Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η ροή κινητικότητας του Erasmus +, στην Ιταλία

 Με τις καλύτερες εντυπώσεις επέστρεψαν από την Ρώμη, οι 12 Πιεριείς επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «EXPORT MME: Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού ΜΜΕ στην Οργάνωση και στην Υποστήριξη των
Εξαγωγών»

Οι επιχειρηματίες επισκέφθηκαν την πόλη της Ιταλίας από 17 έως 23 Απριλίου 2016, όπου παρακολούθησαν προγράμματα κατάρτισης σε θέματα εξαγωγικών διαδικασιών και χρήσης του ηλεκτρονικού επιχειρείν στην προώθηση των εξαγωγών, συμμετείχαν σε ομάδες εργασίας με Ιταλούς συναδέλφους τους, επισκέφθηκαν την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων της Ιταλίας, το ITA/ICE-Italian Trade Promotion και το Sprint Lazio, κρατικoύς φορείς αρμόδιους για την υποστήριξη της διεθνοποίησης των ιταλικών επιχειρήσεων. Παράλληλα επισκέφθηκαν επιχειρήσεις της περιοχής, γνώρισαν τον τρόπο οργάνωσης των εξαγωγών τους και είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και ιδέες.


Στη συνάντηση που είχαν στο Επιμελητήριο μετά την επιστροφή τους, οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι ήταν μια ιδιαιτέρα ωφέλιμη και εποικοδομητική εμπειρία, τόσο όσον αφορά τα σεμινάρια που παρακολούθησαν  και τις ομάδες εργασίες που συμμετείχαν όσο και οι επισκέψεις τους στους κρατικούς φορείς μιας χώρας  ιδιαίτερα προηγμένης στο τομέα των εξαγωγών.
Επίσης, οι παρευρισκόμενοι στην συνάντηση κατέθεσαν ιδέες και προβληματισμούς για το πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις που αποκόμισαν, στις επιχειρήσεις τους. Τέλος, επικρότησαν την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου να εξασφαλίσει την συμμετοχή του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και τόνισαν την αναγκαιότητα υλοποίησης παρόμοιων δράσεων στήριξης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, ιδιαιτέρα στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία που βιώνουν.  Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Χατζηχριστοδούλου Ηλίας, δήλωσε ικανοποιημένος που επιτεύχθηκαν οι στόχοι του προγράμματος και διαβεβαίωσε ότι η διοίκηση του Επιμελητηρίου διερευνά και αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό, κάθε δυνατότητα που παρέχεται από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα, προς όφελος των μελών του. Σημειώνεται τέλος ότι η δεύτερη 12μελής ροή κινητικότητας του προγράμματος Erasmus+ θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιουλίου στην Αυστρία.