Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΜΙΤΤ στη Μόσχα

  Σοφία Μαυρίδου: «Ο  τουρισμός και ο πολιτισμός μπορούν  να αποτελέσουν  μοχλοί  ανάπτυξης της τοπικής  οικονομίας και να παίξουν  καταλυτικό ρόλο στην έξοδο της χώρας από την κρίση»

Σε μια από τις σημαντικότερες διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, στη Διεθνή Τουριστική Έκθεση της Μόσχας, «Moscow International Travel & Tourism Exhibition», που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 23 – 26 Μαρτίου 2016, συμμετείχε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ,μέσα από το περίπτερο του ΕΟΤ στο stand της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών η  Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ανέδειξε στη ρωσική αγορά, το ποικίλο τουριστικό προϊόν της περιοχής και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα-μέσα από το υλικό που διανεμήθηκε-που την καθιστούν δημοφιλή και ανταγωνιστική.


Αισιόδοξα τα μηνύματα που έλαβε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας από τη συμμετοχή της για τη θερινή περίοδο, καθώς αξιοσημείωτο ήταν το ενδιαφέρον Ρώσων επαγγελματιών του τουρισμού και άλλων χωρών αλλά και το κοινού για την περιοχή.

Με σκοπό να κερδίσει μια από τις σημαντικές τουριστικές αγορές, τη ρωσική, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ,κ Σοφία Μαυρίδου, παρουσίασε το φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς με το παγκόσμιο μνημείο φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς τον Όλυμπο, τα μνημεία, τη γαστρονομία, τις ποικίλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού, την ιστορία και τον πολιτισμό, τα ήθη και έθιμα, τις τουριστικές υποδομές κ.ά. 


 Δίνοντας έμφαση στο θρησκευτικό-προσκυνηματικό και αρχαιολογικό τουρισμό που έλκουν τους Ρώσους τουρίστες η κ. Μαυρίδου ανέδειξε τα θρησκευτικά μνημεία  με στόχο την αύξηση της τουριστικής κίνησης και πραγματοποίησε εποικοδομητικές συναντήσεις εργασίας με φορείς τουρισμού της Ρωσίας, στο πλαίσιο  των στοχευμένων ενεργειών  προώθησης του τουριστικού προϊόντος της Πιερίας  στο εξωτερικό και ειδικότερα στη Ρωσία, αποκομίζοντας θετικά μηνύματα για τη φετινή τουριστική σεζόν στην Πιερία. Επιπρόσθετα, η  Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας συναντήθηκε στο stand της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με την  αναπληρώτρια υπουργό Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, το Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ, κ. Δημήτρη Τρυφωνόπουλο και τη Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού με έδρα τη Μόσχα , κα Θεοδώρα Γιαννίτση .Παράλληλα παραχώρησε συνέντευξη στην εκπομπή «Sputnik Express» στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων  με το δημοσιογράφο Δημήτρη Λιάτσο.


Η αύξηση της τουριστικής κίνησης, η προσέλκυση ξένων τουριστών, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η προώθηση στην τουριστική αγορά του πλούσιου τουριστικού προϊόντος της Πιερίας, αποτελούν μέρος του στρατηγικού τουριστικού μάρκετινγκ της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, που δυναμικά εκπροσωπήθηκε από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη και κατ΄επέκταση την οικονομική ανάταση της περιοχής. «Ο  τουρισμός και ο πολιτισμός μπορούν να αποτελέσουν μοχλοί ανάπτυξης της τοπικής  οικονομίας και να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην έξοδο  της χώρας από την κρίση» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Σοφία Μαυρίδου, επισημαίνοντας την ανάγκη αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος και τη στήριξη νέων μορφών τουρισμού.

Στο πλαίσιο του Έτους Ελλάδα-Ρωσία 2016, η Περιφερειακή Ενότητα  Πιερίας έχει προτείνει την ένταξη της προβολής των μακεδονικών ψηφιδωτών στο Πρόγραμμα Εκδηλώσεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στο Δίον υπάρχει το Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών, στο οποίο λειτουργεί εργαστήριο της τέχνης του ψηφιδωτού, ενώ κάθε καλοκαίρι διοργανώνονται εκεί εκθέσεις με έργα καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα.


Για τον σκοπό αυτό, έγιναν επαφές της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας  με την εκπρόσωπο του μεγαλύτερου Πανεπιστημίου της Μόσχας Λομονόσοφ, Καθηγήτρια κα Klimova Ksenia. Αξίζει να σημειωθεί ότι προγραμματίζεται να διοργανωθεί τον Οκτώβριο σε χώρο του Πανεπιστημίου ειδική έκθεση Μακεδονικών ψηφιδωτών και εκμάθηση της αρχαίας τέχνης του ψηφιδωτού σε φοιτητές της Σχολής Ελληνικής Φιλολογίας.

Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού της ΠΚΜ κα Σοφία Μαυρίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής και Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΚΜ, κ. Ιωάννης Γιώργος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι, κ. Θεόφιλος  Τεληγιαννίδης από την Π.Ε. Ημαθίας και κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος από την Π.Ε. Σερρών και υπηρεσιακοί παράγοντες, μέλη της Ομάδας Τουρισμού της Π.Κ.Μ.