Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

"Κάτι διαφορετικό συμβαίνει στην Κατερίνη…" Γράφει η Όλγα Ιωαννίδου - Η αφισοκόλληση στην Κατερίνη

Κάτι διαφορετικό συμβαίνει στην Κατερίνη…
Γράφει η Όλγα Ιωαννίδου

Όσοι παρευρέθησαν την 26η Μαρτίου στο «Πρώην Αρχοντικό Τσαλόπουλου», είχαν την ευκαιρία να
παρακολουθήσουν μια έκθεση πρωτότυπη κι ως εκ τούτου διαφορετική. Η έκθεση αφορούσε την τοιχοκόλληση στον προαύλιο χώρο του ως άνω αρχοντικού πορτραίτων με τη μορφή ασπρόμαυρης αφίσας που αναπαρίσταναν αγαπημένους ήρωες του ελληνικού και ξένου κινηματογράφου. Η προσεκτική επιλογή των πορτραίτων έγινε με γνώμονα τον σεβασμό στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό και την πλήρη εναρμόνιση της έκθεσης με τον περιβάλλοντα χώρο. Άλλωστε αυτή την διαπίστωση μπορούσε να την κάνει ο οποιοσδήποτε παρευρισκόμενος που είχε μάλιστα την ευκαιρία να εισέρθει και στο εσωτερικό του Αρχοντικού.  Μ’ αυτόν τον εντυπωσιακό τρόπο εγκαινιάστηκε το Φεστιβάλ «Κινηματογραφικά Αφιερώματα» της Κινηματογραφικής Λέσχης Κατερίνης, η οποία ενσωμάτωσε επιτυχώς στο πλούσιο πρόγραμμά της το POP (PRESENT OCCUPANT PROJECT).
Στα πλαίσια αυτής της γιορτής έκανε την πρεμιέρα του το POP (PRESENT OCCUPANT PROJECT) με τον υπότιτλο «Παίξε ξανά», το οποίο είχε ήδη διανύσει χιλιόμετρα δημιουργικής απασχόλησης και ψυχαγωγίας όλων των συμμετεχόντων σ’ αυτό. Προηγήθηκε η ανοιχτή πρόσκληση για συλλογή φωτογραφιών εμπνευσμένων από τον κινηματογράφο προ της δεκαετίας του ’70, της εμπνεύστριας της ιδέας, της εικαστικής καλλιτέχνιδος, Γεωργίας Μπούκλα, η οποία τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιείται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η ανταπόκριση από την αρχή ήταν μεγάλη σε Ελλάδα κι Αγγλία, αλλά για καθαρά συναισθηματικούς λόγους, επιλέχθηκε η Κατερίνη, γενέτειρα της Γεωργίας Μπούκλα, να φιλοξενήσει πρώτη τους καρπούς της δημιουργικής δράσης των συμμετεχόντων. Σε πολλά σημεία της πόλης και προσεχώς σε περισσότερα, σε συνεργασία πάντα με τον Δήμο Κατερίνης, οι ασπρόμαυρες αφίσες κοσμούν τοίχους δημόσιων κτιρίων επεμβαίνοντας αισθητικά στο αστικό περιβάλλον. Πώς ξεκίνησαν όμως όλα;;
Όλα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2015 μέσα από ένα τριήμερο εργαστήρι που φιλοξενήθηκε στο «The craft of Raven» στην Κατερίνη. Το κάλεσμα αφορούσε την επανεξέταση της απεικόνισης της γυναικείας εικόνας ειδικά σε περιόδους οικονομικής και κοινωνικής αστάθειας μέσα από χαρακτηριστικούς γυναικείους κινηματογραφικούς ρόλους. Γι’ αυτό και επιλέχθηκαν δεκαετίες πρωθύστερες αυτής του 1970 και η μετατροπή των φωτογραφιών σε ασπρόμαυρες αφίσες προορισμένες να τοιχοκολληθούν σε επιλεγμένους δημόσιους χώρους επαρχιακών πόλεων ή και υποβαθμισμένων περιοχών μεγαλουπόλεων. Σκοπός του εν λόγω προγράμματος άλλωστε είναι η δημιουργία ανοιχτού διαλόγου κι η ανάδειξη του ρόλου της τέχνης ως του μοναδικού ίσως μέσου διαφυγής από την καθημερινότητα. Το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα παραπέμπει άμεσα σ’ εκείνες τις εποχές, όπου ο χαμηλού προϋπολογισμού κινηματογράφος εκτός από ευρεία μορφή ψυχαγωγίας, αποτελούσε τον καθρέπτη της λαϊκής κουλτούρας.
Όσοι ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε, έχετε ακόμη καιρό. Το πρόγραμμα «Παίξε ξανά» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ αναμένονται κι άλλες δράσεις. Η Γεωργία Μπούκλα έχει δεσμευτεί να επανέρθει μέσω του προγράμματος POP και με άλλες μορφές παρεμβάσεων. Μείνετε συντονισμένοι!!!