Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος - Ενίσχυση της Πυροσβεστικής Κεντρικής Μακεδονίας με 2,7 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ

Συνάντηση με την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, είχε χθες ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο γραφείο του στην έδρα της
Π.Κ.Μ. στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Τζιτζικώστας συζήτησε με τους επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος το σχεδιασμό για τη φετινή αντιπυρική περίοδο στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες στην εκτέλεση του κρίσιμου έργου τους, όπως και τις δυνατότητες συνδρομής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Ιωάννης Καρατζιάς, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Υποστράτηγος Δημοσθένης Αναγνωστάκης και ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Πουλτίδης, όπως και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Ηλίας Ζάχαρης.
Οι επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησαν από τον κ. Τζιτζικώστα τη στήριξή του στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην εκτέλεση του έργου τους και εξήραν τη αγαστή συνεργασία των πυροσβεστικών υπηρεσιών με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και τις διαρκείς προσπάθειες ενίσχυσής τους από την Περιφέρεια. Επίσης, συζητήθηκε ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και στη φετινή αντιπυρική περίοδο.



Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει αναπτύξει μια εξαιρετική συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα και μάλιστα σε καθημερινή βάση, για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, μέσω και του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας της ΠΚΜ. Κυρίαρχο μέλημά μας είναι να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο πλημμυρικά φαινόμενα, πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές. Στόχος μας ήταν και παραμένει, με τα μέσα που διαθέτουμε, να στηρίξουμε το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος, κάτι που αποδεικνύουμε εμπράκτως, με τη συμβολή μας στην ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής της Πυροσβεστικής, ειδικά με την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων».
Ήδη, με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα εντάχθηκε στο νέο ΕΣΠΑ το έργο «Εξοπλισμός Πυροσβεστικού Σώματος για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», προϋπολογισμού 2,7 εκ. ευρώ«Το συγκεκριμένο έργο έρχεται ως συνέχεια από την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο, καθότι είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, αλλά δεν ολοκληρώθηκε. Πλέον όμως εκτός της προμήθειας των 19 υδροφόρων οχημάτων διαφόρων τύπων, με τις οποίες εξοπλίζεται το Πυροσβεστικό Σώμα, προβλέπεται και προμήθεια μιας σειράς αναγκαίων μέσων πυρόσβεσης (πυροσβεστήρες, αντιπυρικές στολές, ατομικές προσωπίδες και διασωστικά αεροστρώματα, ώστε να διευκολυνθεί το έργο των πυροσβεστών», τόνισε ο Περιφερειάρχης.


Οι επικεφαλής του Πυροσβεστικού Σώματος συζήτησαν μάλιστα με τον κ. Τζιτζικώστα και τη δυνατότητα ένταξης και νέων έργων στο ΣΕΣ 2014 – 2020 για την ενίσχυση του Σώματος.
«Πλέον έχουμε μια πλήρη καταγραφή των αναγκών της Πυροσβεστικής στην Κεντρική Μακεδονία. Με κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας και με τα χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτουμε στηρίζουμε το έργο της Πυροσβεστικής, έτσι ώστε να εκσυγχρονιστούν οι υποδομές της, να λυθούν τα κτιριακά ζητήματα και να αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση που υπάρχει. Κάθε πρόταση χρηματοδότησης του Πυροσβεστικού Σώματος, με την απαιτούμενη ωριμότητα, έχει για τη διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας προτεραιότητα», υπογράμμισε ο κ.Τζιτζικώστας.