩΝ»  στην Λαμία.
Την Παρουσίαση και τον Συντονισμό της εκδήλωσης είχαν  η κ. Ελένη Μακρυγιάννη εκπαιδευτικός  και ο κ. Κονούκλας Δημήτρης επίσης εκπαιδευτικός .