Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Α. Τζιτζικώστας: 'Η Κυβέρνηση να δώσει εντολή στην Αστυνομία να επέμβει άμεσα στην Ειδομένη – Κινδυνεύουμε να θρηνήσουμε θύματα'

Την άμεση επέμβαση της Αστυνομίας ώστε να ανοίξει επιτέλους η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη και να αρχίσει να εκκενώνεται ο

καταυλισμός, χωρίς τη χρήση βίας, ζήτησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha 96.5 Θεσσαλονίκης και στην εκπομπή «Εδώ Θεσσαλονίκη», με τους Κοραλία Μπρανιώτη, Νίκη Χατζημπούσιου και Δημήτρη Λαζόπουλο, ο κ.Τζιτζικώστας ζήτησε από την κυβέρνηση να δώσει την εντολή στην Αστυνομία να ανοίξει άμεσα τη σιδηροδρομική γραμμή, που τελεί για πολλοστή μέρα υπό κατάληψη: «Η ΕΛΑΣ πρέπει να επέμβει άμεσα για να ανοίξει η σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη. Δεν είναι δυνατόν να δέχεται τέτοιο πλήγμα η οικονομία και οι εξαγωγές της χώρας μας, επειδή… 15 άνθρωποι κάθονται πάνω στη σιδηροδρομική γραμμή. Η κυβέρνηση οφείλει να επέμβει. Η Αστυνομία έχει τον τρόπο να απομακρύνει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, αρκεί να πάρει την εντολή από την κυβέρνηση, και χωρίς την άσκηση βίας, το τονίζω».
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι είναι στρατηγικό σφάλμα της κυβέρνησης η σύνδεση του προσφυγικού με την αξιολόγηση και με αυτή την τακτική δεν πρόκειται να επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα ούτε στο ένα ζήτημα ούτε στο άλλο.
«Αρχίζω να πιστεύω ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να εργαλειοποιήσει την εικόνα που υπάρχει σήμερα στην Ειδομένη, προκειμένου να πετύχει καλύτερους όρους σε άλλες μάχες που δίνει, όπως για παράδειγμα στην αξιολόγηση. Κι εμείς, όπως και η κυβέρνηση, δεν θέλουμε να ασκηθεί βία, αλλά να εκκενωθεί η Ειδομένη με πειθώ. Αυτό γίνεται όμως μέσα από μια προσπάθεια συντεταγμένη, συντονισμένη, με μεταφραστές, με κλιμάκια των Υπουργείων και με την Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Σήμερα δεν υπάρχει τίποτα από όλα αυτά», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.
Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ειδομένη έχει φτάσει στο απροχώρητο και τόνισε ότι «θα χαθεί ο έλεγχος, αν δεν έχει χαθεί ήδη. Η Πολιτεία είναι απούσα, η κυβέρνηση δεν έχει απολύτως κανένα σχέδιο, η Ειδομένη αντί να εκκενώνεται γεμίζει με νέους πρόσφυγες και οι κάτοικοι δικαίως παραπονούνται. Ζητώ από την κυβέρνηση να ασχοληθεί με την Ειδομένη σοβαρά και να δώσει την εντολή στην Αστυνομία να κάνει τη δουλειά της. Η ΕΛΑΣ ξέρει τι πρέπει να κάνει για να εκκενώσει την Ειδομένη χωρίς την άσκηση βίας. Αρκεί να λάβει την εντολή. Η Ειδομένη είναι εν δυνάμει υγειονομική βόμβα, έχουν ανακύψει συγκεκριμένα ζητήματα ασφάλειας, υπάρχουν ομάδες προσφύγων και μεταναστών που δημιουργούν προβλήματα, εμφανίζονται κρούσματα βίας στην περιοχή, έχουμε προβλήματα στο χωριό της Ειδομένης και οι κάτοικοι ανησυχούν. Χτες είχαμε και φαινόμενα λεηλασίας. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, για λίγες ακόμη μέρες από σήμερα, θα κινδυνεύσουμε να θρηνήσουμε θύματα».