Παρασκευή 20 Μαΐου 2016

ΚΑΘΙΕΡΩΣΗ ΤΗΣ 30ης ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΩΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΑΖΙ

Στην καθιέρωση της 30ης Οκτωβρίου ως επετείου απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και συγκεκριμένα ως δημόσιας εορτής τοπικής
σημασίας για το Δήμο Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στη διάρκεια της 10ης Τακτικής Συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Σώματος, Παναγιώτης Αβραμόπουλος τη Δευτέρα 16 Μαΐου 2016.
Επισημαίνεται ότι η καθιέρωση της επετείου ισχύει μετά τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος, που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την 14η Απριλίου 2016.
Το Προεδρικό Διάταγμα ορίζει ότι οι εκδηλώσεις του εορτασμού θα περιλαμβάνουν το γενικό σημαιοστολισμό του Δήμου, φωταγώγηση του Δημαρχείου και των λοιπών δημόσιων κτιρίων καθώς και ότι το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων θα καταρτίζεται με απόφαση του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας.
Είχε προηγηθεί η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, στις 13 Οκτωβρίου 2014, που ενέκρινε ομόφωνα τον εορτασμό της επετείου των 70 χρόνων της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής (30η  Οκτωβρίου 1944 – 30η Οκτωβρίου 2014) από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ και καθιέρωνε την 30η Οκτωβρίου, ως ημέρα εορτασμού της απελευθέρωσης της πόλης.
Υπενθυμίζεται ότι η σχετική απόφαση είχε τεθεί σε ψηφοφορία μετά από σχετική πρόταση του τότε επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη - Ανοιχτή Πόλη» και σημερινού βουλευτή, Τριαντάφυλλου Μηταφίδη και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης.

Ο Παναγιώτης Αβραμόπουλος τόνισε ότι η καθιέρωση της συγκεκριμένης επετείου είναι ιδιαίτερα σημαντική, γιατί η μελέτη και η καταγραφή της ιστορίας πρέπει να γίνεται με τρόπο επιστημονικό, ενώ αναφέρθηκε στην απαραίτητη προσοχή που πρέπει να δίνεται, με στόχο πρωτίστως την εμπεριστατωμένη μετάδοσή της προς τους νέους ανθρώπους. «Νομίζω ότι το συγκεκριμένο κομμάτι της ιστορίας της πόλης μας δεν έχει μελετηθεί επαρκώς και αξίζει τον κόπο να εντείνουμε τις προσπάθειές μας ως προς αυτή την κατεύθυνση» κατέληξε.