Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Διοργάνωση 2ου Υπαίθριου Παζαριού με σκοπό να στηθεί η σχολική βιβλιοθήκη του 19ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης

 Υπαίθριο Παζάρι για δημιουργία βιβλιοθήκης στο 19ο Δημοτικό Κατερίνης

ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΕ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ



Με σκοπό τη δημιουργία σχολικής βιβλιοθήκης, το 2ο Υπαίθριο Παζάρι του διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 19ου Δημοτικού Σχολείου Κατερίνης, την περασμένη Παρασκευή 8/4 στην πλατεία Ελευθερίας στην Κατερίνη.


Την προσπάθεια του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 19ου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου Κατερίνης συνέδραμαν ως συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, το 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης - τμήμα ΟΜ.Ε.Κ.ΕΝ, ο Σύλλογος Προστασίας Παιδιών «Βενιαμίν», το Διαβαλκανικό Ινστιτούτο για Εκπαιδευτική και Οικονομική Ανάπτυξη, ο Σύλλογος Εικαστικών Καλλιτεχνών Πιερίας, η Κοινωνική Κουζίνα Αλληλεγγύης, η Οικολογική ομάδα «Μητέρα Γη», η Πρωτοβουλία του Πέλεκα καθώς επίσης και η Ένωση Συγγραφέων Κατερίνης. 


 Το παζάρι

Το παζάρι λειτούργησε όλη την ημέρα, από τις 9.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ, η ανταπόκριση συμπολιτών στο κάλεσμα των διοργανωτών για συλλογή αντικειμένων ήταν συγκινητική ενώ τις δικές τους προσφορές έκαναν τα καταστήματα «The Craft of Raven», το «Μαγικό Ραβδί» και η «Ρεζέρβα».


Επιπλέον, έντονο ήταν και το ενδιαφέρον των περαστικών για αγορά πασχαλινών λαμπάδων που κατασκεύασαν μέλη του σχολείου, παιδιά, γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί, ενδιαφέρον όμως υπήρχε και για αγορά ενδυμάτων, σκευών και συσκευών, παιχνιδιών και στολιδιών καθώς και άλλων χρηστικών αντικειμένων.


Πάντως, τα παιδιά κάποιων γονέων του σχολείου που παραβρέθηκαν στο μεγαλύτερο διάστημα της εκδήλωσης, έδωσαν ένα ευχάριστο και δημιουργικό «παρών» όχι μόνο με τις παρουσίες τους, τις φωνούλες και τα παιχνίδια τους, αλλά και με τις ζωγραφικές τους δημιουργίες οι οποίες εντυπωσίασαν αρκετούς περαστικούς.


Έσοδα από επαναχρησιμοποίηση χρηστικών αντικειμένων

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «με τα έσοδα από το παζάρι θα μπορέσουμε να τοποθετήσουμε δάπεδο φιλικό για τη χρήση της βιβλιοθήκης από τα παιδιά μας, θα βάλουμε βιβλιοθήκες και βιβλία. Θα δημιουργήσουμε «γωνιές» στις οποίες τα παιδιά του σχολείου θα μπορούν να πραγματοποιούν εργασίες και αναγνώσεις».


Όσο για την επαναχρησιμοποίηση των χρηστικών αντικειμένων που προσφέρθηκαν έναντι συμβολικού τιμήματος, οι διοργανωτές επισημαίνουν ότι «πλήθος αντικειμένων που σπαταλήθηκε τόση ενέργεια και πρώτες ύλες για την κατασκευή τους και βρίσκονταν σε αχρηστία έως τώρα, θα γίνουν και πάλι χρήσιμα. Όποιος τα αποκτά, συμβάλλει στη μη παραγωγή νέων προϊόντων. Να μην ξεχνάμε ότι ήδη το οικολογικό μας αποτύπωμα είναι μεγάλο λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης κατανάλωσης ενέργειας.


Σύμφωνα με έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2008» της WWF, η ανθρωπότητα κατανάλωνε (έως τότε) περίπου 30% παραπάνω πόρους από όσους μπορούσε ετησίως να αναπληρώνει ο πλανήτης. Το οφείλουμε στις επόμενες γενιές, στα παιδιά μας και στην γη, να κάνουμε οικονομία φυσικών πόρων. Με την επαναχρησιμοποίηση και αξιοποίηση μειώνουμε τον χώρο των χωματερών και των αποβλήτων από την παραγωγή τους». 


 Ευχαριστίες

Οι διοργανωτές ευχαριστούν όλους τους φορείς που είχαν τη χαρά να συνεργαστούν μαζί τους στο πλαίσιο προσπάθειας για δημιουργία βιβλιοθήκης στο 19ο Δημοτικό Σχολείο. «Αξίζει να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα αυτής της δράσης είναι πολύπλευρο. Τα υπαίθρια παζάρια συμβάλλουν στην επικοινωνία και αλληλοβοήθεια. Συνάνθρωποι μας που αδυνατούν να αγοράσουν κάποιο αντικείμενο που χρειάζονται, έχουν την ευκαιρία να το αποκτήσουν σε συμβολικές τιμές.


Το δικό μας υπαίθριο παζάρι μάς δίνει τη μεγάλη ικανοποίηση της συνεργασίας με όλους τους συνανθρώπους μας που είχαν τη διάθεση να προσφέρουν, αλλά και τα σχολεία, τους φορείς και τους συλλόγους που αφιερώνουν εθελοντικά τον χρόνο τους για ένα κοινό και δημιουργικό σκοπό!», επισημαίνεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών. 


Συμμετείχε και η Ένωση Διαβητικών Ν.Πιερίας