Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Τέλη του 2016 ξεκινούν οι εργασίες επέκτασης των δικτύων φυσικού αερίου στην Κατερίνη

Η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν σε όλο και μεγαλύτερα τμήματα της χώρας να τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο, αποτελεί στρατηγική επιλογή για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επισημαίνει ο Υπουργός Παναγιώτης Σκουρλέτης απαντώντας στην ερώτηση με αριθμ. πρωτ. 1455/26-11-15 της κα. Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, βουλεύτριας Πιερίας, με θέμα: «Σύσταση Ε.Π.Α. (Εταιρεία Παροχής Αερίου) Κεντρικής Μακεδονίας», την οποία είχαν συνυπογράψει και άλλοι βουλευτές της Κεντρικής Μακεδονίας, μεταξύ αυτών και οι βουλευτές του Νομού Πιερίας, Χαρίλαος Τζαμακλής και Αστέριος Καστόρης.
Σύμφωνα με την απάντηση, στα τέλη του 2016 θα ξεκινήσουν οι εργασίες επέκτασης των δικτύων διανομής σε πέντε πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας, μια εκ των οποίων είναι η Κατερίνη. Η ολοκλήρωσή τους, όπως αναφέρεται, εκτιμάται ότι θα είναι μέσα στα χρονικά όρια του ΣΕΣ 2014-2020 και όλο το χρονικό διάστημα που θα εκτελούνται οι εργασίες, τα δίκτυα θα τίθενται σε ταυτόχρονη λειτουργία, με την προϋπόθεση ότι κατά μήκος των αγωγών θα έχουν βρεθεί τελικοί καταναλωτές οι οποίοι θα έχουν υπογράψει σύμβαση σύνδεσης.
«Η ενέργεια είναι ένα πρωταρχικό αναπτυξιακό  κοινωνικό αγαθό και η προώθησή της  σε προσιτή τιμή τόσο για τους πολίτες όσο και για τις επιχειρήσεις αποτελεί βασική προτεραιότητα της ελληνικής ενεργειακής πολιτικής» επισημαίνεται στην απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.
Στην ανάγκη ολοκλήρωσης των δικτύων, θέμα που είχε τεθεί στο πλαίσιο της κατατεθείσας κοινοβουλευτικής ερώτησης, αναφέρθηκε και  ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, από τις Σέρρες, στη συνεδρίαση  του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, πριν από λίγες μέρες.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου στα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας, εκτός Θεσσαλονίκης, ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε προτεραιότητα της Περιφέρειας στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) είναι να ενταχθεί η επέκταση του δικτύου του φυσικού αερίου σε όσο το δυνατόν περισσότερα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας.
«Γι' αυτό το λόγο», είπε, «έχουμε κάνει ως διοίκηση της Περιφέρειας διαδοχικές συναντήσεις με το αρμόδιο Υπουργείο, τη ΔΕΠΑ και την ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, όπου προγραμματίζουμε και τα έργα και τους απαιτούμενους πόρους μέσω του νέου ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) για τη χρηματοδότηση της επέκτασης».


Ο σχετικός σύνδεσμος από την απάντηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας: 

Ο σχετικός σύνδεσμος με το πλήρες κείμενο της ερώτησης, όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων: