Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

«HOUSE/WORKS: Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΣΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ» - ΕΡΓΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η λειτουργία της έκθεσης με τίτλο «House/works: Η αρχιτεκτονική στη ζωγραφική», στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Casa Bianca.

Μέσα από μια επιλογή παλαιότερων και νεότερων έργων από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης, η έκθεση επικεντρώνεται στην απόδοση του μεμονωμένου αρχιτεκτονήματος ή του αστικού τοπίου, όπως αυτό εμφανίζεται στο προσωπικό ιδίωμα των ζωγράφων ή των χαρακτών, μέσω της διάσωσης της πραγματικής εικόνας ή της μνήμης της, την παρουσία, την απουσία ή τον υπαινιγμό του ανθρώπου που βιώνει τον κτισμένο χώρο, τα περιγραφικά στοιχεία ή τον αφηρημένο χαρακτήρα και τονίζει την ποικιλομορφία του συνόλου και τον πλούτο των εικόνων.
Η αρχιτεκτονική, περισσότερο από κάθε άλλη μορφή τέχνης, είναι συνυφασμένη με το βιωμένο χώρο, γεγονός που καθιστά την απεικόνισή της στη ζωγραφική επιφάνεια, έναν προσφιλή προορισμό. Η παρούσα περιοδική έκθεση δεν θα ήταν δυνατόν να καλύψει απόλυτα το θέμα, ωστόσο αποτελεί μια αφορμή για περαιτέρω αναζήτηση, σε μια εποχή που οι διαχωρισμοί έχουν καταργηθεί και ο όρος εικαστικός καλλιτέχνης έχει στεγάσει κάθε διαχωρισμό και εξειδικευμένη καλλιτεχνική κατεύθυνση.
Στο πλαίσιό της, συνδυάζεται η γεωμετρικότητα του Μόραλη, η οπτική ένταση του Αστεριάδη, η αφαίρεση του Μπουζιάνη, ο παγωμένος ρεαλισμός του Ζαφειριάδη και η μεταφυσικότητα του Καραβούζη, αλλά και  η υπόνοια του οικοδομήματος και η αφαιρετική υλικότητα στα σπαράγματα των τοίχων του Κεσσανλή, η διάφανη και μνημειακή γεωμετρία της Δουραλή και ο ναΐφ συγκινησιακός χαρακτήρας του Παπανάκου. Το - αστικό ή μη - δομημένο περιβάλλον, είναι παρόν με διαφορετικούς ζωγραφικούς και εννοιολογικούς τρόπους και προθέσεις, ως το οίκημα που στεγάζει την ίδια τη ζωή και μετέχει στη δυναμική της.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Απριλίου 2016 και θα λειτουργεί από Τρίτη έως Παρασκευή, κατά τις ώρες 10.00 έως 17.00 και το Σάββατο, από τις 11.00 έως τις 15.00, με ελεύθερη είσοδο.